Ziare.com

Alegeri europarlamentare 2014: Avantajele de a fi eurodeputat. Care sunt sumele castigate

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 09:25

   

Alegeri europarlamentare 2014: Avantajele de a fi eurodeputat. Care sunt sumele castigate
Europarlamentarii beneficiaza, pe langa salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, indemnizatii de sedere, indemnizatii anuale de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistentilor.

Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 de euro, achitat din bugetul PE. Dupa retinerea impozitului comunicat si a contributiei pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la circa 6.200 de euro, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, statele membre pot sa perceapa din salariu un impozit national.

Salariul de baza este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie. Exista si cateva exceptii: deputatii care au avut un mandat in Parlamentul European inainte de alegerile din 2009, cand a fost stabilit acest sistem unic de salarizare, au putut opta pentru mentinerea sistemului national anterior pentru salariu, indemnizatia tranzitorie si pensii.

Alegeri europarlamentare 2014: Politicienii se lupta pentru 32 de mandate

Pe langa salariu, membrii Parlamentului European primesc o serie de indemnizatii cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care acestia le fac pentru indeplinirea sarcinilor parlamentare.

Astfel, indemnizatia pentru cheltuieli generale vizeaza acoperirea cheltuielilor din statul membru in care au fost alesi, precum costurile de administrare a birourilor deputatilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului informatic si telematic. Indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august). Valoarea indemnizatiei este de aproximativ 4.300 de euro pe luna.

Eurodeputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg.

Pe langa acoperirea acestor cheltuieli de deplasare, europarlamentarii au o indemnizatie anuala de calatorie, deoarece, deseori, ei calatoresc in afara statului membru de origine pentru indeplinirea sarcinilor lor, dar in alte scopuri decat reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferinta in alt stat membru sau pentru a efectua o vizita de lucru in alta tara, in calitate de raportor). Indemnizatia este de maximum 4.243 de euro.

O alta indemnizatie este cea zilnica, numita si indemnizatie de sedere. PE plateste o indemnizatie forfetara de 304 euro pentru a acoperi cazarea si costurile adiacente pentru fiecare zi in care eurodeputatul este prezent in zilele de activitate oficiala, cu conditia sa semneze registrul de prezenta. Aceasta indemnizatie acopera facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli implicate. In zilele in care are loc votul in sedinta plenara, aceasta indemnizatie este redusa la jumatate daca europarlamentarii lipsesc la mai mult de jumatate dintre voturile prin apel nominal, chiar daca sunt prezenti.

Din aceasta diurna ei trebuie sa-si asigure cazarea si masa, dar nu sunt obligati sa justifice modul de cheltuire.

Sistemul PE este flexibil, permitandu-le eurodeputatilor sa opteze singuri pentru cazarea in apartamente inchiriate sau la hotel si pentru nivelul de confort pe care il considera necesar.

Inchirierea unui apartament cu doua camere la Bruxelles variaza, in functie de zona si confort, intre 800 si 1.200 de euro, in timp ce pentru o locuinta centrala si confortabila, cu trei camere, preturile incep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg incearca sa profite de pe urma cererii care fluctueaza in functie de activitatea PE, o camera pe noapte la 3-4 stele putand ajunge si la 200-250 de euro.

Un ales european harnic, cu prezenta asiduua la lucrari si cu certitudinea ca va fi inclus si in viitor pe lista de candidati a partidului sau, e liber sa ia decizia de a plati din diurna inclusiv rata unui imprumut pentru achizitia unui apartament in Bruxelles, care va ramane in final in proprietatea sa, nu a PE. Mai ales in tari ca Germania, Franta si Italia sunt eurodeputati cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare in problematicile PE.

Pe langa salariu si indemnizatii, eurodeputatii au asigurata de catre PE si plata salariilor asistentilor.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2013 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ok ! ne-am lamurit cat castiga europarlamentarii,

dar n-ar fi mai util, inainte de alegeri, sa explicati romanilor care le sunt indatoririle si prin ce pot ei, concret sa-si reprezinte electoratul ?
Ce pot face ei pentru cetatenii pe care-i reprezinta si cum pot da seama in fata electoratului de indeplinirea sau ratarea acestei misiuni.
Nu salariul unui astfel de ales poate influenta viata romanilor, ci actiunile sale.
Romanii stiu extrem de putin despre importanta acestei reprezentativitati, despre gradul ei de interes pentru cetatenii de rand iar presa ii intoxica in continuare cu probleme legate de avantaje materiale personale ale alesilor. Niciun roman nu va trai mai bine sau mai rau daca salariul europarlamentarilor este mai mare sau mai mic, dar poate avea o viata mai decenta daca ei ii reprezinta ONEST SI COMPETENT interesele.

 

pnl

Romania are nevoie de reprezentanti demni in Europa care sa reprezinte interesele romanilor din tara si de pretutindeni cu fermitate. In ultimii ani, reprezentantii socialistilor si ai popularilor au demonstrat ca dispretuiesc Romania. In 2014, avem sansa sa trimitem in Parlamentul European oameni politici pregatiti sa promoveze si sa protejeze drepturile romanilor. PNL este singura alternativa credibila la stanga falimentare reprezentata de PSD si la partidutele lui Basescu.

Toti niste adormiti insa un adormit potrivit ar fi Crin Antonescu

Toti vad statutul de europarlamentar ca un privilegiu…putini ca pe o responsabilitate ;in momentul de fata nu se spune nimic despre indatoririle parlamentarilor ci doar despre bani bani si numai bani.Acum la alegerile europarlamentare avem sansa sa trimitem in Parlamentul European reprezentanti demni de Europa si totodata pregatiti si sa ne protejeze tara cat si drepturile acesteia.

 

PNL - singura alternativa

PNL este un partid care are doar oameni ce merita sa fie trimisi in Parlamentul European si sa reprezinte Romania cu onoare si demnitate nu ca pana acum cand tara noastra a fost injosita de unii care trebuiau sa ia apararea si nu sa ne denigreze pe unde apuca. Sunt sigur ca doar cei de pe listele PNL pot sa faca asta pt ca au dovedit-o si pana acum. In ultimii ani reprezentantii socialistilor si ai popularilor au demonstrat ca dispretuiesc Romania.

 

Jos Ponta si Basescu!!!!

Ne-am convins, in ultimul timp, mai bine zis, in ultimii ani, de ce sunt in stare reprezentantii socialistilor si ai popularilor. Nu am uitat ca si-au batut joc de popor, au saracit tara, urmarind doar atingerea socpurilor personale. Singura alternativa pe care o avem, sa putem stopa aceasta batjocura, este ca la alegerile de anul acesta sa sutinem PNL-ul.

 

PNL pt Romania

Ne-am saturat de socialisti si populari! Nu au reprezentat niciodata Romania asa cum trebuie! In parlamentul european avem nevoie de oameni puternici, demni! In 2014 singura alternativa credibila pentru Romania este PNL!

 

viitorul este al nostru nimeni nu il poate lua

Am vazut cum am fost facuti de ras nestiind sa se exprime de fica presedintelui in parlamentul European,acum avem sansa sa votam din nou chiar daca multi dintre noi am inceput sa avem indoieli privind faptul ca cineva este capabil sa poata sa ne exprime gandurile si nevoile in plan extern.Este dreptul nostru castigat sa votam si ar trebui sa mergem sa votam si sa incepem sa fim mai selective privind alesi nostri,dreptul de a vota este castigat prin sangele celor nevinovati care au cazut in 89 care au luptat ca noi in zilele noastra sa putem sa avem sansa pe care ei doar au visat si totusi au fost instare sa moara doar visand.Acum noi nu suntem instare sa continuam un vis inplinit care a ajuns sa poate fi palpabil.Eu unul prefer sa fiu active si sa merg la vot alegand pe cei care nu au dezamagit si au demonstrate ca au capabilitatea de a lupta pentru noi chiar si in aceste vremurii intunecate de cei din PSD.Am sa imi pun speranta pe alesii PNL-ului care au o viziune buna pentru viitorul nostrum si al tarii.Sper ca si voi veti merge la vot si veti alege sa votati pe aceiasi oameni capabili doar ca sa puteti continua visul celor care au fost in stare sa lupte pentu noi

 

PNL !!!

Alegerile europarlamentare sunt niste alegeri foarte importante. Vorbim aici despre Parlamentul European in care trebuie sa fim reprezentati cu demnitate, de catre oameni care au datoria de a "ajuta " Romania sa fie vazuta bine si la nivel international. Singurii oameni capabili sa faca acest lucru sunt liberalii! PNL este singurul partid care poate duce tara catre bine !

 

Olivia

Trebuie sa alegem reprezentanti demni pentru Parlamentul European. Nu mai avem nevoie de oameni care sa trateze tara cu dispret. Acum in sfarsit avem sansa sa trimitem oameni demni si capabili sa ne reprezinte si sa ne protejeze interesele. Sa alegem PNL singura alternativa credibila!!!

 

O reprezentare demna si corecta a Romaniei

Romania are nevoie de o reprezentare demna in Europa , sa ne prezinte interesele cu promtitudine si seriozitate. PNL reprezinta sansa noastra de a duce in Parlamentul Eropean oameni pregatiti sa ne promoveze si sa ne protejezeze drepturile.

 

Mare atentie ..

Avem nevoie de oameni cu cap in Europa , oameni care sa iubeasca tara , si nu sunt dispusi sa o vanda bucata cu bucata oricui ofera mai mult . Socialistii lui Ponta si popularii lui Base nu au facut decat sa dispretuiasca Romania si sa actioneze impotriva intereselor sale . Dreapta reprezentata de PNL cred ca este o solutie viabila si sanatoasa in ceea ce priveste politica romaneasca in context european .

 

Maama, da' ce de-a lozincari pnl pe aici!

De unde v-au activat, fratilor? Incepe campania electorala si ati primit sarcini de serviciu?

 

!

Europarlamentarii reprezinta toti cetatenii europeni, drept urmare reprezinta vocea noastra, a tuturor europenilor ! Au un rol foarte important in cadrul Uniunii, iar oamenii trebuie sa fie constienti de asta si sa mearga la vot pe 25 mai. Eu consider candidatii de pe lista PNL-ului cei mai capabili !

 

alegeri

Tara are nevoie de oameni politici responsabili care sa reprezinte poporul nu sa-l umileasca.Cred cu tarie ca Romania poate fi un loc mai bun. Anul acesta e timpul schimbarilor de aceea trebuie ca fiecare individ sa aiba o gandire rationala spre o schimbare in bine , de aceea eu votez PNL.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor