Colaborarea Orban – Putin schimbă grupul de la Vișegrad din V4 în V3

Autor: Cristian Rosu - Expert in comunicare si analist politic
Marti, 05 Aprilie 2022, ora 10:15
5775 citiri

Grupul de la Vişegrad (V4) s-a format în anul 1991, după căderea Cortinei de fier. Acest format a luat naștere sub forma unei alianțe între Polonia, Ungaria și Cehoslovacia iar statele membre se angajau să se sprijine reciproc în vederea integrării politice şi economice în Uniunea Europeană și în NATO.

Formatul V4 a fost un succes. Polonia, Cehia şi Ungaria au intrat în NATO în 1999 iar Slovacia în 2004. În același an, toate cele patru state au devenit și membre UE. După intrarea în principala structură europeană, Grupul de Vișegrad a devenit parte integrată a Uniunii, fără proiecte independente majore.

Anul 2015 a reprezentat renașterea V4 cu Viktor Orban lider informal. Aceste patru state au început să conteste status quo-ul european și să încerce să se implice în deciziile majore luate la vârful Uniunii Europene. Grupul de la Vișegrad a avut o poziție puternic contrară față de Bruxelles în timpul crizei migranților și s-au opus așa numitelor ”cotele de migranți” alocate fiecărui stat. Apoi a urmat contestarea ideii unei ”Europe cu două viteze”.

Alegerea lui Trump în SUA a suflat vânt în pânzele celor patru state central-europene iar Ungaria și Polonia s-au remarcat prin poziții dure împotriva Bruxelles-ului.

V4 între liberalism și iliberalism

Politica acestor state este dată de guvernele lor iar schimbările de la vârful cancelariilor pot schimba complet optica. Această problemă a intervenit și în grupul V4.

În timp ce în Polonia și Ungaria la putere au rămas partidele iliberale controlate de Jarosław Kaczyński și Viktor Orban, în Slovacia și Cehia puterea s-a schimbat iar noile guverne sunt mult mai apropiate de viziunea unei Europe Unite, promovate de Bruxelles. Acest lucru a scindat grupul, mai ales după ce Ungaria și Polonia au intrat în conflict deschis cu Comisia Europeană pe probleme ce țin de stat de drept, libertatea presei și drepturile minorităților sexuale.

Alegerile din 2021 au adus schimbări de guverne atât la Praga cât și la Bratislava. Astfel, Eduard Heger a devenit premier în Slovacia iar Petr Fiala a preluat guvernul în Cehia. Ambele guverne din fosta Cehoslovacie sunt pro-europene și nu împărtășesc valorile iliberale promovate de Orban și Kaczyński.

Aici asistăm la prima scindare majoră în interiorul Grupului de la Vișegrad. El a continuat totuși să funcționeze. Varșovia și Budapesta au folosit formatul V4 ca instrument diplomatic în momente de izolare europeană dar și ca element prin care proiectau mai multă influență decât ar putea avea în mod independent.

Amenințarea rusească și jocurile lui Viktor Orban distrug Grupul de la Vișegrad

NATO, Uniunea Europeană și V4 au tolerat ani la rând parteneriatele dintre Ungaria și Rusia. Contractele mai ieftine pentru gazul rusesc semnate de Orban la Moscova sau proiectul centralei nucleare de la Paks, au fost plătite, de fapt, cu informații clasificate de Budapesta.

Deși Polonia a fost mereu în prima linie în cazul amenințării rusești, a tolerat prietenia lui Orban cu Putin de dragul jocului anti – Bruxelles. Odată cu invazia rusă în Ucraina, Polonia nu mai poate accepta acest lucru.

Pe 30 și 31 martie, în Ungaria, trebuia să aibă loc o întâlnire a miniștrilor de externe ai statelor V4. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, și-a anulat participarea la întâlnire, motivând retorica Ungariei cu privire la invazia rusă iar ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, și-a anulat și ea participarea. În aceste condiții, întâlnirea nu a mai avut loc.

Ungaria este singurul stat NATO ce se învecinează cu Ucraina și care a refuzat să trimită ajutoare militare sau chiar să lase ajutoarele Alianței să tranziteze teritoriul său. În timp ce toată lumea occidentală face sacrificii pentru a opri agresiunea rusă, Orban merge la Moscova și mai apoi promovează retorica Kremlinului - "Ne-ar afecta pe noi mai mult decât ar afecta Rusia, ţinta sancţiunilor (legat de importurile de energie)”.

Este greu de crezut că formatul V4 va putea rezista în această formulă dacă Budapesta nu-și schimbă radical viziunea față de Rusia. Polonia a blocat conturile ambasadei ruse și a primit peste două milioane de refugiați din Ucraina, Slovacia a expulzat 35 de diplomați ruși acuzați de spionaj iar Cehia militează activ pentru ca NATO și UE să trimită mai mult armament la Kiev.

Partidul lui Viktor Orban a câștigat, din nou, alegerile cu un scor covârșitor dar chiar dacă la Budapesta controlează tot, pe scena europeană este tot mai izolat. În următorii patru ani vom vedea un Orban mai naționalist, mai apropiat de Rusia și China dar și mult mai disperat. Fără suportul diplomatic al V4 și fără bani europeni sunt șanse mari ca acesta să fie ultimul său mandat în fruntea executivului de la Budapesta pentru că naționalismul maghiar s-a hrănit ani de zile cu bani și perspective europene.

Cristian Rosu este expert în comunicare și analist politic. De-a lungul timpului a publicat articole și analize în mai multe publicații din România și străinătate (Huffington Post, EuropeanTimes, New Europe). Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București, specializarea Studii Europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Rusia susține că are probe care dovedesc implicarea Ucrainei în atacul din Moscova. Un suspect, dus să participe la anchetă în scaun cu rotile VIDEO
Anchetatorii ruşi au transmis joi, 28 martie, că autorii atentatului de la periferia Moscovei, soldat cu 143 de morţi, aveau ”legături cu naţionaliştii ucraineni” şi au primit sume...
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Avertisment la Paris: Anunțuri care par oficiale le cer francezilor „să se angajeze în Ucraina”. „Uzurparea unui site oficial al Forţelor Terestre”
Ministerul Apărării din Franța a denunțat joi, 28 martie, pe X, un fals site care folosește logoul instituţiei și care cere ca 200.000 de francezi să se angajeze în Ucraina. ”URL-ul...
#alegeri Ungaria, #grupul de la visegrad, #Ucraina, #Viktor Orban , #alegeri ungaria 2022