AFP: PSD vrea sa-si confirme revenirea prin alegerile europene

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 10:39
1208 citiri
AFP: PSD vrea sa-si confirme revenirea prin alegerile europene

La sase luni de la alegerile legislative, stanga din Romania vrea sa-si confirme revenirea in prim-plan prin alegerile europene.

PSD ramane printre putinele din Europa cu vant din pupa inainte de scrutinul european, un test al prestigiului inainte de prezidentialele de anul acesta, comenteaza AFP.

"Cred ca vom obtine un rezultat mai bun la europene decat la legislative si sunt convins ca vom castiga prezidentialele la toamna", a spus Mircea Geoana, liderul PSD din 2005, dupa oficializarea candidaturii sale la presedintie la 2 aprilie.

De la primul scrutin european din Romania, in noiembrie 2007, cand PSD a fost net devansat de PDL, si de la legislativele marcate de o egalitate intre cele doua partide "PSD a castigat mui mult de opt puncte", a reamintit sociologul Mircea Chivu.

Odata cu apropierea scrutinului de duminica, sondajele arata ca PSD este la egalitate cu PDL, cu 31% din intentiile de vot fiecare. Aceasta lupta stransa in Romania este dupa modelul legislativelor in urma carora PSD si PDL au "impartit placinta" pentru a ajunge apoi la o surprinzatoare alianta, in vederea guvernarii.

Aceasta coabitare a plasat insa PSD "intr-o situatie ambigua", "impiedicandu-l sa asocieze deplin efectelor 'crizei capitalismului' din dreapta romaneasca. "Insa PSD ii lasa in fata pe ministrii din PDL pentru a comenta deciziile delicate, ceea ce-i permite sa se prezinte ca un spirit critic din cadrul guvernului", a remarcat Mircea Vasilescu, redactorul-sef al saptamanalului Dilema Veche.

Geoana, presedintele Senatului, stapaneste acest rol de critic, profitand de orice ocazie pentru a-l asocia pe presedintele Traian Basescu cu deciziile guvernamentale nepopulare, cum ar fi inghetarea salariilor.

In plus, Vasilescu a subliniat ca "PSD are un electorat mai disciplinat, iar nucleul dur al PDL si-ar putea exprima nemultumirea fata de alianta cu stanga neducandu-se la vot".

Social-democratii pastreaza astfel avantajul in mediul rural (35% fata de 28%) si in randul persoanelor in varsta.

PSD se poate baza si pe sustinerea aliatior conservatori, PC, cu o contributie mica in voturi - 2,9% in 2007 - dar mai ales pe sustinerea fondatorului partidului, Dan Voiculescu, si pe cele trei posturi de televiziune ale acestuia.

Citeste si:
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Şedinţe la PNL şi PSD: Se finalizează numirile de secretari de stat şi şefi de agenţii
Conducerile PNL şi PSD se reunesc luni dimineaţă, 6 decembrie, după o pauză de o săptămână în care Parlamentul s-a aflat în vacanţă, după Ziua Naţională de 1 Decembrie....
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...