Donald Trump crede că președinții au o putere aproape absolută. În cel de-al doilea mandat al său vor exista puține constrângeri politice sau juridice care să îl controleze.
Victoria zdrobitoare a președintelui ales în fața vicepreședintei Kamala Harris a transformat brusc noțiunea teoretică că acesta își va satisface instinctele autocratice într-o posibilitate reală.
Când Trump se va întoarce la Casa Albă, în ianuarie, ca unul dintre cei mai puternici președinți din istorie, va putea profita de faptul că, în timpul primei sale președinții, el însuși a eliminat gardurile de protecție, lucru pe care l-a continuat prin manevre juridice după ce a plecat de la Casa Albă, notează CNN.
Nu este garantat că, doar pentru că Trump are o putere uriașă, el va ignora controalele și echilibrele constituționale. Comportamentul său din trecut nu trebuie să prezică viitorul. Dar lecția carierei politice și de afaceri a lui Trump este că el caută să elimine toate constrângerile.
De exemplu, el a zdrobit opoziția din Partidul Republican și a alungat ereticii politici care se opun crezului său „Make America Great Again”. Acest lucru va fi din ce în ce mai important, având în vedere că Partidul Republican a câștigat deja Senatul și speră încă să finalizeze monopolul asupra puterii de la Washington prin păstrarea Camerei Reprezentanților.
Niciun alt președinte nu a venit în funcție înarmat cu o hotărâre a Curții Supreme care acordă o imunitate semnificativă președinților pentru acte oficiale. Decizia, un rezultat direct al efortului lui Trump de a contesta inculparea sa federală pentru amestecul în alegerile din 2020, este limitată - dar este sigur că el va avea o viziune expansivă asupra semnificației sale. Hotărârea a apărut în urma unei majorități conservatoare a instanței supreme, creată de Trump în primul său mandat și pe care mulți observatori din domeniul juridic o consideră în prezent o ștampilă de cauciuc pentru viitoarele acaparări de putere.
Cea mai mare inhibiție în calea excesului de putere prezidențială este însuși președintele în exercițiu, care poate alege să rămână în limitele acțiunilor executive acceptate. Dar stăpânirea de sine este un concept străin de Trump. Aceasta nu este doar o trăsătură personală. O astfel de conduită este endemică pentru atracția sa politică - și tocmai a fost ales de milioane de alegători care i-au aprobat promisiunea de a eviscera un sistem de guvernare care, în opinia lor, i-a dezamăgit. În trecut, Trump a fost uneori reticent în a lua măsuri care l-ar putea face nepopular din punct de vedere politic - cu toate acestea, el va prelua funcția știind că nu trebuie să mai apeleze la alegători niciodată, din moment ce se află în al doilea mandat.
Cea mai eficientă îngrădire a puterii viitoare a lui Trump ar fi o majoritate democrată în Camera Reprezentanților. Cu toate acestea, republicanii sunt mai aproape de cele 218 locuri necesare pentru majoritate decât democrații.
Apoi, există instanțele. Grupurile de activiști vor depune cu siguranță plângeri împotriva acțiunilor lui Trump în materie de imigrație, așa cum s-a întâmplat cu interdicția de a călători din anumite țări musulmane în primul său mandat. Astfel de manevre pot bloca un președinte timp de luni de zile - deși numărul mare de judecători numiți de Trump și majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă ar putea oferi administrației o amânare.
Între timp, încercările de urmărire penală a adversarilor politici ai lui Trump pe motive false ar putea duce, teoretic, la demisii în masă ale personalului Departamentului de Justiție. Acesta este unul dintre motivele pentru care noua administrație ar putea lansa planuri de concediere a unor eșaloane întregi din administrația publică pentru a asigura loialitatea totală față de noul președinte. Și este puțin probabil ca fostul președinte să facă greșeala din primul mandat de a numi funcționari care îl înfruntă - precum fostul șef de cabinet John Kelly și fostul secretar al apărării Mark Esper.
„Cred că viitorul foarte apropiat, după inaugurarea noului președinte (20 ianuarie 2025), va arăta dacă, așa cum susțin adversarii politici, programul noului mandat al lui Trump va fi determinat de ideile ultraconservatoare și autoritare formulate în Proiectul 2025, un document elaborat de Heritage Foundation, un think tank conservator apropiat de Trump. De asemenea, va fi clar cât valorează cu adevărat frazele sale despre „președinția răzbunării”, dorința sa de a „fi dictator pentru o zi” și de a înfrunta „dușmanii interni”, spune ambasadorul Ucrainei în SUA Oleg Shamshur, citat de Zerkalo Nedeli.
Potrivit diplomatului, succesul „sistemului” lui Donald Trump reflectă polarizarea politică, socială și culturală a societății americane, bazată pe profunde mutații socio-economice. Iar baza carierei politice a republicanului a fost faptul că a reușit să înțeleagă corect starea de incertitudine și chiar de teamă a electoratului său dur, format din americani albi din clasa de mijloc inferioară, fără studii superioare, foarte sensibili la distrugerea modului lor de viață și la amenințările la adresa „valorilor tradiționale” din partea elitelor liberale.