Dezbaterea dintre candidata democraților, Kamala Harris, și Donald Trump a stârnit zilele acestea interesul public, iar evenimentul care a avut loc miercuri dimineață a dus la reacții în masă pe rețelele de socializare, dar și la glume.
Donald Trump a părut mai defensiv și mai agitat decât în alte dezbateri, iar mulți experți și sondaje spun că Harris a fost mai convingătoare. După dezbatere, probabil cel mai important artist al momentului, Taylor Swift, a anunțat că o susține pe Kamala Harris, fapt care s-ar putea dovedi un avantaj uriaș în cursa electorală, având în vedere baza de fani pe care o are artista americană. De partea cealaltă, Donald Trump s-a arătat incapabil să rămână pe subiect, alegând în schimb să arunce în față teorii ale conspirației, fiind deja celebră secvența în care vorbește despre imigranții care mănâncă animale de companie.
Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că dezbaterea prezidențială din SUA a fost „un spectacol total”, iar cea care a câștigat aceasta confruntare este Kamala Harris.
„Mă așteptam să facă față mai bine decât credeau republicanii, dar a fost un spectacol total. Nu a fost Obama, nu a avut același discurs, dar va veni și timpul discursurilor, probabil. Dar a fost o confruntare pe care a dominat-o de la un capăt până la altul, reușind să treacă peste întrebările dificile, personalizând, dar mai ales controlându-l pe Trump, până într-acolo încât l-a făcut să-și dea un petic”, a afirmat profesorul Cristian Pîrvulescu pentru Ziare.com.
Acesta a explicat că, în ecuația alegerilor din Statele Unite, această performanță nu înseamnă mare lucru, însă prin prestația ei, Kamala Harris a câștigat un aliat nebănuit, dar foarte important: cântăreața Taylor Swift.
„Faptul că Taylor Swift a anunțat imediat după dezbatere că o susține pe Kamala Harris este un moment important. Taylor Swift nu este oricine. Este tipul de cântăreață care place tinerilor care ar putea să voteze cu Trump. Chiar dacă ea, ideologic, nu este pe aceeași linie. A contat în 2020 și se estimează că va conta și în 2024. Nu a făcut-o până acum, deci va fi de bine”, a completat profesorul Pîrvulescu.
Acesta a explicat că Taylor Swift are o influență foarte mare în rândul tinerilor americani albi.
„Deci ea poate să schimbe ceva. Și modul în care a semnat postarea prin care anunță că o sprijină pe Kamala Harris este, cum să spun, anti-trumpist și, de fapt, împotriva candidatului la președinție, pentru că s-a semnat ‘doamna fără copii care iubește pisicile’”, a mai spus el.
Cristian Pîrvulescu punctează faptul că, deși multă lume nu crede, Joe Biden a câștigat în 2020 și cu ajutorul lui Taylor Swift.
„Iar Taylor Swift este o independentă, deci e reprezentativă pentru zona asta. Este o alegătoare mai degrabă liberală. Nu mai degrabă, este liberală prin postările pe care le-a făcut. Dar nu era încă convinsă, trebuia să vină cu ceva. Nu avea obligații de partid, nu susținea din obligație. A susținut-o pentru că i s-a părut convingătoare. Pentru că da, a punctat foarte bine”, a mai completat Pîrvulescu.
Acesta ține să precizeze că alegerile nu sunt încă câștigate pentru Kamala Harris, ci doar demonstrează că are postură de prezidențiabil și că este mult mai spontană și mai tânără decât contracandidatul său.
„Ce vreau să vă spun este că alegerile nu sunt câștigate. Faptul că a reușit să se impună în această dezbatere contează pentru Kamala Harris, pentru că, mă rog, dovedește că are postură de prezidențiabil, că este mult mai spontană, că este tânără, că știe să argumenteze. Totuși, e o campionă de debate (n.r. dezbatere). A crede că cineva care a câștigat campionate de debate poate să nu puncteze foarte bine într-o dezbatere este o eroare fundamentală. Este o greșeală pe care au făcut-o. Și s-a văzut că Trump este un om de televiziune, dar nu este un debater”, a adăugat Pîrvulescu.
Acesta spune că Donald Trump s-a pierdut la un moment dat, nu a reușit să argumenteze cum trebuie și a căzut în capcanele întinse de adversari, una dintre ele fiind cea legată de imigranții din Ohio care mănâncă animalele de companie ale localnicilor.
„Din cele 90 de minute, în primul sfert de oră, a fost un sfert de adaptare. Trump a încercat să fie relativ ascultător, adică să meargă pe ceea ce l-au învățat consultanții de comunicare ai campaniei, dar la un moment dat n-a mai putut, n-a rezistat. Caracterul l-a făcut să reacționeze”, a mai spus el.
Politologul spune că Harris nu pierde, dar nici nu câștigă din această dezbatere, ci doar dovedește propriului electorat ceea ce era de dovedit. Acesta mai spune că nu dezbaterile îi conving pe oameni, ele fiind mai degrabă pentru cei indeciși.
„Iar modul în care l-a incitat să dea drumul teoriilor conspiraționiste este, cum să spun, dovadă de bună cunoaștere a debate-ului. Pentru că l-a provocat fără să-l provoace. Și, dacă ați văzut dezbaterea, a fost un joc al privirilor în care lui Trump nu i se vedea privirea și se uita la moderatori, iar Kamala Harris îl privea pe Trump în ochi, cu ochii larg deschiși, avea o mimică cât se poate de firească, și privea și camera, privea audiența. Audiența de dincolo”, a mai spus acesta.
Privind retrospectiv la confruntarea dintre Joe Biden și Donald Trump din urmă cu câteva luni, politologul precizează că nu consideră că actualul președinte pierduse dezbaterea, dar valul de nemulțumire ar fi fost alimentat de grupările liberale americane, nu neapărat din Partidul Democrat, care voiau să schimbe cu totul orientarea campaniei.
Despre Donald Trump, profesorul Cristian Pîrvulescu spune că atât candidatul, cât și republicanii se găsesc într-o poziție complicată, din cauza faptului că discursul trebuie mutat spre centru, pentru a mulțumi și alegătorii republicani moderați, însă asta îi nemulțumește pe cei foarte religioși și extremiști, prin abordarea unor teme precum legalizarea marijuanei și prin diferite luări de poziție cu privire la avort.
După dezbaterea de miercuri dimineață, piața de predicții online PredictIt pentru alegerile prezidențiale din SUA a arătat că probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut în timpul dezbaterii electorale de la 52% la 47%, iar șansele lui Harris s-au îmbunătățit de la 53% la 55%, scrie Reuters, citat de HotNews.
Totodată, un sondaj CNN printre cei care au urmărit dezbaterea a arătat că 63% o creditează pe Harris cu victoria în urma confruntării.
Un sondaj realizat de Trafalgar, care tinde să fie mai degrabă republican, a spus de asemenea că Harris a câștigat dezbaterea, cu 55 % la 43 %.
Deși dezbaterea în sine nu schimbă radical cursul alegerilor, în contextul în care candidații sunt umăr la umăr, iar câștigătorul se poate decide la câteva zeci de mii de voturi, în câteva state cheie, o modificare cât de mică a tendinței de vot poate face diferența.