Rezultatele alegerilor din SUA. Bătălie foarte strânsă la Senat / Al doilea tur de scrutin în Georgia / Discursul lui Biden LIVE

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 16:12
36181 citiri
Rezultatele alegerilor din SUA. Bătălie foarte strânsă la Senat / Al doilea tur de scrutin în Georgia / Discursul lui Biden LIVE
Alegerile intermediare din SUA sunt cruciale pentru Trump și Biden FOTO Arhivă

Alegerile intermediare din Statele Unite ale Americii au intrat în faza finală, după ce secțiile de votare s-au închis în seara zilei de 8 noiembrie și a început numărarea opțiunilor exprimate pe buletine.

UPDATE 23.43 Președintele SUA, Joe Biden, a susținut un discurs miercuri seară, 9 noiembrie, despre primele rezultate la alegerile pentru Congresul SUA.

”A fost o zi bună pentru democrație, a fost o zi bună pentru America”, a spus liderul de la Casa Albă.

UPDATE 21.53 Secretatul de stat Brad Raffensperger a confirmat miercuri, 9 noiembrie, că statul american Georgia va organiza un al doila tur de scrutin, relatează BBC.

Cursa pentru Senat din Georgia este încă strânsă între republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock, Walker are peste 48% din voturi, în timp ce Warnock are 49%.

Pentru că niciunul dintre cei doi candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi, conform legilor din Georgia, trebuie să se organizeze alte alegeri. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

Configurația finală a Congresului, cunoscută în decembrie.

UPDATE 21.43 Președintele Joe Biden a anunțat că va susține un discurs la ora 23.00, ora României.

CNN susține că Donald Trump e ”livid” și ”urlă la toată lumea”, arată digi24.

UPDATE 21.37 Alegerile s-au încheiat. Urnele s-au închis şi în Alaska, cel mai vestic stat american.

Proiecţiile par să arate că alegerile intermediare din 8 noiembrie nu au adus chiar victoria covârşitoare la care se aşteptau republicanii. Democraţii au reuşit să întoarcă în favoarea lor un loc esenţial la Senat, vacantat de un republican, în timp ce la Camera Reprezentanţilor republicanii au un avantaj, dar nu suficient de confortabil.

Potrivit celor mai recente proiecţii CNN, republicanii au 195 de mandate câştigate la Cameră, faţă de 176 democraţii, iar la Senat este echilibru perfect: 48 de locuri republicanii, 48 de locuri democraţii.

Bătălia pentru controlul Congresului se reduce astfel la un număr tot mai mic de curse-cheie, dar democraţii par să fi năruit speranţele republicanilor de a obţine o victorie categorică, astfel că acum ambele partide mizează pe majorităţi restrânse.

Republicanii au început noaptea cu o victorie zdrobitoare în Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a câştigat regiuni cu electorat latino-american, care tradiţional erau democrate. Acest succes i-ar putea servi drept rampă de lansare pentru o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2024.

În orele care au urmat, democraţii au recuperat teren. În Pennsylvania, locţiitorul guvernatorului, democratul John Fetterman l-a învins pe republicanul Mehmet Oz pentru a ocupa locul senatorului republican Pat Toomey, care se retrage.

Între timp, bătălia pentru majoritatea din Camera Reprezentanţilor - una în care republicanii erau favoriţi - rămâne cu rezultat incert.

UPDATE 21.02 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a transmis o declaraţie cu privire la rezultatele prefigurate după seara alegerilor intermediare, afirmând că, deşi există mai multe curse care rămân prea strânse pentru a putea fi stabilit câştigătorul, „este clar că membrii şi candidaţii democraţi din Camera Reprezentanţilor depăşesc cu mult aşteptările în întreaga ţară”.

Potrivit celor mai recente proiecţii CNN, republicanii au 193 de mandate câştigate până acum în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii 170.

Republicanii au nevoie de 218 mandate, adică un câştig net de cinci locuri faţă de actuala legislatură, pentru a câştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

La Senat, cursa se menţine strânsă, cu 48 de mandate la democraţi şi 47 la republicani.

UPDATE 20.58 O strategie riscantă a Partidului Democrat de a cheltui milioane de dolari pentru a-i ajuta pe candidaţii republicani de extremă dreapta să câştige competiţia internă din partid pare să dea rezultate în alegerile de la jumătatea mandatului ('midterms') desfăşurate marţi în Statele Unite, democraţii învingându-i pe aceştia în câteva curse electorale, notează Reuters.

UPDATE 18:45 Republicanii mai au nevoie de 2 locuri pentru a obține controlul asupra Senatului.

Potrivit ultimelor date prezentate de CNN, republicanii au obținut 49 de voturi, iar democrații, 48.

UPDATE 15.54 Alegătorii din California, Michigan şi Vermont s-au pronunţat marţi prin vot, în paralel cu alegerile de la jumătate de mandat (”midterms”), în favoarea înscrierii în Constituţiile lor a garantării dreptului la avort.

În Kentucky, americanii au votat împotriva împiedicării acestei înscrieri, după ce avortul s-a aflat în centrul campaniei electorale, în urma anulării acestui drept la nivel federal de către Curtea Supremă, relatează The Huffington Post.

UPDATE 13.01 Mai multe state au supus la vot diverse inițiative pentru legalizarea marijuanei în scop recreativ, ca parte a unui val care a dus deja la relaxarea legilor privind consumul de canabis. Maryland a devenit de miercuri al 20-lea stat care a aprobat legalizarea marijuanei recreaționale pentru adulții de peste 21 de ani. Voturi pozitive în acest sens au mai avut loc doar în Missouri, conform unei proiecții CNN. În Arkansas, Dakota de Nord și Dakota de Sud, inițiativa a fost respinsă, mai arată sursa citată.

UPDATE 12.31 Kremlinul a transmis miercuri că alegerile americane nu vor îmbunătăți relațiile "proaste" dintre Moscova și Washington, respingând totodată acuzațiile potrivit cărora Rusia s-ar fi amestecat în votul din SUA, a relatat presa de stat rusă, citată de Reuters.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este prea devreme pentru a vorbi despre un dialog cu Statele Unite privind prelungirea tratatului New START privind armele nucleare.

UPDATE 11.07Conform unei proiecții CNN, democratul Josh Green urmează să câștige în Hawaii în fața republicanului Duke Aiona, iar în Michigan va ieși victoriasă democrata Joycelyn Benson, care a concurat împotriva republicanei Kristina Karamo.

UPDATE Unul dintre cei mai aprigi oponenți față de ajutorul acordat Ucrainei a fost reales în Senatul american. ”Trebuie să ne îngrijorăm și de țara noastră”

UPDATE 10.45 New York Times proiectează că, la finalul numării voturilor, rezultatul pentru Senat va fi de egalitate perfectă: 50 pentru Democrați - 50 pentru Republicani, ceea ce înseamnă că majoritatea va fi asigurată de votul vicepreședintelui democrat Kamala Harris. Situația ar fi identică cu cea înregistrată în urmă cu doi ani, la alegerile din 2020.

UPDATE 10.30 Până la această oră (ora 3.30 pe coasta de vest a Statelor Unite), în Camera Reprezentanților proiecția arată 168 de locuri pentru Democrați și 196 pentru Republicani, în condițiile în care majoritatea este asigurată cu 218. Experții New York Times estimează, cu o probabilitate de a avea dreptate de 82%, că la finalul numărării voturilor Partidul Republican va obține majoritatea, cu 224 de scaune, comparativ cu cele 211 ale Partidului Democrat. La alegerile din 2020, Democrații au obținut majoritatea la limită - cu 222 de voturi, ceea ce înseamnă că, dacă predicția NYT se adeverește, partidul lui Joe Biden ar putea pierde 11 scaune.

UPDATE 10.00 O victorie obținută după o luptă extrem de strânsă a locotenentului guvernator al statului Pennsylvania, John Fetterman, asupra celebrului doctor Mehmet Oz, a schimbat un scaun din Senat de la republicani la democrați, cel mai recent semn că așa-numitul val roșu pe care republicanii îl așteptau marți pur și simplu nu se va materializa. În acest moment, la Senat sunt proiectate 48 de scaune pentru Democrați și 47 pentru Republicani, în condițiile în care majoritatea este asigurată de 50 de voturi. Controlul Senatului se joacă acum în 3 state: Georgia, Pennsylvania şi Nevada

Știrea inițială

Primele proiecţii ale rezultatelor arată o victorie a republicanilor la Camera Reprezentanţilor, în timp ce la Senat lupta este extrem de strânsă. Multe dintre cursele electorale sunt prea strânse ca să poată fi prognozat un câştigător. A

ceste alegeri de la mijlocul mandatului prezidenţial, văzute adesea ca un referendum la adresa preşedintelui în funcţie, ar putea decide soarta viitoarei competiţii electorale pentru Casa Albă din 2024.

Proiecţiile Reuters arată că democraţii au 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor, reuşind să ia câştige un mandat care anterior fusese al republicanilor, în timp ce republicanii au 183 de locuri, reuşind să „întoarcă” rezultatul în favoarea lor în 6 circumscripţii.

În ceea ce priveşte Senatul, situaţia a revenit la egalitate: câte 46 de locuri asigurate pentru fiecare partid.

Pentru majoritate în Cameră este nevoie de 218 mandate, iar în Senat de 51.

UPDATE. Proiecţiile Reuters arată că democraţii au 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor, reuşind să ia câştige un mandat care anterior fusese al republicanilor, în timp ce republicanii au 183 de locuri, reuşind să „întoarcă” rezultatul în favoarea lor în 6 circumscripţii.

În ceea ce priveşte Senatul, situaţia a revenit la egalitate: câte 46 de locuri asigurate pentru fiecare partid.

Pentru majoritate în Cameră este nevoie de 218 mandate, iar în Senat de 51.

UPDATE. Victorie importantă pentru republicani: Candidatul republican JD Vance, susţinut de Donald Trump, a câştigat cursa pentru un loc care rămăsese vacant în Senat pentru statul Ohio, democraţii ratând astfel posibilitatea de a-şi mări majoritatea în camera superioară a Congresului.

Vance l-a învins pe candidatul democrat Tim Ryan.

Până în prezent, republicanii au asigurate 46 de locuri în Senat, în timp ce democraţii au 44.

La Cameră, ultimele proiecţii ale CNN arată că 173 de mandate sunt ale republicanilor, în timp ce democraţii au 121.

UPDATE. Cele mai recente proiecţii CNN arată că republicanii au asigurate 169 de mandate în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii au 110.

La Senat, republicanii trec într-un uşor avantaj, cu 45 de locuri faţă de 43 pentru democraţi.

UPDATE. Secţiile de vot s-au închis inclusiv în California, cel mai populat stat american şi un fief prezidenţial democrat.

California găzduieşte însă mai multe curse electorale strânse pentru Camera Reprezentanţilor. Dinamica este cam aceeaşi şi în Washington, deşi republicanii au speranţe mari de a o detrona pe senatoarea democrată Patty Murray. Idaho este un bastion republican unde se aşteaptă puţine surprize, iar în Oregon, republicanii speră să preia fotoliul de guvernator. Rezultatele din Virginia indică însă o noapte mai bună decât se aşteptau pentru democraţi.

Rezultatele a două curse atent urmărite în Virginia indică faptul că democraţii sunt pe cale să-şi piardă majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar nu cu o marjă uriaşă.

UPDATE. Preşedintele Joe Biden a dat „telefoane de felicitare” unor candidaţi democraţi care au câştigat alegerile marţi seara, a anunţat Casa Albă.

„În această seară, preşedintele a dat telefoane de felicitare guvernatorului ales al statului Massachusetts, Maura Healey, guvernatorului statului Rhode Island, Dan McKee, senatorului ales Peter Welch, reprezentantei Lisa Blunt Rochester, guvernatorului statului Colorado, Jared Polis, reprezentantei Abigail Spanberger şi liderului majorităţii din Senat, Chuck Schumer”, a precizat Casa Albă într-un comunicat transmis presei.

Potrivit celor mai recente proiecţii ale CNN, republicanii şi-au asigurat cel puţin 153 de locuri în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii au sigur 85 de mandate.

La Senat, cursa este în continuare strânsă, cu câte 40 de locuri pentru fiecare partid.

UPDATE. Noua situaţie din Camera Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor CNN: republicanii - 106 de mandate, democraţii - 57.

La Senat, democraţii au asigurate 38 de mandate, republicanii au 39.

UPDATE. Proiecţiile CNN indică 74 de locuri în Camera Reprezentanţilor ca fiind sigur ale republicanilor, în timp ce democraţii au câştigat 34 de mandate. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar pentru o majoritate sunt necesare 218 mandate.

La Senat, până acum se păstrează egalitate, fiecare dintre partide are asigurate 36 de locuri. Pentru majoritate e nevoie de 51 de locuri.

UPDATE. Potrivit celor mai recente proiecţii CNN, republicanii au asigurate 39 de mandate în Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii sunt siguri de 19 locuri.

Pentru Senat, deocamdată nu sunt surprize.

VICTORII CU SEMNIFICAŢIE:

Becca Balint, prima femeie care va reprezenta Vermont în Congres

Democrata Becca Balint va intra în istorie ca prima femeie aleasă în Congres din partea statului Vermont, învingându-l pe candidatul republican Liam Madden pentru un loc în Camera Reprezentanţilor.

Vermont era ultimul stat din ţară care nu alesese până acum o femeie în Congres.

Odată cu victoria sa, Becca Balint va deveni şi prima persoană LGBTQ aleasă în Congres din acest stat.

Marjorie Taylor Greene şi Alexandria Ocasio-Cortez au fost relese

Două femei din Congres care s-au remarcat pentru poziţiile lor extreme chiar şi în cadrul propriilor partide au fost realese în Camera Reprezentanţilor: Alexandria Ocasio-Cortez în New York, pentru democraţi, şi republicana Marjorie Taylor Greene în Georgia, potrivit proiecţiilor Associated Press.

Primul congresman din Generaţia Z

Un democrat în vârstă de 25 de ani ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z ales în Congres, potrivit CBS News. Maxwell Alejandro Frost este pe cale să îl învingă pe republicanul Calvin Wimbish în cursa pentru Camera Reprezentanţilor şi va menţine în mâinile democraţilor circumscripţia pe care o reprezintă. Frost, muzician, şofer Uber şi activist pentru controlul armelor, este unul dintre cei doi reprezentanţi ai Generaţiei Z care figurează pe buletinele de vot din 2022; cealaltă este republicana Karoline Leavitt din New Hampshire. Tinerii alegători au ieşit la vot în număr mare la alegerile parţiale din 2018, precum şi la alegerile prezidenţiale din 2020, dar un exit-poll arată că la alegerile din 8 noiembrie a crescut vârsta alegătorilor care au venit la vot.

Primul american nativ care reprezintă Oklahoma în Senat

Reprezentantul republican Markwayne Mullin din Oklahoma va câştiga alegerile speciale pentru Senatul SUA, proiectează CNN, devenind astfel primul american nativ care reprezintă Oklahoma în această cameră în aproape un secol. Mullin o va învinge pe candidata democrată Kendra Horn, o fostă membră a Congresului, în cursa pentru locul senatorului republican Jim Inhofe, care va demisiona în ianuarie.

Marco Rubio revine în glorie

Alegătorii din Florida îl vor realege pe senatorul republican Marco Rubio pentru un al treilea mandat, în ciuda faptului că a avut o campanie destul de discretă şi a beneficiat de mai puţine fonduri, în timp ce contracandidata sa democrată, Val Demings, o femeie de culoare, fostă şefă a poliţiei din Ohio, părea să aibă mai multe atuuri. În condiţiile în care statul s-a îndreptat în ultimii ani spre dreapta, Rubio s-a arătat apropiat de ideile fostului preşedinte Donald Trump, rivalul său de odinioară.

Victoria lui Rubio vine la şase ani după campania sa prezidenţială eşuată, care l-a adus într-un con de umbră. Acum, în calitate de senator senior al Floridei, el va redeveni probabil una dintre cele mai influente voci ale Partidului Republican în materie de politică externă, într-o perioadă de tensiuni crescânde în întreaga lume din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a ascensiunii Chinei ca putere mondială şi a consecinţelor economice aduse de inflaţia generalizată, comentează CNN. Fiu al unor imigranţi cubanezi, Rubio a fost ales pentru prima dată în Senatul SUA în 2010, într-o cursă în trei împotriva democratului Kendrick Meek şi a guvernatorului de atunci Charlie Crist, care a candidat ca independent. Rubio a câştigat un nou mandat în 2016 în faţa democratului Patrick Murphy.

Guvernatorul de care se teme Trump a fost reales

Şi tot în Florida mai există o victorie importantă pentru republicani. Guvernatorul Ron DeSantis, care s-a impus în timpul pandemiei ca unul dintre politicienii cu vederi extremiste, va câştiga un al doilea mandat la conducerea statului, estimează CNN, zădărnicind încercarea democratului Charlie Crist de a-şi recăpăta vechea funcţie. Donald Trump se teme că ar putea deveni un potenţial rival republican la nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Fosta purtătoare de cuvânt de la Casa Albă devine prima „fiică guvernator” în Arkansas

De asemenea, republicana Sarah Huckabee Sanders, fosta purtătoare de cuvânt de la Casa Albă în timpul mandatului lui Donald Trump, a fost aleasă guvernator în Arkansas, devenind prima femeie din acest stat care ocupă această funcţie. Ea îi ia locul colegului republican Asa Hutchinson.

Sarah Huckabee Sanders este fiica fostului guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabee, şi va deveni, de asemenea, prima fiică din istoria SUA care va ocupa funcţia de guvernator al aceluiaşi stat pe care tatăl ei l-a condus.

Huckabee Sanders l-a învins pe democratul Chris Jones, care este pastor, fost lider al unei organizaţii non-profit, dar care are o diplomă în inginerie nucleară la MIT.

Arkansas a ales ultima dată un guvernator democrat în 2010, iar acum este un stat orientat puternic către dreapta.

UPDATE. În Ohio, guvernatorul republican Mike DeWine va câştiga un nou mandat, estimează CNN, şi o va învinge pe democrata Nan Whaley.

Între timp, urnele s-au închis în alte trei state - Carolina de Nord, Ohio şi Virginia de Vest, iar proiecţiile CNN indică până acum că republicanii au 15 mandate asigurate în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii - 4.

UPDATE. Senatorul Tim Scott, singurul republican de culoare din camera superioară a Congresului, îşi păstrează mandatul, învingându-şi contracandidata democrată, Krystle Matthews, în alegerile din Carolina de Sud - potrivit proiecţiei făcute de CNN.

Potrivit CNN, în Camera Reprezentanţilor republicanii au până acum 8 mandate, în timp ce democraţii 3. Pentru a putea obţine controlul, republicanii au nevoie de 218 mandate.

Rezultatele cursei electorale pentru Senat din Georgia ar putea fi cunoscute abia în decembrie

În Georgia, stârneşte foarte mult interes cursa dintre senatorul democrat Raphael Warnock, care luptă să-şi păstreze locul, şi contracandidatul său republican Herschel Walker, fost jucător de fotbal american. Democraţii au minimul necesar pentru o majoritate în camera superioară a Congresului, iar dacă Warnock pierde, vor trebui să câştige un loc în Senat în altă parte pentru a menţine controlul.

Cursa este însă extrem de strânsă între cei doi contracandidaţi şi s-ar putea să nu se încheie până în decembrie.

În Georgia, un candidat trebuie să aibă peste 50% din voturi pentru a câştiga. Amândoi candidaţii au oscilat în sondaje în jurul valorii de 40 de procente pe tot parcursul campaniei - în ciuda faptului că Walker s-a confruntat cu o serie de scandaluri care, în mod normal, ar pune capăt şanselor unui candidat. Dar într-o societate americană foarte polarizată, fidelitatea faţă de partid şi animozitatea faţă de cealaltă parte au făcut ca majoritatea republicanilor să rămână alături de fostul star al fotbalului american, scrie BBC.

Dacă niciunul dintre cei doi nu va atinge pragul de 50 la sută plus 1, atunci vor trebui să se confrunte într-un al doilea tur peste patru săptămâni, astfel că soarta Senatului american, în cazul în care nu vor exista surprize, ar putea fi cunoscută abia la 6 decembrie.

UPDATE. Urnele s-au închis începând cu ora locală 18:00 (miercuri, ora 1:00, ora României) în câteva state: Georgia, Indiana, Kentucky, Carolina de Sud, Vermont şi Virginia.

Ora de închidere a urnelor nu este însă aceeaşi în toate statele. În plus, există şi o diferenţă de fus orar între coasta de est şi coasta de vest a Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
#alegeri SUA, #democrati, #republicani, #Donald Trump, #Joe Biden , #alegeri SUA
Comentarii