Andreea Vass, despre "puterile" unui europarlamentar

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 14:37
3514 citiri
Andreea Vass, despre "puterile" unui europarlamentar

Consilierul europarlamentarului Theodor Stolojan, Andreea Vass, face cateva precizari referitoare la rolul pe care un europarlamentar roman ar trebui sa il aiba, ca replica la afirmatiile sarcastice facute recent in presa de Horia Roman Patapievici.

"In articolul publicat in Evenimentul Zilei, HRP intreaba, pe buna dreptate, care e fondul activitatii europarlamentarilor romani? Fireste, voi raspunde la cele patru intrebari ridicate la fileu, prezentand lucrurile asa cum stau pe hartie si asa cum ar trebui sa si fie. In realitate insa, conteaza enorm cum intelege fiecare europarlamentar sa se achite de sarcini", precizeaza Andreea Vass intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce si pe cine reprezinta europarlamentarul roman?

Aceasta spune ca fiecare europarlamentar ii reprezinta de fapt pe cetatenii tarii din care provine. "Participarea deputatului - si, prin intermediul lui, a cetatenilor pe care ii reprezinta - la definirea unei politici europene conditioneaza functionarea armonioasa a Uniunii Europene, respectand valorile si interesele celor 27 de tari membre. Ce reprezinta un europarlamentar? Interesele electoratului din tara sa", spune consilierul.

In ce consta mandatul unui europarlamentar?

In opinia Andreei Vass, mandatul unui europarlamentar consta "in a auzi vocea cetatenilor pe care ii reprezinta, a negocia, a face lobby, in a fi activ prin propuneri, amendamente, rapoarte, in a identifica problemele cu care se confrunta cetatenii UE. In a propune solutii, in a accepta, modifica sau respinge legislatia europeana".

Iar pentru indeplinirea cu brio a misiunii sale, un europarlamentar trebuie sa aiba "capacitatea de a intelege bine problemele europene si de a negocia, presupune competente clare profesionale, probate in domeniile abordatesi, dar si lingvistice".

Totodata ea precizeaza ca mandatul unui europarlamentar devine cu atat mai important "cu cat mai mult se implica europarlamentarul in acest proces decizional de congruenta a intereselor diferitelor natiuni europene (prin rapoarte, luari de cuvant, declaratii, motiuni)".

Ce puteri si ce drepturi are un europarlamentar roman?

Un europarlamentar roman are aceleasi drepturi, puteri si obligatii ca oricare alt europarlamentar, indiferent de tara. "Populatia sau marimea unei tari nu ii dau unui membru al PE mai multe/mai putine puteri sau drepturi", precizeaza aceasta.

Principalele obligatii sunt de a respecta valorile europene, regulile PE, inclusiv pe cele de a-si concentra discursul intr-un minut sau doua, doctrina grupului politic din care face parte si a partidului care l-a trimis.

"In al doilea rand, are dreptul de a consulta dosare, consacrat in Regulamentul de procedura al Parlamentului, are dreptul sa faca propuneri de acte comunitare in contextul dreptului de initiativa al Parlamentului, (...) de a fi raportor sau raportor din umbra, de a se retrage si a demisiona.

Au drept de vot individual si personal, potrivit statului, dar cu respect fata de doctrina grupului din care fac parte si a intereselor tarii pe care o reprezinta", mai precizeaza aceasta printre altele.

Cum poate fi controlat un europarlamentar si de catre cine?

Un europarlamentar poate fi controlat in primul rand de catre propriul partid, care l-a trecut pe liste.

"In al doilea rand, prin contact direct cu cetatenii care l-au votat in tara exista si un oarecare control direct asupra activitatii lui. Rezultatul "controlului" poate fi un vot favorabil sau unul negativ la urmatoarea candidatura. Feedbackul pe care cetatenii il primesc de la un deputat pe care il contacteaza reprezinta o forma de control.

Alte state membre au ales votul pe liste deschise, astfel ca reusesc sa apropie semnificativ mai mult candidatul de alegator si sa-l responsabilizeze. Spre o astfel de lege electorala ar trebui sa ne indreptam si noi", incheie Andreea Vass.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andreea Vass, #Horia Roman Patapievici, #europarlamentar roman , #alegeri europarlamentare 2009