Ziare.com

Alegeri europarlamentare si referendum constitutional - cati romani ar merge la vot - sondaj INSCOP

Luni, 03 Februarie 2014, ora 16:56

   

Alegeri europarlamentare si referendum constitutional - cati romani ar merge la vot - sondaj INSCOP
Un procent de 31,5% dintre romani declara ca se vor prezenta cu siguranta la vot pentru alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constitutional, releva un sondaj realizat de INSCOP Research.

Potrivit sondajului citat, la intrebarea daca intentioneaza sa se prezinte la alegerile europene care vor fi organizate concomitent cu referendumul constitutional, 31,5% dintre respondenti spun ca se vor prezenta cu siguranta la vot, 24,1% au optat pentru varianta 'probabil da', 20,9% au indicat optiunea 'inca nu m-am hotarat', 9,1% au declarat 'probabil nu', 8,4% au indicat varianta 'cu siguranta nu' iar 6% - nu stiu sau nu raspund.

Profilul celor care se vor prezenta sigur la vot arata faptul ca sunt cu preponderenta persoane de peste 35 de ani si mult mai putin tineri cu varsta intre 18-34 de ani.

Profilul celor care probabil se vor prezenta la vot arata ca este vorba despre persoane mai degraba din mediul rural, fara venituri sau cu venituri mici, persoane in special din Moldova si mai putin din Transilvania.

In ceea ce priveste importanta alegerilor pentru Parlamentul European in raport cu referendumul constitutional, 44,2% dintre romani considera ca cele doua sunt la fel de importante. 14,3% dintre respondenti cred ca referendumul pentru modificarea Constitutiei este mai important, in timp ce 13,2% cred ca alegerile europene sunt mai importante.

Pe de alta parte, 12,3% dintre cei chestionati cred ca niciunul dintre momentele electorale nu este important, in timp ce 16% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

"Teoretic, bazinul celor 31,5% care spun ca vor merge sigur la vot ar putea fi completat de cei 45% care spun ca probabil vor merge la vot sau inca nu s-au hotarat. In realitate, astfel de raspunsuri sunt adesea formule de refugiu care ascund un anumit conformism al populatiei.

Cu siguranta, o parte din cei care spun ca probabil vor merge sau cei care nu s-au hotarat se vor prezenta la vot, insa este greu de spus in acest moment care este ponderea lor reala. Cifra-reper cea mai importanta de prezenta la vot, intr-o perioada de relativa acalmie, neafectata de atmosfera electorala, este de 31,5%, adica bazinul celor care afirma ca vor veni sigur la urne.

Restul de alegatori care indica raspunsuri probabile sau neclare se vor prezenta la vot mai ales in conditiile unei mobilizari intense a partidelor politice in favoarea participarii electorale", sustine Remus Stefureac, director INSCOP.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 16 - 21 ianuarie. Volumul esantionului a fost de 1.054 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2316 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Haoleo...

1. 31,5%
2. cu preponderenta persoane de peste 35 de ani
3. persoane mai degraba din mediul rural, fara venituri sau cu venituri mici, persoane in special din Moldova si mai putin din Transilvania

Viitorul suna rău... ăștia sint pomanagiii USL...

 

Te simti mai bine si mai fericit acum ?

In cateva raduri scoase din profunda ta gandire crezi ca ai reusit sa jignesti cateva milioane de oameni pe care ii doare in muschii lui curus de parerea ta. Candva mi se parea curios ca oameni care nu par sa se fi evidentiat prin ceva bun au impresia falsa ca ar face parte din elita intelectuala a Romaniei. De cand citesc comentariile pe zc m-am obisnuit cu chestia asta si mi se pare a fi o defulare in virtual a insucceselor din real.

Mergeti la vot si ANULATI votul.

Pana laurma cati cetatenii cu drept de vot sunt pe liste ???

Cati din acest sondaj isi vor anula buletinul de vot ??

Pentru alegeri sunt banii....

Mai trebuia o intrebare in sondaj

Daca va prezentati la alegerile pentru Parlamentul European si referendumul pentru Constitutia Romaniei veti vota la :
-amindoua ?
-Parlamentul European ?
-Constitutia Romaniei ?

 

Nici o grija

Cu STS sub controlul lui Ponta, cei 50% or sa rasara intre raportatile de la judete si pana sa ajunga la BEC.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor