Victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit reacții chiar și înainte de confirmarea oficială. Preşedinta Comisiei Europene și secretarul general NATO au transmis mesaje mai complexe decât o simplă felicitare. În România, Elena Lasconi și Mircea Geoană și-au declarat disponibilitatea unei colaborări cu Trump.
Ursula von der Leyen îl felicită pe Donald Trump pentru câştigarea alegerilor, îndemnându-l să lucreze la „parteneriatul transatlantic”, în timp ce şeful NATO, Mark Rutte, îi transmite că leadership-ul său va fi „esenţial” pentru a menţine „alianţa puternică”.
Tot mai mulţi lideri străini încep să-l felicite pe Donald Trump, care se îndreaptă către victoria în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Deşi încă nu există un rezultat oficial în acest sens, acest deznodământ pare tot mai clar, iar fostul preşedinte şi-a revendicat deja public victoria.
Mulţi experţi au spus că o a doua preşedinţie Trump va crea dificultăţi relaţiilor cu Uniunea Europeană şi NATO, în contextul în care ambele organizaţii au de gestionat dificultăţile aduse de războiul Rusiei în Ucraina.
Tocmai de aceea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat pe Donald Trump şi, subliniind că UE şi SUA sunt „mai mult decât aliaţi”, l-a îndemnat să lucreze împreună cu ea la un „parteneriat transatlantic”.
„Îl felicit călduros pe Donald J. Trump. UE şi SUA sunt mai mult decât simpli aliaţi. Suntem legaţi de un adevărat parteneriat între popoarele noastre, care uneşte 800 de milioane de cetăţeni. Aşadar, haideţi să lucrăm împreună la o agendă transatlantică puternică, care să continue să le aducă beneficii”, a scris pe X Ursula von der Leyen, aparent într-o aluzie la un „război al tarifelor vamale” care a existat între UE şi SUA în primul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, o politică pe care republicanul, adept al protecţionismului, promite să o repete.
Potrivit The Guardian, în culise, echipa Ursulei von der Leyen se pregăteşte de luni de zile pentru o victorie a lui Trump, inclusiv prin întocmirea unor liste de produse americane exportate în Europa pe care să le vizeze cu tarife, în cazul în care Trump impune taxe punitive asupra bunurilor europene importate de SUA.
În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al NATO, Mark Rutte spune într-un mesaj pe X că „tocmai l-a felicitat” pe Donald Trump. „Conducerea sa va fi din nou esenţială pentru a menţine Alianţa noastră puternică. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin forţă, prin NATO” - a scris Rutte.
Rutte, care a preluat mandatul luna trecută, s-a referit la provocările cu care se confruntă alianţa, fără a face o referire directă la războiul din Ucraina, însă „pacea prin forţă” este despre ceea ce a vorbit şi preşedintele Zelenski în mesajul său de felicitare publicat pe X miercuri dimineaţa.
Veteranul politician olandez, renumit pentru faptul că ştie cum să se descurce cu Trump, l-a lăudat pe preşedintele ales al SUA, încercând în acelaşi timp să îl convingă de valoarea alianţei. În timpul campaniei electorale, Trump a făcut declaraţii care au dat fiori aliaţilor transatlantici, ameninţând că SUA nu îi vor ajuta, contrar articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, pe aceia care nu alocă suficiente fonduri apărării, chiar dacă s-ar afla în dificultate.
Dincolo de mesajul sumar al lui Rutte de pe X, NATO a publicat miercuri dimineaţă pe site-ul său un comunicat mai generos din partea secretarului general al NATO despre victoria lui Donald Trump „şi a vicepreşedintelui ales JD Vance” în care vorbeşte inclusiv despre provocările reprezentate de China şi Iran, două ţări în care miliardarul american vede aparent o ameninţare mai mare decât cea reprezentată de Rusia.
„Îl felicit pe Donald Trump pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin forţă, prin intermediul NATO. Prin intermediul NATO, SUA are 31 de prieteni şi aliaţi care contribuie la promovarea intereselor SUA, la multiplicarea puterii americane şi la menţinerea siguranţei americanilor. Împreună, aliaţii NATO reprezintă jumătate din puterea economică a lumii şi jumătate din puterea militară a lumii”, pledează Mark Rutte subliniind de ce SUA au tot interesul să rămână angajate în NATO, unde sunt forţa conducătoare.
„Ne confruntăm cu un număr din ce în ce mai mare de provocări la nivel global, de la o Rusie mai agresivă, la terorism, la competiţia strategică cu China, precum şi la alianţa tot mai puternică a Chinei, Rusiei, Coreei de Nord şi Iranului”, subliniază secretarul general al NATO în mesajul său către Trump.
„Colaborarea prin intermediul NATO contribuie la descurajarea agresiunii, la protejarea securităţii noastre colective şi la susţinerea economiilor noastre”, îi explică Rutte preşedintelui ales al SUA, recunoscând totodată beneficiile abordării pe care a avut-o în primul său mandat la Casa Albă: „Preşedintele ales Trump a dat dovadă de un leadership puternic din partea SUA pe parcursul primului său mandat - un mandat care a inversat tendinţa privind cheltuielile europene pentru apărare, a îmbunătăţit partajarea transatlantică a sarcinilor şi a consolidat capacităţile Alianţei. Atunci când preşedintele ales Trump îşi va prelua din nou mandatul la 20 ianuarie, el va fi întâmpinat de o Alianţă mai puternică, mai mare şi mai unită. Două treimi dintre aliaţi cheltuiesc în prezent cel puţin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, iar cheltuielile şi producţia de apărare se află pe o traiectorie ascendentă în întreaga Alianţă”, arată secretarul general al NATO.
„Trebuie să continuăm aceste eforturi pentru a menţine pacea şi prosperitatea în America de Nord şi Europa”, îşi încheie Rutte mesajul, atingând, în mod evident, o coardă sensibilă a lui Trump.
”Îl felicit pe Donald Trump pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale din Statele Unite! Aştept să reluăm colaborarea avută în cadrul NATO, în timpul primului său mandat, şi să ducem parteneriatul strategic româno-american la următorul nivel, cel de adevărată alianţă politică, strategică şi tehnologică”, scrie Geoană pe Facebook.
El se declară convins cǎ schimbările profunde în politica internă şi externă, anunţate de noua Administraţie Trump-Vance, vor continua să privilegieze relaţia transatlantică şi alianţele Americii în Europa şi în lume.
”Statele Unite şi-au ales preşedintele, după o cursă electorală care a ţinut cu sufletul la gură nu doar americanii, ci o întreagă planetă. Felicitări preşedintelui Donald Trump. După victoria lui Donald Trump, România va rămâne partenerul de încredere al SUA şi sunt pregătită să lucrăm împreună, pentru prosperitate şi securitate”, a declarat Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
Preşedinta USR arată că ”România are şansa pe 24 noiembrie să se desprindă, după 35 de ani, de un sistem corupt care ne-a sărăcit pe toţi”.
”Este un adevăr indubitabil că sunt singurul candidat la prezidenţiale care poate scăpa România de eticheta de ţară săracă şi coruptă, singurul care va sta în faţa partenerilor străini drept şi nu drepţi! România poate lăsa în urmă pe 24 noiembrie vechiul mod de a face politică, se poate desprinde de politicienii vechiului sistem corupt şi poate scrie o filă de istorie pe măsura potenţialului său”, arată Lasconi.
Ea menţionează că programul său de ţară le oferă mai multă independenţă financiară oamenilor care muncesc, bani în plus în buzunar pentru mamele care lucrează, mai multă libertate de a alege tinerilor la început de drum, dar şi respect pentru seniori.
”Doar uniţi, fără dezbinare, putem să facem ţara noastră o ţară care să conteze. În care să se trăiască bine şi la care şi alţii să se uite cu respect. Avem nevoie de o schimbare pe bune, pentru că România merită mai mult. Soluţiile politice din ultimii ani, din lumea democrată, nu au acoperit nevoile celor mulţi, iar ignorarea celor mulţi dă naştere întotdeauna unei contrareacţii, unor rezultate imprevizibile. De acum înainte, o Românie prosperă pentru toţi, nu doar pentru unii!”, mai scrie Elena Lasconi.