Alegeri europarlamentare 2014: Maria Grapini, de la Guvern la Parlamentul European

Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:49
2862 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Maria Grapini, de la Guvern la Parlamentul European
Foto: Facebook/ Maria Grapini

Maria Grapini candideaza pe listele PSD-UNPR-PC pentru un mandat de europarlamentar.

In varsta de 59 de ani, Grapini este inginer textilist si este cunoscuta mai mult in mediul de afaceri decat pentru activitatea politica.

Decizia de a intra in partidul fondat de Dan Voiculescu

In 2006 a decis sa intre in politica, in Partidul Conservator fondat de Dan Voiculescu.

"M-am gandit foarte mult daca sa intru in politica, pentru ca eu, din 1990, nu am facut politica, ci m-am ocupat de constructia unei afaceri serioase si profesioniste. In momentul in care am decis sa intru in politica, suparata de lucrurile care nu s-au intamplat asa cum trebuia in Romania, am ales Partidul Conservator.

Nu am decis dupa marimea unui partid. Intotdeauna merg intr-o echipa care are idei foarte bune, care si propune ceea ce trebuie societatii, si sigur, trebuie sa fiu compatibila si cu doctrina. Oricat s-ar spune ca in Romania partidele nu-si aplica doctrina, nu pot sa plec de la bun inceput cunoscand ca un partid are o doctrina care nu este compatibila cu principiile mele.

Grapini: Raman in politica atat cat voi trai, m-a convins un discurs al Papei de la Roma

Mi-a placut foarte mult, citind tot ce s-a putut citi despre istoria PC, carta valorilor, cele 10 principii care incep cu cetateanul, cu individul, balanta, care reprezinta echilibrul si justitie dreapta", explica Grapini pe blog motivele intrarii in politica.

Acum este vicepresedinte al partidului si presedinte a Filialei PC Timis, iar motto-ul pe care si l-a ales in politica este un citat din Titu Maiorescu: "Autoritatea morala a unui om politic nu se pastreaza decat printr-un singur mijloc. In viata privata sa fii intotdeauna corect, in viata publica sa fii intotdeauna dezinteresat".

A candidat la Primaria Timisoara in 2008, fara succes insa. In toamna aceluiasi an a incercat sa obtina un mandat de deputat cu Alianta PSD+PC, dar a pierdut si aceste alegeri.

A reusit sa intre in Parlament in 2012 ca deputat de Timis, insa a demisionat la sfarsitul lunii martie 2014. In decembrie 2012 ea a fost numita ministru pentru IMM in Guvernul Ponta.

Problemele cu limba romana

Maria Grapini a fost ironizata si corectata in numeroase ocazii din cauza greselilor gramaticale, in special din postarile sale de pe Facebook. Insa aceasta a explicat ca erorile sunt comise din graba sau din cauza noilor tehnologii, care o pun in dificultate.

Grapini, corectata in direct: Ce greseli gramaticale a facut si ce stie despre Aurora Liceeanu

Mai mult, intr-un interviu pentru Adevarul, ea a precizat ca a fost olimpica la Limba Romana.

"Stati linistiti, ca am fost olimpica la Limba Romana. Problema mea este urmatoarea: eu scriu noaptea, in avion sau in masina. Am sa va fac proba cu iPad-ul ca daca pui 's-a', sare si iti pune cu liniuta la un text unde nu trebuia sa fie scris despartit. Faptul ca scriu tarziu si numai in mijloacele de transport sigur ca apar astfel de lucruri. (...)

Ministrul Grapini, urari pline de greseli. Raspuns acid celor care au corectat-o

Eu niciodata n-am analizat gramatical un text pus pe Facebook. Facebook-ul a fost inventat pentru altceva, pentru o relationare, daca vreti. Nici incrancenarea politica nu-mi place pe Facebook. Eu am inceput sa scriu inainte de a fi ministru si nu am vrut sa renunt tocmai pentru a nu se spune 'Aaa, acuma e ministru si nu mai scrie nimic'", a spus Grapini, pe atunci ministru pentru IMM.

La inceputul lunii mai a acestui an, in plina campanie, aceasta a gafat in direct, in timpul unei dezbateri electorale cu Cristian Preda.

"Am fost la un spectacol extraordinar cu muzica compozitorului Adrian Enescu 'Bach in showbiz'.Patru artisti romani au interpretat excelent compozitiile A.Enescu. Relaxata fiind,sper sa nu ma enerveze domnul Cristian Preda la dezbaterea de la Digi,la ora 23. Va doresc seara si noapte buna", scria Grapini pe Facebook inainte de emisiune.

Maria Grapini: Am fost olimpica la Limba Romana, fac oricand un test de gramatica

Nervii ei au fost insa intinsi la maximum dupa ce Preda a inceput sa o corecteze in direct. Punctul culminant a fost atins cand Grapini a vorbit despre "Aurora Liceeanu".

"Doamna Grapini, in primul rand v-as ruga - am facut si mai devreme apelul asta - sa aveti grija la limba romana. Pe doamna o cheama Li-i-ceanu. Aurora Liiceanu. Este o importanta autoare", a intervenit Preda.

"Da, domnu' Preda, stati linistit, ca stiu limba romana. N-aveti alta observatie decat asta? 'Liceanu' o cheama, am si cartile ei si stati linistit, ca o stiu!", i-a raspuns Grapini, gafand din nou.

Maria Grapini, o noua gafa: Slava Domnului, jumatate dintre romani sufera de reumatism!

Director de fabrica pe vremea Securitatii

In perioada comunismului, Maria Grapini a fost directoarea unei intreprinderi textile din Timisoara.

Ministrul Grapini izbucneste: Da domnule, m-am si culcat cu el daca ziceti!

Intrebata in interviul pentru Adevarul citat daca a colaborat cu fosta Securitate, Grapini a recunoscut ca a avut anumite contacte.

"Cat am fost directoare, vreme de cateva luni, am avut contact cu cei de la Securitate, era o doamna ofiter care venea si ne intreba daca facem planul, daca avem delegatii straine. Era un regim foarte strict, dar eu eram foarte libera in discurs. Dupa Revolutie, fiind curioasa, am cerut sa-mi vad dosarul. Am primit ca n-am fost inregistrata la ei, n-am fost nici colaborator, nici urmarita.

Ce spune unul dintre cei mai activi eurodeputati romani, inlocuit de Grapini pe lista

La Revolutie ma suna in fiecare dimineata de la Securitate sa spun cati oameni au venit la fabrica. In elanul ala tineresc al meu am raspuns foarte agresiv si, daca nu se termina asa Revolutia, probabil ajungeam in alta parte pentru ca am refuzat sa le raspund. Le-am spus ca eu nu-i pot obliga pe oameni sa vina la lucru, le este frica, vin cand pot", a povestit fostul ministru.

In 1990 intrat in afaceri tot in domeniul textil, iar in 2006 a decis sa intre in politica, in Partidul Conservator fondat de Dan Voiculescu, lasandu-si fiul la conducerea companiei.

Ministrul Grapini le bate obrazul romanilor care se vaicaresc asteptand autoritatile

"Eu am lasat salariul meu de 300 de milioane si am venit aici pe un salariu de 50 de milioane. De ce? Pentru ca imi permit. Pentru ca 24 de ani mi-am construit o afacere si n-am venit sa fac contracte cu statul. Am venit pentru ca imi doresc ca generatia copilului meu, nepotului meu, sa fie mai bine. Daca ne dorim sa fie mai bine, trebuie sa ne implicam", a explicat Grapini.

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

A.S.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Maria Grapini candidat europarlamentare, #Maria Grapini afaceri textile, #Maria Grapini Dan Voiculescu , #alegeri europarlamentare 2014