Ziare.com

Votul romanilor din strainatate s-a incheiat

Luni, 08 Iunie 2009, ora 07:19

   

Votul romanilor din strainatate s-a incheiat
Votul romanilor din strainatate pentru europarlamentare s-a terminat luni, la ora 7.00, ora Romaniei, odata cu inchiderea urnelor din cele trei sectii de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Ultimele sectii care s-au inchis au fost cele din Los Angeles, Las Vegas, Phoenix si Portland, informeaza un comunicat al Ministerului de Externe, remis Ziare.com.

Votul a decurs in conditii normale, fara incidente deosebite. Pana luni, la ora 07.00, votasera in strainatate 13.500 de romani, o prezenta foarte scazuta fata de alte scrutine - la europarlamentarele din noiembrie 2007 votasera 21.000 de romani, iar la cele mai recente alegeri legislative (30 noiembrie 2008) au venit la vot 24.000 de romani din strainatate.

Dintre cei 11.500 de romani, in Italia au votat putin peste 2.000, la Chisinau in jur de 1.400, 1.100 in Franta si Spania si aproximativ 950 in Belgia.

Explicatia pentru o prezenta atat de scazuta a romanilor din strainatate la aceste alegeri europene sta si in faptul ca peste 90.000 de romani si-au exprimat intentia de a vota lista de candidati din tarile unde au domiciliul sau resedinta, ei renuntand astfel la dreptul de a mai vota candidati romani.

Dintre acestia, cei mai numerosi au fost cei din Spania, in jur de 50.000, urmati de cei din Italia - aproape 30.000.

Ministerul de Externe distribuise 400.000 de buletine de vot si a organizat in strainatate 190 de sectii, cu noua mai multe decat la europarlamentarele din 2007, dar cu 31 mai putine decat la alegerile parlamentare din 2008.

Ministerul a distribuit si 200.000 de timbre autocolante, 1.000 de stampile << votat >>, 190 de stampile de control, plus modelele de procese verbale de constatare a rezultatelor, model de liste electorale si materiale promotionale.

Dintre cele 190 de sectii de vot care au fost organizate, cele mai multe au fost in Europa, dar ca numar de birouri de vot in acelasi stat se detaseaza SUA, unde vor exista 19 sectii de vot, in timp ce in Italia sunt organizate 16 si in Spania - noua.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu se vrea voturile diasporei !

Diaspora nu poate fi considerata in UE,care este o uniune aidoma SUA. Diaspora se constituie din tarile "INAFARA" Uniunii Europene.Voturile acestei diaspore nu se vrea,ele sunt cu multa incarcatura patriotica si nationalis,iar tara TE VREA PROST ca sa te poata manipula.Daca se vrea voturile diasporei si a celor ce sunt temporar in acele tari,Biroul Electoral Central,Institutia Prezidentiala si Ministerul Afacerilor Externe si guvernul trebuie sa introduca o lege speciala pentru votul ELECTRONIC EXTERN,introducand si un sistem de protectie a datelor de vot electronic si de identificarea votantilor. Cele 11.500 voturi din asa zisa diaspota,fac sub 0,5% din votantii din diaspora. In diaspora nu avem microbuzele lui Vanghelie sa ne duca la votare (chiar de doua ori),distantele sunt mari de tot.Eu din Indiana trebuie sa merg in alt stat,Illinoi,ca sa votez. Electronic ar fi comod,eficiet si economic,

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor