Europa, față în față cu noua „eră” Trump. Ce înseamnă concret victoria republicanilor pentru comerț, industrie, energie și eforturile de apărare ale UE ANALIZĂ

Miercuri, 06 Noiembrie 2024, ora 16:36
7658 citiri
Europa, față în față cu noua „eră” Trump. Ce înseamnă concret victoria republicanilor pentru comerț, industrie, energie și eforturile de apărare ale UE ANALIZĂ
Analiza detaliază efectele pe care le-ar putea avea următorul mandat al lui Donald Trump asupra economiei și europene. FOTO: Colaj Canva Pro - sursa Facebook/Donald J. Trump

Liderii europeni și-au petrecut ultimele luni pregătindu-se pentru posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Un exemplu este faptul că Trump a promis că va impune taxe vamale pentru fiecare produs european care intră pe piața americană. Drept răspuns, UE și-a pregătit deja măsuri de represalii. Pare logic, dar acest principiu funcționează doar într-o lume în care Trump nu este imprevizibil și impulsiv, sugerează o analiză recentă.

POLITICO a analizat în detaliu efectele pe care le-ar putea avea următorul mandat al lui Donald Trump asupra economiei și stabilității europene pe termen mediu și lung.

Energia: Trump și-a redus promisiunile făcute marilor companii de petrol

Angajamentul de a stimula extracția de petrol și gaze și de a exporta mai mulți combustibili fosili a stârnit îngrijorare în rândul ecologiștilor, dar a făcut ca industria să aștepte profituri mai mari. Deși exporturile americane de gaze naturale au atins un nivel record anul trecut, Trump dorește să elimine înghețarea de către administrația Biden a autorizațiilor pentru noi proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), o restricție care a creat incertitudine pe piața europeană, arată analiza POLITICO, citată de Economedia.

Cruciada sa împotriva tranziției ecologice ar putea fi mai puțin plăcută publicului, spun analiștii. Unele voci din tabăra lui Trump doresc ca acesta să elimine Legea privind reducerea inflației (IRA), care alocă peste o jumătate de trilion de dolari pentru proiecte precum tehnologia curată, hidrogenul și energia regenerabilă. Cu toate acestea, acest program a creat locuri de muncă în state-cheie și a atras afaceri din Europa, oferind Statelor Unite un avans față de UE în industrii precum energia eoliană, solară, combustibilii alternativi și vehiculele electrice. Abrogarea acestuia ar putea fi un avantaj pentru Bruxelles, care își propune să concureze cu Washingtonul.

Clima: Tranziția verde a Uniunii Europene va avea mult de suferit

Victoria lui Donald Trump înseamnă o lovitură pentru politicile verzi, pe care Uniunea Europeană a plusat foarte mult în ultimii ani. Sub administrația Trump – care intenționează să retragă din nou SUA din Acordul de la Paris și să dubleze consumul de combustibili fosili – se preconizează că ritmul tranziției ecologice va încetini în loc să se accelereze.

Statele Unite fiind responsabile pentru mai mult de o zecime din poluarea care duce la încălzirea planetei, orice schimbare în politica americană privind clima are consecințe globale, spun cei de la POLITICO.

Războiul comercial cu care urmează UE să se confrunte pe două flancuri

„America pe primul loc” va rezuma din nou abordarea lui Trump față de politica comercială. El a promis să readucă locurile de muncă în SUA și să pedepsească prietenii și dușmanii cu tarife de import de 10 sau 20 % (și de până la 60 % pentru bunurile provenite din China), în ciuda avertismentelor economiștilor cu privire la un impact negativ asupra creșterii economice a SUA și la creșterea costurilor pentru consumatori.

Politica comercială a lui Trump este axată mai mult pe reducerea deficitului comercial considerabil al SUA decât pe deschiderea de noi oportunități de piață. Politica comercială va fi privită în principal prin prisma securității naționale și a geopoliticii.

UE nu a reușit să profite de destinderea cu administrația Biden pentru a soluționa disputele comerciale persistente privind tarifele la oțel și aluminiu, subvențiile pentru automobilele electrice și revigorarea celei mai înalte instanțe a Organizației Mondiale a Comerțului. E de așteptat ca aceste divergențe să se agraveze sub Trump.

Testele de stres cele mai imediate pentru Bruxelles și Washington vor consta în găsirea unei soluții la tarifele de retorsiune ale UE împotriva Washingtonului (armistițiul expiră în martie 2025), precum și la litigiul aeronautic privind subvențiile pentru Airbus și Boeing până în 2026.

Sectorul privat: politicile antitrust și „mutarea” companiilor înapoi între granițele SUA

Victoria lui Donald Trump este de natură să afecteze producătorii auto europeni. „Vreau ca firmele auto germane să devină firme auto americane”, le-a spus recent Trump susținătorilor săi, promițând «cele mai mici taxe, cele mai mici costuri cu energia și cea mai mică sarcină de reglementare» pentru producătorii auto care aleg să își mute producția în SUA și «un tarif foarte substanțial» pentru ceilalți. Republicanii au promis, de asemenea, să anuleze decizia lui Biden privind vehiculele electrice, care vizează să se asigure că jumătate din toate mașinile și camioanele noi vândute în 2030 sunt cu emisii zero.

Realegerea lui Trump ar putea însemna, de asemenea, vești proaste pentru Airbus și restul sectorului aeronautic european, cu un posibil val de protecționism aerospațial menit să salveze Boeing din apele tulburi. De asemenea, rămâne de văzut dacă Trump își va menține scepticismul față de politicile privind tehnologiile ecologice sau va continua să subvenționeze combustibilii sustenabili pentru aviație, care au beneficiat masiv de reducerile fiscale ale administrației Biden în cadrul IRA.

În ceea ce privește transportul maritim, care este cel mai expus la efectele negative ale tarifelor, sectorul va urmări îndeaproape orice tip de război comercial pe care o a doua administrație Trump l-ar putea lansa.

Totodată, deși nu este un fan al Big Tech, Donald Trump și-a exprimat frustrarea față de eforturile europene de a ține în frâu companiile americane. În octombrie, el a declarat într-un podcast că directorul executiv al Apple, Tim Cook, l-a sunat pentru a se plânge de o amendă antitrust a UE și de pierderea unei hotărâri judecătorești care îi cerea să restituie miliarde de euro în impozite restante.

Acesta pare să se opună eforturilor antitrust ale SUA și UE de a diviza părți din activitatea Google, spunând că „Chinei îi este frică de Google”. Trump a fost sprijinit de magnatul Elon Musk, care s-a confruntat în mai multe rânduri cu Comisia Europeană în ceea ce privește reglementarea digitală.

În cele din urmă, victoria lui Trump ar putea accelera eforturile europene de a se baza mai puțin pe SUA ca partener, continuând cu o strategie de securitate economică care pune accentul pe producția europeană și pe o gamă largă de furnizori și piețe internaționale. Acest lucru ar putea duce la o presiune mai mare în Europa pentru revizuirea fuziunilor de către UE, pentru a permite companiilor europene mai mari și pentru mai mult ajutor guvernamental pentru a stimula campionii europeni.

Problema majoră a apărării. Cum ar putea să fie forțați membrii NATO europeni să crească cheltuielile militare

Donald Trump a declarat în mod repetat în timpul campaniei electorale că Washingtonul nu va veni în ajutorul aliaților care nu investesc suficient în armata lor în cazul unei agresiuni rusești. Într-un fel, aceasta ar putea fi o binecuvântare deghizată pentru UE, forțând guvernele europene să colaboreze mai strâns și să ia decizii îndrăznețe – cum ar fi să accepte împrumuturi comune pentru a stimula industria de apărare a blocului. Franța ar putea relansa discuțiile privind aspectul european al doctrinei sale nucleare, în timp ce Bruxelles-ul și Londra ar putea accelera discuțiile pentru un acord de apărare și securitate. Majoritatea țărilor ar crește probabil cheltuielile de apărare cât mai mult posibil.

Pe de altă parte, am putea asista la o încercare bilaterală a capitalelor europene de a obține favoruri de la o administrație Trump pentru a se asigura că Washingtonul rămâne interesat de securitatea lor, și anume prin creșterea și mai mare a achizițiilor de arme fabricate în SUA, atunci când Comisia Europeană încearcă să încurajeze țările UE să cumpere arme locale.

Victoria lui Trump ar putea însemna sfârșitul ajutorului militar american pentru Ucraina și presiuni asupra Kievului pentru a negocia un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin, chiar dacă termenii sunt mai favorabili pentru Moscova.

Ruperea de acordurile de reglementare tehnologică cu Europa. Ce înseamnă victoria lui Trump pentru legiferarea inteligenței artificiale

În timpul mandatului lui Biden, UE a fost în termeni de dialog cu SUA în domeniul tehnologiei. Victoria lui Trump ar putea schimba acest lucru, anunțând sfârșitul Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie, reuniunea politică transatlantică bianuală înființată în 2021 ca un loc în care SUA și UE să discute politica tehnologică și să se coordoneze pe teme precum semiconductorii și standardele de inteligență artificială. Prăbușirea unui astfel de canal diplomatic secundar ar putea veni atunci când alinierea internațională privind guvernanța IA este cea mai necesară, mai arată sursa citată.

Un alt risc este apropierea lui Trump de Elon Musk, proprietarul X (fostul Twitter), care a devenit un mare susținător al lui Trump. În cazul în care UE amendează X pentru încălcarea regulilor de moderare a conținutului, relația dintre Trump și Comisia Europeană s-ar putea deteriora foarte rapid și ar putea revigora o poveste binecunoscută conform căreia UE încearcă doar să „doboare marile companii de tehnologie americane”.

Alegeri prezidentiale in SUA
Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
12.11.2024 07:49 - Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au onorat luni, 11 noiembrie, pe veteranii militari americani în prima lor apariție comună de când candidata democraților a pierdut...
CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
11.11.2024 14:40 - CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
Cristian Tudor Popescu a publicat o analiză mai detaliată a rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. Publicistul a făcut paralele și cu situația din...
Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
08.11.2024 09:22 - Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA crește riscurile pentru Banca Japoniei, în timp ce yenul și-a reluat declinul, ceea ce ar putea crește presiunea asupra băncii...
Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
08.11.2024 07:53 - Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
Președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump au semnalat amândoi joi că sunt pregătiți să reia contactul, în urma alegerii republicanului în alegerile prezidențiale americane,...
Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
08.11.2024 07:40 - Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat joi, 7 noiembrie, că Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri de campanie ai săi, va fi șefa sa de cabinet la Casa Albă, încredințând...
Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
08.11.2024 05:05 - Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
Dacă un lucru este clar despre Donald Trump, acesta îl reprezintă învingătorii și învinșii. Natura tranzacțională a primei sale președinții a arătat modul în care i-a clasat pe...
Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
08.11.2024 04:00 - Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
Cursa electorală care i-a adus victoria lui Donald Trump cu mult peste numărul de electori necesari plasează republicanii într-o poziție de control asupra Congresului, așteptările fiind ca...
Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
07.11.2024 23:44 - Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
Eugene Vindman, un militar american în retragere care s-a făcut remarcat, împreună cu fratele său geamăn Alexander, pentru că a dezvăluit presiunile președintelui Donald Trump asupra...
Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
07.11.2024 23:30 - Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
Donald Trump crede că președinții au o putere aproape absolută. În cel de-al doilea mandat al său vor exista puține constrângeri politice sau juridice care să îl controleze. Victoria...
Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
07.11.2024 23:04 - Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
Peste 13.000 de buletine de vot prin corespondență au fost anulate în statul Nevada, deoarece semnăturile alegătorilor nu se potriveau cu cele înregistrate pe permisele de conducere. Multe...
Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
07.11.2024 22:23 - Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat joi, 7 noiembrie, că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din SUA, pentru care l-a...
„Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
07.11.2024 21:23 - „Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
Realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat miercuri, 6 noiembrie, și succesul Partidului Republican, asupra căruia a preluat controlul total, reprezintă un punct de cotitură major...
Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
07.11.2024 20:45 - Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea începe discuții private cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina înainte de preluarea oficială a mandatului, în ianuarie anul viitor,...
Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
07.11.2024 20:31 - Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
Zece dintre miliardarii lumii au devenit mai bogați cu încă 64 de miliarde de dolari, ca urmare a creșterii spectaculoase a acțiunilor companiilor lor, în urma victoriei lui Donald Trump la...
Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
07.11.2024 19:39 - Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
Fiica transgender a miliardarului Elon Musk, Vivian Jenna Wilson, a anunțat că dorește să se exileze din SUA după ce republicanul Donald Trump, care, la fel ca tatăl său, este un conservator...
Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
07.11.2024 18:43 - Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
Președintele SUA Joe Biden a susținut joi, 7 noiembrie, un discurs de la Casa Albă după câștigarea alegerilor de către Donald Trump. "Drumul înainte e clar, trebuie să pășim pe el....
Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
07.11.2024 18:16 - Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
Billie Eilish l-a criticat pe Donald Trump în timpul concertului ei din Nashville de miercuri seară, 6 noiembrie, spunând că cineva care urăște femeile atât de profund este pe cale să...
Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
07.11.2024 15:53 - Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
Secretarul de stat și numărul 2 al Vaticanului, Pietro Parolin, i-a transmis joi, 7 noiembrie, felicitări președintelui ales american Donald Trump, urându-i "înțelepciune" și...
Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
07.11.2024 14:02 - Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
Administrația Biden intenționează să grăbească livrarea de ajutor militar Ucrainei înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie 2025, scrie Politico. Doi oficiali...
Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
07.11.2024 12:48 - Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
Donald Trump este o figură binecunoscută în societatea americană de 50 de ani, întâi ca dezvoltator imobiliar, apoi ca vedetă TV. În tinerețe, președintele-ales a zis că nu dorește să...
#alegeri sua 2024, #economie UE, #industrie UE, #AI Act, #politici energetice UE, #green deal, #politico, #NATO Europa, #NATO Rusia Ucraina, #antitrust , #analiza economica
  1. Românii și accesul la internet – TradeVille
  2. Românii, cel mai mic procent din Uniunea Europeană al celor care mai muncesc după prima pensie
  3. O bancă a blocat 15 conturi care aparțin lui Horațiu Potra, în urmă cu două luni: "Riscuri de fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului"
  4. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  5. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  6. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  7. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
  8. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  9. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  10. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”