Alegeri europarlamentare 2014: Damian Draghici, tiganul roman cu cetatenie americana care vrea in PE

Marti, 13 Mai 2014, ora 16:54
6276 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Damian Draghici, tiganul roman cu cetatenie americana care vrea in PE
Foto: Damian Draghici/Facebook

Damian Draghici, cunoscut mai mult pentru muzica sa decat pentru activitatea politica, vrea sa mearga in Parlamentul European sa lupte pentru drepturile etnicilor rromi.

Singurul muzician roman care a castigat un Grammy este senator UNPR si va candida la europarlamentare pe lista PSD-UNPR-PC. Are 44 de ani, detine atat cetatenie romana, cat si americana si cunoaste foarte bine limbile engleza si greaca, potrivit CV-ului sau de pe site-ul Senatului.

Consilier al lui Ponta si senator

In 2011 anunta ca renunta la muzica, pentru ca aceasta nu este pasiunea sa adevarata, ci una indusa de parinti, el provenind dintr-o familie de muzicieni.

Damian Draghici, satul de cei care "ciordesc bani europeni" destinati rromilor

In iunie 2012, Guvernul Ponta anunta ca Draghici a devenit consilier al premierului pe problemele rromilor.

Pentru aceasta functie il recomandau, pe langa renumele mondial si etnia, faptul ca fusese ambasador pentru minoritatea rroma in Anul European al Egalitatii de Sanse pentru Toti (2007) si in Anul European al Dialogului Intercultural (2008).

Cateva luni mai tarziu, Draghici a candidat la alegerile parlamentare din partea UNPR, fiind ales senator de Bacau.

Damian Draghici, la Bruxelles: Problemele rromilor nu se rezolva cu 300 de euro

Nascut cantand

Nascut intr-o familie de muzicieni, inca de la varsta de 3 ani a invatat sa cante la diferite instrumente. La 10 ani s-a dedicat naiului. La doar 15 ani deja canta cu Orchestra Radio Bucuresti.

"In familia mea asta era motivatia: 'daca studiezi bine, poti sa canti, sa castigi bani parfumati, sa fii pe scena, totul o sa fie frumos', pentru ca majoritatea exemplelor erau negative, in comunitatea in care traiam eu. (...)

Nigel Kennedy si Damian Draghici canta in premiera la Bucuresti

Pot sa marturisesc ca, de fapt, (muzica, n.red.) nu a fost alegerea mea. La mine nu a fost un choice. Imi amintesc, cand am fost in America, multi copii spuneau ca parintii lor sunt medici si ca sa devina artisti, muzicieni au lucrat mult acasa, in particular. Cand a venit randul meu sa spun cum am facut muzica, am recunoscut ca la mine in familie, in cartier, se spunea 'faci muzica sau ajungi la mititica', adica la puscarie", spunea draghici in 2012, intr-un interviu pentru Revista Tango.

Cariera sa muzicala a dat nastere la 18 albume inregistrate si o participare ca invitat pe un album care a castigat un premiu Grammy, anume albumul Silver Solstice al formatiei Paul Winter Consort in 2006.

Trupa lui Damian Draghici se destrama

Fuga in Iugoslavia, sansa din Grecia si studiile in America

A fugit din Romania la varsta de 18 ani prin Iugoslavia, ajungand ulterior in Grecia. Dupa ce a cantat o vreme pe strazi si cluburi, a fost descoperit de subsidiara olandeza a firmei Sony Music, care i-a oferit sansa sa inregistreze.

Dupa o auditie ce a avut loc la Atena, i-a fost oferita o bursa integrala la colegiul de muzica Berklee din Boston. La Berklee nefiind insa niciun profesor de nai cu care sa poata studia, a studiat cu profesorul de saxofon George Garzone.

Damian Draghici: intoarcerea in tara - fericire sau delasare? (VIDEO)

"Dupa luni si luni de analiza a trecutului meu, mi-am dat seama ca, de fapt, nu am fugit de comunism, ci de viitorul intunecat pe care eu il vedeam, asemanator cu cel al celor din comunitatea mea.

Nu am fugit de familia mea, ci de mediul meu, de rromi, de tigani, de comunitatea mea...viitorul imi era predestinat. Traind printre ei, era sigur ca trebuia sa ma insor la 18 ani, trebuia sa am 2-3 copii...drumul meu era deja scris", mai spunea Draghici in acelasi interviu citat.

A mai revenit in tara abia in 2001, cand a avut primul sau concert in Romania, la Casa Poporului.

"Spun cu mandrie ca sunt tigan din Romania"

Spune mereu cu mandrie ca este tigan din Romania si nu-si ascunde niciodata originile.

"Pentru americani, Romania este ceva foarte romantic. Eu le spun mereu, "Da, sunt tigan, sunt tigan din Romania", iar ei imi raspund cu un "Oaaaau!" admirativ. Gasesc ceva romantic in viata de tigan. (...)

Acum, nu stiu cat de disimulata e reactia lor, poate ca o fac stiindu-ma artist, stiind ca la orice interviu, la orice spectacol, spun cu mandrie ca sunt tigan din Romania. Poate o fac din respect, desi americanii sunt foarte directi, spun ce gandesc, mai ales in chestiuni ideologice...", declara Draghici acum cativa ani intr-un interviu pentru Formula AS.

Sotia lui Draghici, implicata in dosarul bancherilor

Draghici este casatorit cu Paula Rosenberg, de profesie notar. Numele ei a fost implicat intr-un dosar de frauda bancara de 85 de milioane de euro. Aceasta a fost adusa cu mandat, in decembrie 2012 pentru audieri la sediul DIICOT.

Procurorii sustineau ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale.

Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare, precum si de patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

Ulterior nu s-au extins cercetarile in cazul sotiei lui Draghici.

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Damin Draghici alegeri europarlamentare UNPR, #Damian Draghici muzica , #alegeri europarlamentare 2014