Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane de miercuri va pune capăt, în esență, proceselor penale intentate împotriva sa, cel puțin pentru cei patru ani în care va ocupa Casa Albă, scrie Reuters.
Primul fost președinte al SUA care face obiectul unor acuzații penale, Trump s-a confruntat, în cea mai mare parte a acestui an, cu patru urmăriri penale simultane, pentru acuzații care variază de la încercarea sa de a mușamaliza o plată secretă către starul porno Stormy Daniels în timpul campaniei sale din 2016, la încercările sale de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020. În luna mai, un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificarea înregistrărilor comerciale legate de plata către Daniels, făcându-l primul fost președinte al SUA condamnat pentru o infracțiune.
Trump a declarat pe 24 octombrie că îl va concedia, „în două secunde” de la depunerea jurământului, pe procurorul special Jack Smith - care a condus urmăririle penale federale privind încercările sale de a anula înfrângerea sa în alegeri și păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit funcția.
Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile și a catalogat urmărirea penală motivată politic.
„Poporul american a auzit argumentele acestor procurori democrați împotriva președintelui Trump și oricum îl va alege”, a declarat Mike Davis, fondatorul Article III Project, un grup conservator de susținere juridică.
În timp ce Trump, în calitate de președinte, va avea autoritatea de a-l concedia pe Smith și de a închide cazurile federale împotriva sa, el nu va avea același control asupra procesului de la New York sau asupra urmăririi penale împotriva sa din Georgia pentru că a încercat să anuleze pierderea alegerilor în 2020, în acel stat. Dar rolul său unic de președinte face puțin probabil ca el să se confrunte cu consecințe juridice în oricare dintre cazuri în timpul mandatului său.
„A fost acuzat în mod corespunzător de infracțiuni în cadrul sistemului pe care îl avem”, a declarat Kristy Parker, consilier special la Protect Democracy, o organizație de dedicată contracarării a ceea ce aceasta numește amenințări autoritare la adresa SUA. Parker a declarat că, dacă Trump închide cazurile, „asta nu va însemna că a fost lucrul corect”.
În New York, se așteaptă ca avocații lui Trump să îi ceară judecătorului Juan Merchan să amâne pronunțarea sentinței, programată în prezent pentru 26 noiembrie. Trump ar putea primi până la patru ani de închisoare. Condamnarea unui președinte ales înainte de Ziua Inaugurării ar fi fără precedent în istoria Statelor Unite, iar experții juridici se așteaptă ca audierea să fie amânată.
Trump se confruntă cu patru acuzații la tribunalul federal din Washington, care îl acuză că a răspândit afirmații false de fraudă electorală pentru a încerca să blocheze certificarea voturilor după alegerile din 2020, pe care Trump le-a pierdut în fața democratului Joe Biden.
Smith îl acuzase, de asemenea, pe Trump că a păstrat în mod ilegal documente clasificate după încheierea primului său mandat în 2021 și că a obstrucționat eforturile guvernului american de a recupera înregistrările.
Judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon, din Florida, care a fost numită în funcție de Trump, a respins toate acuzațiile în iulie, după ce a constatat că Smith a fost numit în mod necorespunzător în această funcție și că nu avea autoritatea de a prezenta cazul.
Echipa lui Smith a făcut apel la decizie, însă promisiunea lui Trump de a-l concedia pe Smith imediat după preluarea mandatului semnalează probabil sfârșitul cazului.
Procurorii din comitatul Fulton, Georgia, l-au acuzat pe Trump de o presupusă conspirație menită să anuleze înfrângerea sa în acest stat în alegerile din 2020.
Trump nu va putea pune capăt urmăririi penale, dar avocatul său a declarat deja în instanță că va încerca să întrerupă orice activitate legată de Trump, pe baza unui argument conform căruia un președinte nu ar trebui să se confrunte cu povara unei urmăriri penale în timpul mandatului.
Trump și opt dintre cei 14 co-inculpați ai săi în acest caz cer unei curți de apel din Georgia să revoce procurorul principal, Fani Willis, procurorul districtului Fulton County, din cauza unei presupuse relații pe care aceasta a avut-o cu un fost adjunct. Prezentarea argumentele orale este programată pentru 5 decembrie.
Dacă acest demers eșuează, cazul va putea continua împotriva celorlalți co-inculpați, printre care se numără fostul avocat personal al lui Trump, Rudy Giuliani, și șeful de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows. Însă experții juridici se așteaptă ca procesul împotriva lui Trump să nu progreseze atât timp cât acesta rămâne la Casa Albă.