Europarlamentare 2009: Si romanii pot vota pe listele unui stat membru UE

Sambata, 06 Iunie 2009, ora 17:18
1514 citiri
Europarlamentare 2009: Si romanii pot vota pe listele unui stat membru UE

Cetatenii romani care se inscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, indiferent daca voteaza sau nu pe aceste liste, nu vor mai avea dreptul sa voteze si pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, ci voteaza numai membrii statului pe ale carui liste s-au inregistrat, conform legislatiei in vigoare.

Ministerul Afacerilor Externe le recomanda cetatenilor romani din afara tarii sa tina cont de specificul votului in strainatate si sa se prezinte din timp pentru a-si exercita dreptul de vot.

Potrivit legislatiei in vigoare, votarea incepe si in strainatate la ora locala 7,00 si se desfasoara pana la ora locala 21,00.

La prezentarea la sectia de votare din strainatate, fiecare cetatean roman va fi verificat in tabelul comunicat de Autoritatea Electorala Permanenta cuprinzand cetatenii care isi exercita dreptul de vot la alegerile pentru PE in alt stat membru al UE. Acest fapt poate genera o oarecare intarziere in derularea procedurii de vot, avertizeaza MAE.

Aproximativ 90.000 de romani din tarile Uniunii Europene si-au exprimat dorinta de a vota, la alegerile europarlamentare de duminica, pentru candidatii tarilor in care se afla si nu pentru cei din Romania, a informat Autoritatea Electorala Permanenta.

Potrivit AEP, din cei 98.373 de alegatori romani din statele UE, cei mai multi sunt asteptati sa se prezinte la urne in Spania (49.317 de electori), urmata de Italia (28.467 de electori), Marea Britanie (3.555 de electori) si Germania (1.414 de electori).

De asemenea, la alegerile pentru PE s-ar putea prezenta si romanii din Austria (592 de electori), Belgia (729 de electori), Cipru (836 de electori), Danemarca (133 de electori), Finlanda (41 de electori), Franta (708 de electori), Grecia (188 de electori), Irlanda (64 de electori), Malta (35 de electori), Olanda (353 de electori), Polonia (2 electori), Portugalia (212 de electori), Slovenia (5 electori), Suedia (288 de electori), Ungaria (2.423 de electori), Bulgaria, Lituania si Estonia (cate 3 electori).

AEP releva ca cei mai putini romani cu drept de vot au fost notificati de autoritatile electorale din Cehia si Letonia, unde a fost inregistrat cate un singur alegator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surprize pe lista independenților la europarlamentare. Cine se află printre cei 7 candidați
Surprize pe lista independenților la europarlamentare. Cine se află printre cei 7 candidați
Un număr de 15 partide şi alianţe electorale sau politice şi şapte independenţi şi-au înregistrat, la Biroul Electoral Central, candidaturile pentru alegerile europarlamentare în termenul...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#alegeri europarlamentare 2009, #alegeri europarlamentare, #europarlamentare 2009 , #alegeri europarlamentare 2009