Marinescu la TV Ziare.com: Parlamentarii UDMR ar trebui sa vorbeasca romaneste in PE

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 15:06
2181 citiri
Marinescu la TV Ziare.com: Parlamentarii UDMR ar trebui sa vorbeasca romaneste in PE

Numarul 5 pe lista PD-L pentru Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, a raspuns miercuri, de la ora 13.50, intrebarilor cititorilor Ziare.com legate de importanta alegerilor de duminica pentru romani, de intentiile sale in calitate de reprezentant al Romaniei, dar si despre motivele pentru care ar trebui sa mergem la vot.

Marinescu: Buna ziua, ma bucur ca sunt impreuna cu voi astazi. Ma numesc Marian Jean Marinescu, locuiesc in Craiova de 33 de ani, de profesie sunt inginer de aviatie, am lucrat in institutii de aviatie, de la inginer pana la sef de filiala.

Am fost consilier municipal, consilier judetean, prefect, parlamentar si membru in Parlamentul European. Sunt in grupul popularilor europeni, vicepresedintele PPE din 2007 ales de colegii mei, cel mai mare grup din Parlamentul European.

Am cinci rapoarte in Parlamentul European. Un raport inseamna ca esti responsabil cu o directiva sau regulament sau o rezolutie care se voteaza in Parlamentul European. Primind un numar mai mare de rapoarte inseamna ca ai muncit in Parlamentul European. Am primit aceste rapoarte dupa un an in care am lucrat si la alte rapoarte, la care nu am fost eu raportor.

Delegatia PSD-ului are, toata, cinci rapoarte si aproape 100 de interventii in Parlamentul European si am avut onoarea sa fiu primul roman care a vorbit in Parlamentul European cand presedintia germana a UE si-a prezentat prioritatile pentru patru ani.

Am si mai multe rezolutii, aici este putin inselator ceea ce este prezentat pe site-ul PE. Daca ai multe rezolutii, se presupune ca ai avut activitate, insa trebuie sa se vada si daca au fost votate. Eu am sapte rezolutii votate.

Intrebare: Care sunt criteriile dupa care trebuie sa ne ghidam la votul de duminica?

Marinescu: Toti parlamentarii ar trebui sa apere interesele tarii care l-a trimis acolo, asa fac toti. Exista si parlamentari, de exemplu in grupul de independenti, care sunt impotriva Uniunii Europene. Nu sunt vorbe mari, de-adevaratelea sunt interese nationale. Acestea se apara daca ai in spate cea mai mare forta din Parlamentul European.

In Parlamentul European nu exista opozitie si putere, acolo exista grupuri politice. In acest moment, noi avem 288 de membri, este cel mai mare grup.

Acolo, ca sa treci un raport trebuie sa construiesti o majoritate. Acestea se pot face pe loc, la un articol voteaza popularii cu socialistii si la altul popularii cu liberalii. Pentru noi este mai usor sa formam o majoritate daca suntem in PPE.

Eu as sfatui pe orice cetatean sa voteze PD-L-ul pentru ca voteaza Popularii. Tot ceea ce se intampla acolo are efect direct asupra cetateanului roman. Sunt foarte multe decizii si vor fi si mai multe dupa ratificarea Tratatului de la Lisabona. Pentru ca dupa aceasta ratificare, 95% din deciziile UE se vor lua in Parlamentul European, de aceea nu trebuie sa ne fie indiferent cine intra acolo.

Intrebare: De ce nu va vedem mai des la TV?

Marinescu: Eu am aparut foarte des la posturile locale de televiziune, am aparut si in mass-media locala. Fiind din Craiova, este mai greu sa obtii vizibilitate. Noi, in Craiova, nu avem niciun post central care sa aiba acolo filiala. Mai mult, mass-media preia destul de greu deciziile luate in Parlamentul European. Am fost pe EuroNews, acolo exista un alt interes.

Intrebare: De ce ati acceptat sa fiti pe locul cinci pe lista?

Marinescu: Este greu de precizat. In alegeri e o competitie care tine cont de foarte multe lucruri, si de competenta si de munca, insa trebuie sa ai persoane cu imagine, persoane care daca sunt noi trebuie sa aiba imagine, si trebuie sa innoiesti indiferent daca sunt parlamentari europeni sau nationali. Monica Macovei, Traian Ungureanu si Cristian Preda au suficienta imagine incat sa intre in PE.

Intrebare: Conteaza ca esti roman cand vorbesti in Parlamentul European?

Marinescu: Nu, nu conteaza, doar ca se aude romaneste cand vorbesti in Parlament. Cei de la grupul socialist isi exerseaza engleza cand vorbesc in PE, noi vorbim intodeauna in romaneste.

Va pot da doua exemple de initiative care au trecut in Parlamentul European: un proiect de combatere a desertificarii in Oltenia care a trecut in 2008 si cel prin care pentru prima oara am schimbat programul, n-a mai inceput luni si s-a terminat joi ci a inceput marti pentru a se recunoaste in Parlamentul European Pastele Ortodox.

Intrebare: Ce veti face concret pentru Romania, ca europarlamentar?

Marinescu: Noi am incercat sa introducem subiecte care sa fie teme europene si sa aiba cat de cat rezolvare si in Parlamentul European, sa nu fie teme nationale cu rezolvare nationala. Sa incepem cu criza economica. Pana acum in PE a existat o atitudine solidara in ceea ce priveste criza.

Ceea ce trebuie sa facem este sa veghem ca aceasta atitudine sa ramana asa, sa fim uniti in fata crizei economice pentru ca mult mai usor trecem peste ea.

Probleme cu circulatia fortei de munca mai exista inca noua tari, insa am reusit sa introduc 3-4 texte in Parlament, pentru ca noi nu avem atributii in acest sens insa putem sa creem presiune de la Parlament catre comisii.

Unul a fost ca restrictiile de circulatie pot reprezenta discriminare si am mai avut un text in cea ce priveste directiva Blue Card. Eu am introdus un text ca tara care are inca restrictii in acest sens sa nu aiba dreptul de e emite un blue card.

Mai este problema fondurilor europene. Eu cred ca lucrurile sunt foarte clare, banii pentru Romania sunt prevazuti in tratatul de aderare din 2005. Ceea ce trebuie sa facem noi este sa avem grija ca sumele din tratat sa fie introduse in bugetul Uniunii Europene pentru ca exista unii care incearca sa elimine aceste sume.

Vom avea de lucru pentru bugetul pe 2014-2021 pentru ca se va introduce in urmatorul tratat. Atunci trebuie sa fim uniti, toti cei 33 de europarlamentari romani, pentru ca romanii sa obtina acesti bani.

Intrebare: Ce competenta are Traian Ungureanu?

Marinescu: Il consider pe Ungureanu o persoana competenta, cred ca va face treaba in Parlamentul European, acolo trebuie sa ai o predilectie pentru dialog. Am foarte mare incredere in Traian Ungureanu.

Intrebare: In ce limba vorbeste Laszlo Tokes in PE?

Marinescu: Toti europarlamentarii maghiari de la noi vorbesc in limba maghiara. Dupa parerea mea nu este normal, ar trebuie sa vorbeasca in romana pentru ca sunt trimisi din Romania.

Intrebare: Salariul pentru un europarlamentar va fi de 7.000 de euro din vara?

Marinescu: Este posibil. Trebuie sa existe decizia statului roman, pentru ca inca cinci ani Romania poate sa ramana la sistemul de salarizare sau sa adopte sistemul european. Mai sunt salarii de acest fel in Romania.

Acesta este salariul stabilit de Parlamentul European. Acum, daca 7.000 de euro reprezinta munca pe care o facem, nu pot sa va spun.

Intrebare: Cum veti rezolva problema tiganilor care traiesc in afara Romaniei?

Marinescu: O intrebare foarte complicata, am vorbit de multe ori in PE pe aceasta tema si am fost in Italia pentru a discuta cu asociatiile pentru apararea drepturilor rromilor si cu autoritatile.

Avem o mare problema cu tiganii si daca nu incercam sa introducem fortat aceasta etnie intr-un program de educatie nu avem nicio sansa sa rezolvam problema. Educatia iti ofera sansa de a avea un loc de munca.

Ceea ce ar trebuie sa facem pentru cei din afara este sa convingem UE sa introduca un program comun de educatie. Toata lumea spune ca tiganii vin din Romania, insa ungarii au trei europarlamentari tigani, este vorba despre trei femei.

Nu putem sa interzicem traditia lor de a calatori, ei migreaza, dar trebuie sa avem un program de educatie comun. Daca se aplica si in Romania si in celelalte tari, putem spera ca in 10-15 ani sa se rezolve aceasta problema.

Probleme sunt doar in Italia, pentru ca in alte tari s-au rezolvat. Parerea mea, dupa ce am vazut ceea ce s-a intamplat acolo, este ca totul s-a intamplat si din cauza unei administratii foarte permisive. Exista o tabara in care traiau trei generatii: bunica, fiica si nepoata.

Situatia romanilor din afara nu se poate rezolva decat cand situatia economica acasa este mai buna si salariul va creste. Atunci vor pleca mai putini si se vor intoarce mai multi.

Intrebare: Roman = Tigan?

Marinescu: Termenul corect este rrom, insa in ultima vreme a inceput sa fie folosit si termenul tigan, pentru ca nici ei nu considera ca este un termen peiorativ, chiar si in documentele oficiale din PE se foloseste.

Intrebare: Este adevarat ca in raportul Catania se pune problema legalizarii drogurilor usoare?

Marinescu: Da, este adevarat insa raportul nu este un raport legislativ ci este unul de constatare a situatiei drepturilor omului in 2008. Este un raport in care se recomanda tarilor membre UE ca persoanele care consuma droguri sa aiba acces la sistem sanitar si sa nu fie considerate infractori, ceea ce inseamna clar legalizare.

Delegatia PD-L a votat impotriva, celelalte grupuri au votat pentru, si socialistii si liberalii, la romani ma refer. Am votat tot raportul Catania, care continea si aspecte legate de casatoria cuplurilor de homosexuali, impotriva. El a trecut cu votul socialistilor si liberalilor.

Va multumesc pentru aprecieri si pentru discutii, mail-ul meu il gasiti pe site-ul Parlamentului European!

Citeste si: Traian Ungureanu, la TV Ziare.com: Occidentul ne e dator

Macovei si Preda, la TV Ziare.com: Severin nu va fi niciodata comisar european

Stolojan, la TV Ziare.com: Ma preocupa teritoriile care au fost luate tarii noastre

Despre Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu este membru PD, ulterior PD-L, din 1992. In perioada 1996 - 2000 a fost Prefect al judetului Dolj. In 2004 a fost ales deputat, dar in 2007 a renuntat pentru a deveni europarlamentar.

In PE, este vicepresedinte al Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni.

Candideaza din nou la un post de europarlamentar de pe pozitia a cincea a listei PD-L.

Stolojan, Macovei, Ungureanu, Preda, Marinescu - primele cinci locuri pe lista PDL

Aflati cum puteti avea si dumneavoastra propria emisiune pe Ziare.com

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Marian Marinescu europarlamentare, #alegeri europarlamentare 2009, #Marinescu emisiune Ziare com , #alegeri europarlamentare 2009