Cursa electorală care i-a adus victoria lui Donald Trump cu mult peste numărul de electori necesari plasează republicanii într-o poziție de control asupra Congresului, așteptările fiind ca la rezultatele finale să obțină atât controlul Senatului, cât și pe cel al Camerei Reprezentanților.
Consultantul politic și analist de politică externă George Rîpă a explicat pentru Ziare.com că actuala înfrângere a democraților este una cu un potențial ecou peste mai mulți ani, pe lângă conducerea Senatului, unde mandatul este de șase ani, republicanii au deja un potențial succesor.
„Asistăm la cea mai mare victorie republicană din ultimele patru decenii. Niciodată în istoria SUA nu vom mai avea un moment 1984, când Reagan a câștigat 49 din cele 50 de state. 2024 seamănă însă cu 1980, când de nicăieri Reagan și GOP au obținut o victorie zdrobitoare. Pariul pe care republicanii l-au făcut cu Trump s-a dovedit a fi unul câștigător”, a subliniat George Rîpă.
Vicepreședintele ales de Donald Trump, J.D. Vance, „a demonstrat în această campanie că este un adevărat lider și mișcarea conservatoare americană îl consideră deja preferat să-i urmeze lui Trump”.
„Peste 4 ani probabil că lupta se va da între el și DeSantis, însă astăzi Vance pare favorit. (…) Are o poveste de viață extraordinară. Vine dintr-o familie săracă, cu o mamă alcoolică. Se înrolează în armata SUA pentru a câștiga suficienți bani pentru studii, face Universitatea din Ohio și apoi obține un doctorat în drept la Yale. Vance este ceea ce numim „visul american”, țara în care cineva plecat de foarte jos ajunge prin muncă, determinare și credință în vârf”, a mai explicat George Rîpă.
Analistul a mai punctat însă că democrația îți „oferă șansa” unei reveniri, astfel că prima ocazie pentru democrați „va fi peste doar 2 ani, la alegerile interimare pentru Congres”.
„Problema la democrați este lipsa leadership-ului. Nu există prea multe nume la nivel național care să preia steagul de la Joe Biden. O altă problemă o reprezintă zona radicală în care s-a dus partidul. Din punct de vedere economic, Partidul Democrat s-a dus către stânga extremă, a promovat politici anti-piață, anti-antreprenori și a adus reglementări numeroase care au afectat industrii americane de top, precum industria auto și zona de energie. În același timp, politicile lor progresiste radicale (bărbați în competiții sportive dedicate femeilor, promovarea schimbării sexului pentru minori ș.a.) au îndepărtat electoratul de centru”, a mai punctat George Rîpă.
Potrivit analistului, „electoratul democrat se va întoarce către ei când ei vor redeveni partidul lui JFK și al lui Bill Clinton. Democrații promovează astăzi marxismul cultural bazat pe ierarhizarea oamenilor în funcție de sex, de modul în care fac sex, de culoarea pielii, de religie. Or, asta nu are nicio legătură cu ideile pe care le aveau Părinții Fondatori. Și, de altfel, chiar această politică s-a dovedit falimentară, deoarece chiar grupurile pe care spuneau public că se bazează le-au întors spatele”.
În același timp, potrivit analistului George Rîpă, în obținerea actualei victorii, republicanii au avut mai mulți ași în mânecă, astfel că actualul succes nu este chiar unul neașteptat, candidatul Donald Trump reușind să plaseze partidul pe o altă traiectorie. „Donald Trump a reușit să ducă partidul către centru. A abordat teme care nu au nicio legătură cu ideologia, dar care sunt fundamentale pentru orice cetățean american: starea economiei, locurile de muncă, inflația, securitatea, educația, protecția copilului. Așa se explică de ce Trump a avut un scor de peste 3 ori mai mare, comparativ cu 2016, în rândul electoratului de culoare, ba chiar Trump a câștigat aproape 30% din voturi în Bronx, acolo unde democrații câștigau de obicei cu peste 90%”, a explicat George Rîpă.
„O altă realizare istorică este faptul că a câștigat votul electoratului hispanic. Trump este primul candidat republican care câștigă votul hispanicilor de la Dwight D. Eisenhower, în 1952! Trump are reușite și pe votul femeilor. 50% dintre femeile căsătorite l-au votat pe Trump și doar 48% pe Harris. Asta înseamnă că Trump a reușit în această campanie să convingă nu doar electoratul republican clasic, ci chiar și bucăți importante din electoratul care tradițional vota cu democrații”, a mai punctat analistul.
De asemenea, potrivit analistului, actuala înfrângere a democraților arată și o îndepărtare de publicul larg. „Putem spune că a fost și o încleștare între popor și ceea ce numim elite. Elitele politice, administrative, birocrații, Hollywood-ul au pierdut și pentru că oamenii și-au pierdut încrederea în ele. „Experții” le spuneau oamenilor la televizor că trăiesc o perioadă de împliniri mărețe datorită administrației Biden/Kamala, dar în același timp ratele la case erau duble, prețul combustibilului era de două ori mai mare, prețul alimentelor era cu 20-25% mai mare comparativ cu perioada în care Trump era președinte”, astfel că electoratul s-a îndepărtat, fiind creată o prăpastie în legătura democraților cu electoratul, care, de altfel, nu dă semne că ar urma să fie reîntregită.
„Democrații și susținătorii lor din media au rămas chiar și după alegeri în aceeași logică care le-a adus înfrângerea. Chiar în aceste clipe, pe MSNBC și CNN, jurnaliștii arondați stângii americane explică cum femeile sunt misogine că nu au votat o femeie și cum cetățenii de culoare și hispanicii sunt rasiști pentru că au votat cu un alb. Dacă vor continua pe linia diviziunii și fracturării societății americane, reacția electoratului de la centru, neimplicat ideologic, va fi identică cu cea de la 5 noiembrie, atunci când au votat candidatul care a promovat unificarea țării și nu dezbinarea”, a mai punctat George Rîpă.