Pe măsură ce se derulează votul pentru viitorul lider de la Casa Albă, apar informații despre probleme care s-ar fi înregistrat în unele state ale SUA, cele mai grave referindu-se la posibila prezență a unor bombe, în statul Georgia.
Secretarul de stat din statul Georgia, Brad Raffensperger, a declarat marți reporterilor că amenințările "necredibile" care au perturbat, pentru scurt timp votul, la două secții de votare, provin din Rusia.
„Am auzit unele amenințări care sunt de origine rusă”, a spus Raffensperger, adăugând că „în interesul siguranței publice, verificăm întotdeauna asta și vom continua să fim foarte responsabili atunci când auzim despre chestii de genul acesta”.
Raffensperger nu a explicat cum au reușit oficialii statului Georgia să afle cu precizie că amenințările privind posibila existență a unor bombe au venit din Rusia.
Amenințările, deși neplauzibile, au dus la închiderea temporară a secțiilor de votare din Union City, în imediata vecinătate a orașului Atlanta, a anunțat Poliția. Populația din Union City este aproape 90% de culoare, potrivit Biroului de Recensământ al SUA.
O declarație a FBI pe acest subiect nu a indicat sursa amenințării.
„FBI este la curent cu mai multe amenințări cu bombă care au fost făcute în statul Georgia. Integritatea alegerilor și protejarea comunității noastre sunt prioritatea noastră cea mai mare, iar FBI lucrează îndeaproape cu partenerii de aplicare a legii, de stat și locali, pentru a răspunde amenințărilor electorale și pentru a ne proteja comunitățile în timp ce americanii își exercită dreptul de vot”, a spus FBI într-un comunicat.
Declarația FBI a spus că această instituție nu are informații care să indice că amenințarea este credibilă.
„Se pare că fac rău și nu vor să avem alegeri fără probleme, corecte și precise”, a spus Raffensperger despre Rusia. „Orice ne poate face să luptăm între noi – ei pot considera asta drept o victorie.”
FBI: Amenințări cu bombă,din domenii de e-mail rusești
Poliţia federală americană (FBI) anunţă marţi, în ziua alegerilor americane, că ameninţări cu bombă în mai multe state americane provin din domenii de e-mail ruseşti şi că le consideră necredibile, relatează The Associated Press, citată de news.
Oficiali din comitatul Fulton, în Georgia, au anunţat că au primit ”numeroase apeluri” şi că în urma unor ameninţări au fost închise două secţii de votare.
Ameninţări cu bombă sunt doar unele dintre mai multe perturbări anchetate de către autorităţile americane.
Un consilier de rang înalt al directorului Agenţiei Securităţii Cibernmetice şi Infrastructurii (CISA), Cait Conley, a declarat marţi presei, într-o conferinţă telefonică, că nu a avut loc niciun incident de securitate la nivel naţional care să perturbe alegerile la scară mare.
Autorităţile avertizează în continuare împotriva unui nivel fără precedent al unei influenţări şi dezinformări străine care urmează să continue după ziua alegerilor.
Probleme cu scannerele în Queens
În altă ordine de idei, lucrătorii electorali din Queens spun că unele scanere resping buletinele de vot. Un reporter local din Queens (New York) a transmis că mai multe aparate de scanare nu funcționează corect în district.
Oficiali electorali au anunțat că mai multe scanere de buletine de vot sunt oprite în regiunea Cambria din statul Pennsylvania.
Alegătorii au distribuit imagini cu oameni care stau la coadă, deoarece procesul de vot a fost întrerupt de problemele tehnice, informează Daily Mail.
Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat secretarul de stat Brad Raffensperger.
Circa 70 la sută dintre voturile exprimate în Georgia urmează să fie numărate ”până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat el presei.
Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă mai devreme.
În 2020, Donald Trump a execitat presiuni asupra lui Raffensperger ”să găsească” voturi în plus.
Pe de altă parte, orăşelul Dixville Notch, în New Hampshire, a fost primul care a numărat buletinele de vot exprimate, imediat după miezul nopţii (7.00, ora României), relatează CNN.
Procedura numărării vturilor a fost rapidă deoarece doar şase persoane s-au prezentat la urne. În acest cătun, potrivit tradiţiei, secţia de votare se deschide imediat după miezul nopţii, în ziua alegerilor, şi se închide aproape imediat după aceea. Donald Trump şi Kamala Harris au obţinut câte trei voturi fiecare.
În ultimele două rânduri de alegeri a fost ales candidatul democrat - Biden, în unanimitate în anul 2020, iar Clinton, cu patru din şapte voturi, în 2016.
slava propaganda, nu mai știe ca să... Vezi tot