Dacă un lucru este clar despre Donald Trump, acesta îl reprezintă învingătorii și învinșii. Natura tranzacțională a primei sale președinții a arătat modul în care i-a clasat pe liderii mondiali, pe baza punctelor forte și a celor slabe percepute de acesta - și a gustului său personal. Asta a însemnat că Germania a fost redusă ca dimensiune, iar Coreea de Nord a obținut audiență în agenda lui Trump.
Publicația Bloomberg a făcut o listă a celor care câștigă și care pierd dintre liderii mondiali, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Fără îndoială, această ierarhizare de pe orbita lui Trump a ținut cont de relațiile din trecut, dar asta nu înseamnă că totul este bătut în cuie și nu pot apărea surprize după 20 ianuarie 2025, ziua preluării noului mandat.
Mai jos, experții prezintă cine va fi considerat prieten sau dușman în lumea lui Trump. Dacă Benjamin Netanyahu, premierul Israelului sărbătorește, Volodimir Zelenski nu este la fel de încântat de lupta pe care o va da pentru a îndupleca Casa Albă, pentru un ajutor militar în viitor.
Învingători
Benjamin Netanyahu face parte din lista învingătorilor, el având o relație tensionată cu actualul președinte american Joe Biden și salută venirea la Casa Albă a aliatului său de multă vreme, Donald Trump. Noul lider de la Washington va impulsiona ajutorul SUA pentru Israel.
Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, și Trump au avut legături personale strânse și fiecare dintre cei doi l-a numit pe celălalt prieten. Revenirea lui Trump va fi un ”boost” (impuls) pentru Modi, atât pe plan intern, cât și extern.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, vede revenirea lui Trump o oportunitate de a exploata divizările Occidentului, pentru a extrage câștiguri în Ucraina. Impredictibilitatea lui Trump ridică câteva semne de îngrijorare la Kremlin, care ar putea să escaladeze într-un timp scurt într-un conflict.
Prințul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite va vedea o oportunitate de a reînvia eforturile de lungă durată pentru a asigura un pact cheie de securitate cu SUA lui Trump.
Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a devenit ferm pro-atlantică și, deși a promis că va lucra cu oricine va câștiga alegerile din SUA, afinitatea ei cu Elon Musk o va ajuta să aibă bune relații cu Trump.
Președintele Recep Erdogan al Turciei și Trump împărtășesc o istorie a unei comunicări cordiale, în care primul l-a numit pe președintele american ”prietenul meu”. Președinția lui Trump i-ar putea oferi lui Erdogan mai mult acces la Washington, nu așa cum s-a întâmplat în mandatului lui Joe Biden.
Liderul Kim Jong Un din Coreea de Nord ar putea reînnoda relația cu Trump, după ce ei s-au întâlnit în trecut, în primul mandat al președintelui american. Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei a mizat pe victoria lui Trump. El chiar l-a vizitat la reședința sa din America, în urmă cu ceva timp.
Președintele Argentinei Javier Milei a pariat pe victoria lui Trump, el întâlnindu-se cu acesta în februarie. Atunci nu a ratat ocazia de a-i spune ce ”mare președinte” a fost și că își dorește să fie reales.
Învinși
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în opinia publicației citate, este pe lista celor care pierd prin venirea lui Trump la Casa Albă. A fost unul dintre primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Trump, dar asta nu ascunde anxietatea profundă de la Kiev cu privire la victoria republicanului. Ucraina este îngrijorată că Trump ar putea exercita presiuni asupra ei pentru a renunța la teritoriu în negocierile de pace cu Rusia și a reduce sprijinul financiar și militar.
Președintele Iranului Masoud Pezeshkian este printre cei ghinioniști. Iranul a ignorat public până acum impactul unei alte președinții a lui Trump, dar a întrerupt calea către diplomație în privința programului său nuclear, pe care Teheranul îl urmărise în încercarea de a reduce presiunea asupra economiei sale afectate de sancțiuni.
Pentru Xi Jinping, președintele Chinei, victoria lui Trump vine într-un moment prost. Amenințările sale cu tarife generale de 60% puse produselor de la Beijing, ar decima comerțul cu America, eliminând singurul mare punct luminos care susține economia țării. De asemenea, ridică mai multă incertitudine tocmai în momentul în care guvernul lui Xi lansează un pachet major de stimulente pentru a împinge creșterea economică și a menține încrederea investitorilor.
Câștigarea alegerilor pune o nouă presiune asupra celui mai nou lider din Grupul celor Șapte, prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, care încearcă să-i mențină împreună pe aliații săi, după ce coaliția de lungă durată și-a pierdut majoritatea în alegerile naționale recente. Trump a citat în mod repetat surplusul comercial al Japoniei cu SUA drept o problemă și a cerut Japoniei să plătească mai mult pentru prezența militară a SUA de aproximativ 55.000 de soldați, cea mai mare desfășurare permanentă străină a forțelor americane.
Mexicul se pregătește să afle cum își va îndeplini Trump planul de tarife, ceea ce ar putea fi un obstacol în calea obiectivului său de a crește exporturile către vecinul său nordic. O altă sursă de anxietate este revizuirea așteptată în 2026 a acordului de liber schimb între națiunile din America de Nord. Imigrația este, de asemenea, o problemă fierbinte.
Premierul britanic Keir Starmer este pe lista învinșilor. Puțini dintre aliații occidentali tradiționali ai Americii pornesc de pe un loc mai dificil cu Trump decât liderul laburist. La doar patru luni de serviciu, Starmer a avut deja perspective negative cu Trump, după ce campania republicană a acuzat partidul său de stânga că a trimis voluntari să facă campanie pentru candidatul democrat Kamala Harris.
Emmanuel Macron, președintele Franței, are deja experiență de lucru cu Trump, oferindu-i o colaborare valoroasă în comparație cu colegii săi europeni. Într-adevăr, în timpul primului mandat al lui Trump, cei doi lideri au proiectat o alianță spectaculoasă, inclusiv cu o cină în vârful turnului Eiffel. „Gata să lucrăm împreună, așa cum am făcut-o timp de patru ani”, a postat Macron pe X.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva. Aliatul lui Trump în Brazilia este fostul președinte Jair Bolsonaro, principalul rival politic al lui Lula. Lula se teme că revenirea lui Trump ar putea încuraja mișcarea politică conservatoare condusă de Bolsonaro, ai cărei susținători au încercat o insurecție împotriva guvernului său la doar o săptămână după învestirea sa anul trecut.
Cancelarul german, Olaf Scholz. Ura lui Trump față de Angela Merkel a pus o presiune uriașă asupra legăturilor dintre SUA și Germania, iar Scholz a fost ministrul și succesorul ei, așa că îi va fi greu să scape de această legătură. Germania a fost printre nemulțumirile lui Trump privind importurile de mașini și excedentul comercial și se va găsi din nou în linia lui de atac.
Ca istoric, e obisnuita sa plateasca la toti pentru... Vezi tot