Investitorii din Europa se pregătesc pentru o posibilă victorie a lui Donald Trump, care, în primul său mandat, a generat cea mai slabă performanță a acțiunilor din regiune comparativ cu randamentele înregistrate în ultimele opt administrații americane.
Pe de altă parte, o victorie a Kamalei Harris ar putea aduce cu sine o apreciere pentru sectoarele care au suferit cel mai mult din cauza amenințărilor comerciale din partea SUA în ultimii opt ani. Bloomberg a analizat recent efectul pe care ambele scenarii în ceea ce privește câștigătorul de duminică de la Casa Albă l-ar putea avea asupra piețelor financiare și comerciale europene.
Politicile protecționiste pe care candidatul republican le promite însă industriilor europene dependente de exporturi, în cazul în care o înfrânge pe democrata Kamala Harris, explică de ce unii investitori se așteaptă ca istoria să se repete pe piața bursieră, arată analiza Bloomberg.
Acțiunile americane au performat foarte bine sub Trump, depășind performanțele celor europene într-un mod fără precedent în ultimii 30 de ani. Se pare că o potențială victorie a lui Trump este deja „inclusă în preț” în Europa, potrivit estimărilor făcute de Neil Birrell, director de investiții la Premier Miton Investors. „Oamenii se îndepărtează de investițiile care au avut performanțe mai slabe în timpul ultimei administrații Trump”, a adăugat acesta.
În timp ce companiile din S&P 500 își derivă 72% din vânzări din SUA, membrii indicelui european Stoxx 600 obțin doar 40% din profituri din regiunea lor. O parte considerabilă din restul încasărilor din comerț provine din SUA, care este de departe cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, cumulând un volum de schimb comercial de 952 miliarde de dolari în 2023, conform datelor compilate de Bloomberg.
Analiza arată că investitorii se retrag din investițiile aliniate politicilor democrate. O asociere de companii europene deținute de UBS Group, considerate beneficiare ale Legii de Reducere a Inflației (eng. Inflation Reduction Act, IRA, lege federală emisă de guvernul american în 2022 care marchează cea mai mare investiție în producție internă de energie verde și în reducerea deficitului bugetar), alături de sectorul energiei regenerabile au scăzut cu aproximativ 10% luna trecută. Acest lucru coincide cu creșterea șanselor pentru o victorie a lui Trump. Lista include companii de energie regenerabilă, precum Vestas Wind Systems și firme orientate către comerțul cu amănuntul, pentru consumatori finali, precum Pernod Ricard și Volkswagen.
În schimb, acțiunile selectate de UBS ca fiind beneficiare ale unei administrații republicane sunt în creștere. Printre acestea se numără companii care ar beneficia de relocarea producției în SUA și de reflație (n.r. politică aplicată în unele țări, după o perioadă de recesiune și deflație, constând în stimularea cererii, în scopul utilizării forței de muncă și redresării activității economice), de o posibilă abrogare a IRA, de o implicare redusă a SUA în apărarea UE și de creșterea tensiunilor comerciale. Multinaționalele care activează în domeniul apărării, precum Rheinmetall și Thales, precum și procesatorul de tutun Imperial Brands se numără printre acestea.
Creșterea tarifelor la importuri și reducerea impozitelor pentru companii sunt cele mai cunoscute aspecte ale politicii economice a lui Trump. Acesta a propus majorarea tarifelor la 60% pentru importurile din China și 20% pentru restul lumii, devenind o sursă puternică de incertitudine în rândul directorilor companiilor europene. Pe lângă lovitura directă, firmele lor ar putea fi prinse la mijloc în cazul în care China ar răspunde prin represalii, sugerează analiștii Bloomberg.
Mai mult, o victorie a republicanilor ar oferi guvernului cel mai larg spațiu de manevră în implementarea tarifelor mai mari și a impozitelor corporative mai mici, au explicat mai mulți strategi de la Bank of America (BoA), într-o notă informativă: „Acest lucru ne-ar face să fim precauți față de sectoarele europene cu expunere mare la vânzările din SUA”, a conchis BoA. În acest context, oficiali ai grupului bancar american Morgan Stanley estimează că un tarif universal ipotetic de 10% ar putea reduce cu aproximativ 0,3 până la 0,6 puncte procentuale creșterea economică a Europei.
Un alt semn al repoziționării investitorilor este faptul că mai multe companii expuse tarifelor americane, deținute de grupul bancar și de investiții Goldman Sachs, au avut performanțe inferioare comparativ cu competitorii care au o prezență semnificativă de producție în SUA în ultimul an. Printre companiile expuse tarifelor se numără producătorii auto germani Mercedes-Benz, Porsche și BMW, producătorii de băuturi Pernod Ricard, Remy Cointreau și Diageo, precum și companii industriale, cum ar fi Signify, Legrand și Assa Abloy.
Cu toate acestea, o victorie a lui Harris ar putea aduce cu sine o apreciere pentru sectoarele care au suferit cel mai mult din cauza amenințărilor tarifare: „Dacă Harris câștigă, acțiunile UE ar putea înregistra o reducere a primelor de risc tarifare, iar expunerea la fluctuațiile pieței și la amenințarea Chinei ar putea fi reduse, având în vedere că deja includ unele riscuri tarifare”, au declarat bancherii britanici din partea grupului Barclays într-o notă citată de Bloomberg.
În ceea ce privește tarifele, producătorii auto europeni merită o mențiune specială, deoarece sectorul este cel mai slab performant din indicatorul Stoxx 600 în acest an și ar putea fi puternic afectat. Trump a promis reduceri de taxe pentru americanii care cumpără mașini fabricate în SUA. Fostul președinte susține tarife mari pe automobilele din Mexic și China, de exemplu, propunând taxe de până la 1.000%.
Dintre producătorii europeni, analistul de la Jefferies Philippe Houchois a declarat că BMW și Mercedes-Benz au o producție „mai echilibrată” în SUA, mai ales în comparație cu Volkswagen, care operează unul dintre cele mai mari situri de producție auto din Mexic, și cu Porsche, care se bazează exclusiv pe importuri.
Practic, producătorii europeni de vehicule electrice sunt amenințați de orice modificări aduse de o administrație Trump în ceea ce privește eligibilitatea pentru creditele fiscale din IRA. Astfel, va deveni din ce în ce mai greu pentru producătorii de vehicule electrice să obțină subvenții, în timp ce industriile preferate de republicani, cum ar fi captarea carbonului și producția de hidrogen cu ajutorul combustibililor fosili, ar putea fi favorizate în mod vizibil.
Deși o abrogare completă a IRA este considerată improbabilă sub administrația Trump, având în vedere fondurile deja alocate statelor republicane, campania sa împotriva „noii escrocherii verzi” a Washingtonului, cum a denumit el IRA, a pus industria eoliană offshore în vizorul său. Analiștii de la UBS spun că rezultatul alegerilor va fi esențial pentru sentimentul față de acțiuni precum cele ale Orsted din Danemarca, în condițiile în care sectorul ar putea fi supus presiunii dacă Trump ar suspenda aprobările pentru noi proiecte.
Un alt punct de interes este producătorul portughez de energie eoliană EDP Renovaveis Sociedad Anonima. Jenny Ping, analist din partea Citigroup, a fost citată în cadrul analizei explicând că orice pierderi din prezent ale companiei vor părea „insignifiante” ca factor determinant pentru prețul acțiunilor în comparație cu rezultatul alegerilor în favoarea lui Donald Trump. „Dacă Trump câștigă, credem că acțiunile EDPR ar putea suferi o scădere majoră a încrederii”, a declarat Ping într-o notă informativă.
Pe de altă parte, companiile care procesează combustibili fosili ar putea beneficia, în contextul în care politicile inflaționiste ale lui Trump ar sprijini sectoare precum cel al petrolului, inclusiv companii mari precum BP, TotalEnergies și Repsol.
Companiile europene din sectorul apărării, cum ar fi BAE Systems, Rheinmetall și Thales, ar putea fi de asemenea vizate. Pe de o parte, consilierii lui Trump au luat în calcul cu seriozitate cererea ca aliații NATO să cheltuiască mai mult pe apărare, însă strategii de la Bank of America consideră că ar putea exista beneficii dacă Trump ar crește presiunea asupra membrilor NATO să ia mai în serios politicile de înarmare. Acțiunile companiilor europene din sectorul apărării ar putea fi sensibile și la orice noutăți legate de frontul din Ucraina, având în vedere că Trump a declarat că ar căuta să pună capăt războiului prin apeluri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin la scurt timp după ce ar fi ales, pentru a ajunge la un acord. Harris a exclus discuțiile unu-la-unu cu Putin.
Cu toate acestea, unii analiști europeni îndeamnă investitorii să privească dincolo de zgomotul politic și să se concentreze mai degrabă pe modul în care companiile își urmează strategiile, decât pe rezultatul alegerilor. „Mesajul nostru principal pentru clienți este că ciclul de afaceri, ciclul de inovare și ciclul de câștiguri sunt factori mult mai importanți pentru piețele financiare decât cine se află la Casa Albă pe termen mediu și lung”, a spus Frederique Carrier, șeful strategiei de investiții pentru RBC Wealth Management. „Dar, trebuie spus că alegerile pot cauza o anumită volatilitate”, conchide analiza Bloomberg.