Statele americane care au votat pentru garantarea dreptului la avort. ”O victorie istorică”

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 15:53
2292 citiri
Statele americane care au votat pentru garantarea dreptului la avort. ”O victorie istorică”
Dreptul la avort este a doua principală preocupare a votanților americani FOTO Hepta

Alegătorii din California, Michigan şi Vermont s-au pronunţat marţi prin vot, în paralel cu alegerile de la jumătate de mandat (”midterms”), în favoarea înscrierii în Constituţiile lor a garantării dreptului la avort.

În Kentucky, americanii au votat împotriva împiedicării acestei înscrieri, după ce avortul s-a aflat în centrul campaniei electorale, în urma anulării acestui drept la nivel federal de către Curtea Supremă, relatează The Huffington Post.

Statul Michigan vrea să garanteze ”dreptul individual la reproducere, şi anume dreptul de a lua toate deciziile cu privire la o sarcină”, potrivit CNN.

În total, 55% dintre alegătorii din Michigan au votat în favoarea acestui amendament - denumit ”Propunerea 3” pe buletinele de vot.

VICTORIE LARGĂ ÎN VERMONT

Concret, statul Michigan nu va avea dreptul să reglementeze avortul înaintea începutului perioadei fiabilităţii fătului - adică până a 20-a săptămână de sarcină.

El nu va putea să mai dea în judecată femei care au recurs la avort sau care au făcut un avort spontan şi nici să incrimineze persoane care ajută aceste femei.

”Victoria «Propunerii 3» marchează o victorie istorică în accesul la avort în statul nostru şi în ţara noastră, Michiganul arată calea eforturilor noastre viitoare de restaurare a dreptului şi a protecţiei Roe v. Wade (care garanta din 1973 dreptul la avort, revocat de către Curtea Supremă) la nivel naţional”, îşi exprimă satisfacţia, într-un comunicat, directoarea de comunicare a asociaţiei Reproductive Freedom For All, Darci McConnell.

Statul California a făcut acelaşi lucru.

Amendamentul californian prevede că ”statul (California) nu se poate amesteca în drepturl la reproducere a unei persoane şi în deciziile sale cele mai intime, care includ dreptul fundamental de a recurge la avort şi de a alege sau refuza contracepţia”.

Acest amendament - care a fost adoptat cu 66% dintre voturile exprimate - urmează să fie înscris în Constituţia californiană.

Statul Vermont urmează să înscrie, la rândul său, protecţia dreptului la avort în Constituţia locală, în urma unui rezultat fără apel - 77,5% la 22,5% dintre voturile exprimate.

ÎNFRÂNGERI ÎN MONTANA ŞI KENTUCKY

În Kentucky, amendamentul viza, invers faţă de celelalte state, împiedicarea oricărei garantări a avortului şi interzicerea ajutoarelor financiare în vederea unei întreruperi voite a sarcinii.

După numărarea a 86% dintre buletinele de vot, 52% dintre cei care s-au prezentat la vot au votat ”nu” - o surpriză în acest stat conservator, în contextul în care 12 state americane au folosit hotărârea Curţii Supreme pentru a interzice accesul la avort.

Alegătorii din Montana s-au pronunţat asupra unei iniţiative legislative care prevede că un făt ”care nu trăieşte” poate fi considerat legal drept persoană, ”indiferent de stadiul de dezvoltare” şi ca acest făt să primească îngrijiri medicale în vederea salvării lui, inclusiv ”în urma unei tentative de avort”.

După numărarea a 80% dintre buletinele de vot exprimate, 52,7% dintre alegătorii prezenţi la urne în Montana au spus ”nu”.

Democraţii şi-au concentrat eforturile în vederea mobilizării la vot asupra apărării avortului, în urma hotărârii Curţii Supreme, dominată de conservatori, de a anula dreptul la avort la nivel federal.

Însă subiectul avortului a fost depăşit, în ultimele săptămâni, de subiectul inflaţiei.

Aceste victorii la nivel local reprezintă o veste bună pentru stânga americană.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
Protestele democratice devin imposibil de organizat în trei state din SUA. Ce a decis Curtea Supremă
O decizie a Curții Supreme din SUA de a respinge analizarea unui caz interzice practic protestele democratice în mai multe state. O altă curte a decis că organizatorii unui protesc sunt...
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
#alegeri SUA, #midterms sua, #drept la avort, #Curtea Suprema SUA , #alegeri SUA
Comentarii
T
Tifara
rank 5
Rezultatul nu reflecta vointa alegatorilor