Abaterile grave ale României de la recomandările internaționale în materie de alegeri și finanțare politică. Unele se repetă de peste 10 ani

Joi, 16 Iunie 2022, ora 06:11
3351 citiri
Abaterile grave ale României de la recomandările internaționale în materie de alegeri și finanțare politică. Unele se repetă de peste 10 ani
Parlamentarii au uitat cu totul de Comisia de cod electoral pe care au promis-o anul trecut FOTO Ziare.com

România a ajuns să ignore sute de recomandări venite din partea a diverse instituții și rapoarte GREC, ODIHR, OGP ș.a, în materie de alegeri și finanțare politică. Unele dintre acestea au fost repetate către țara noatră de peste zece ani.

Conform datelor anunate de Expert Forum (EFOR), pe lângă cele 475 de recomandări primite de țara noastră, se regăsesc și o serie de angajamente, acorduri sau alte documente internaționale la care România a aderat.

Mai mult, există semne că parlamentul și autoritățile implicate în procesele electorale nu sunt deloc preocupate în implementarea recomandărilor, iar situația se deteriorează de la an la an, mai arată datele EFOR. O altă problemă scoasă în evidență este faptul că multe dintre schimbările legislative din ultimii ani au venit mai de grabă din interese politice și că nu există o predictibilitate în acest sens. De exemplu, unele propuneri legislative adună praful din sertarele parlamentului de 2-3 ani, iar altele sunt și mai vechi de atât.

„Cel mai mare eșec rămâne probabil elaborarea unui Cod Electoral, care este tergiversată de foarte mult timp, din lipsă de interes politic – partidelor politice mari le convine fragmentarea legislativă, neclaritatea pe alocuri și reglementările lacunare care pot duce la interpretări arbitrare. Chiar dacă au fost făcute eforturi pentru a transforma Legea 208/2015 privind organizarea alegerilor parlamentare într-o formă de referință pentru acte normative, măsurile nu sunt suficiente, iar dezordinea legislativă riscă să afecteze integritatea alegerilor din 2024, precum și gradul de eficiență în organizarea lor”, subliniază EFOR.

Cele mai multe recomandări nerespectate sune legate de finanțarea politică (113), organizarea votării (61) și administrația electorală (55). Ordinea este similară și în cazul recomandărilor pe care România le-a respectate - finanțare politică (28%), organizarea votării (23%) și administrația electorală (13%).

Totodată, cele mai multe sfaturi primite de țara noastră de la organizațiile internaționale s-au referit la alegerile locale (125), alegerile parlamentare (122) și recomandări generale (89).

FOTO Raport EFOR

Cele mai multe recomandări au venit în anul 2020 (216), în timp ce în 2019 numărul a fost de aproape patru ori mai mic (58). Cele mai puține însă, au venit în 2022 (6), însă numărul va crește cu siguranță odată ce România se apropie de 2024, anul în care vor avea loc patru rânduri de alegeri.

FOTO Raport EFOR

Baza de date cu toate recomandările internaționale în materie de alegeri și finanțare politică, atât cele implementate cât și cele neimplementate, poate fi accesată aici.

#alegeri Romania, #alegeri locale, #alegeri parlamentare, #recomandari internationale, #raport greco, #raport Romania, #raport international romania, #alegeri democratice , #comasare alegeri