Candidat independent, caut semnaturi! Legea imi pune bete in roate

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 07:49
15405 citiri
Candidat independent, caut semnaturi! Legea imi pune bete in roate
Foto: machiavelli.ro

In Romania, o persoana care vrea sa candideze la alegerile europarlamentare ca independent trebuie sa stranga 100.000 de semnaturi, in conditiile in care unui partid, care are structuri organizationale in toata tara, i se cere dublu. E mult, e putin?

"Sunt doua tari care au conditii si mai restrictive, adica pur si simplu nu admit independentii - Danemarca si Spania. Insa, raportat la numarul de locuitori, nu Romania e tara care are conditiile cele mai aspre, dar Romania e in top", a declarat, pentru Ziare.com, Ciprian Ciucu, director de programe la Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Intr-adevar, intr-un raport intitulat "Romania are nevoie de sistem electoral competitiv pentru europarlamentare", redactat anul trecut si publicat pe site-ul alegerieu.ro, se arata ca "exista state care nu impun niciun fel de conditii (Suedia) si state care impun conditii extrem de restrictive, cum este Romania".

"Cele mai multe state membre (ale UE - n.red.) nu impun astfel de limitari sau, daca o fac, solicita 3.000, 5.000, 10.000 de semnaturi", se mai arata in raportul citat.

Ciprian Ciucu, unul dintre autori, spune ca aceste restrictii au fost introduse in perioada 2005-2006, cand s-a discutat actualul sistem electoral din Romania, doua fiind argumentele avute in vedere de parlamentarii romani.

"Pe de o parte, ai nevoie de partide politice europene functionale. Partidele politice europene nu sunt partide clasice, ci sunt formate din alte partide si ca sa fie functionale nu prea e loc si pentru oameni care nu sunt afiliati ideologic sau nu fac parte din partide. De aceea, apare aceasta prima necesitate - cu cat sunt mai multi oameni care se regasesc intr-o familie politica europeana, cu atat mai bine.

Pe de alta parte, se doreste reprezentativitate, de aceea e nevoie de un sistem proportional de vot, nu se merge pe vot majoritar, cum avem noi la alegerile parlamentare, ci e nevoie de lista. Iar pragul de 5% e mare. S-ar putea asigura ambele conditii daca s-ar veni cu un prag mai mic, de 3%, pentru ca totusi 5% este pragul maxim admis", a explicat el.

Milioane de alegatori au semnat pentru candidaturile la europarlamentare?

Cu toate acestea, 11 candidati independenti sustin ca au reusit sa stranga fiecare cate cel putin 100.000 de semnaturi si au depus dosarele la BEC, chiar daca 7 dintre candidaturi au fost respinse.

Problema numarului total enorm de semnaturi stranse, in total, de independenti si de partide (peste 5 milioane, in conditiile in care o persoana nu poate semna pentru doua candidaturi diferite!) a starnit vii dezbateri publice, fiind discutata si la conferinta Eurosfat 2014, care a avut loc saptamana aceasta la Bucuresti.

"E ceva ciudat, intr-adevar. Ori cetatenii au votat mai multe liste, ceea ce e putin probabil, ori unele listele s-au scos 'din burta'. (...) In ceea ce ii priveste pe independenti, nu am prea auzit de campanii din partea lor. Pentru cei doi candidati care reprezinta optiuni religioase (Peter Costea si Iulian Capsali - n.red.), probabil ca au stans bisericile semnaturi (si nu la lumina), ceea ce arata ca, chiar daca nu se implica pe fata in lupta politica, Biserica are candidati proprii.

Eu il stiu pe Erwin Albu care a ridicat problema asta inca de anul trecut si mi-a spus foarte sincer 'Am strans 44.000 de semnaturi'. Este peste puterile unui om sa stranga 100.000 de semnaturi, mai ales daca este si necunoscut. Daca esti Andrei Plesu, poate le strangi", a comentat Ciprian Ciucu.

Intr-adevar, Erwin Albu a incercat sa adune semnaturile necesare pentru o candidatura independenta, dar, cu toate ca si-a facut campanie sustinuta, nu a reusit sa adune decat 44.000, dupa cum scrie el insusi pe blog.

Mai mult, acesta a sesizat Biroul Electoral Central cerandu-i sa verifice daca nu s-au comis falsuri in liste, dar Raspunsul BEC a fost dezarmant.

Intrebat cine ar trebui sa verifice corectitudinea datelor din liste, Ciprian Ciucu a spus ca BEC, iar acest lucru s-a si incercat, insa este "foarte greu de probat" falsificarea unei liste.

"Cineva poate sa dea o semnatura pe strada si pe urma sa uite sau sa nu mai recunoasca acest lucru", a comentat el.

Si, totusi, este greu de crezut ca peste 5 milioane de alegatori au semnat pentru toate candidaturile depuse la alegerile europarlamentare, cata vreme legea interzice ca o persoana sa semneze pe mai multe liste.

Ramane de vazut daca milioanele de semnaturi depuse la BEC vor fi sau nu verificate cu adevarat, sau aceasta situatie va fi trecuta cu vederea.

Totodata, o dezbatere publica pe tema reducerii numarului de semnaturi necesare pentru o candidatura independenta sau a pragului de 5% ar fi necesara, cata vreme aproape toata lumea sustine ca este necesara o primenire a clasei politice, iar reformarea marilor partide politice pare sa fi esuat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#numar semnaturi independenti europarlamentare, #candidati independenti europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014