Aproape 90% dintre romani nu stiu cand sunt alegeri europarlamentare

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 21:07
1443 citiri
Aproape 90% dintre romani nu stiu cand sunt alegeri europarlamentare

Aproape 90% dintre romani nu stiu cand vor avea loc alegerile europarlamentare, 63% nu stiu cum se voteaza, iar 27% nu cunosc niciun europarlamentar roman, releva un sondaj realizat in perioada 2-3 ianuarie 2014 de PES activists Romania, dat publicitatii sambata.

La intrebarea daca cunosc data alegerilor europarlamentare, 87% dintre respondenti au raspuns negativ si doar 12% au raspuns afirmativ.

De asemenea, 61% dintre respondenti au declarat ca la alegerile europarlamentare se voteaza uninominal, 37% se voteaza pe lista, iar 2% au spus ca se voteaza un candidat.

Intrebati daca pot mentiona numele unui europarlamentar roman, 27% au raspuns gresit sau "nu stiu", 42% au declarat ca stiu numele unui singur europarlamentar, 14% - 2 europarlamentari, 8% - 3 europarlamentari, 5% - 4 europarlamentari, 3% - 5 europarlamentari, iar 1% dintre respondenti au declarat ca stiu numele a 6 sau mai multi europarlamentari.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc intre 22-25 mai 2014

Pentru cei care au mentionat doar 1 europarlamentar, cel mai cunoscut nume este Elena Basescu (53%), urmat de Daciana Sarbu (14%), Corina Cretu (13%), Monica Macovei (11%), alt nume (9%). Motivul pentru care nu au stiut niciun nume de europarlamentar: nu au stiut - 66%, au mentionat alt nume - 3%, au mentionat numele lui Gigi Becali - 31%. Totodata, 78% dintre romani nu stiu cine este presedintele Comisiei Europene.

Potrivit sondajului, doar 7% dintre respondenti au declarat ca sunt foarte multumiti de activitatea europarlamentarilor romani, 16% au declarat ca sunt multumiti, 33% sunt partial multumiti, 24% - nemultumiti iar 20% sunt foarte nemultumiti.

Printre motivele invocate de respondenti in legatura cu nemultumirile fata de europarlamentarii romani se afla: nu au aparat suficient drepturile romanilor - 48%, nu au fost suficient de vizibili - 11%, nu am vazut rezultate concrete - 31%, nu au suficiente relatii/putere la nivelul institutiilor europene - 8%, alte motive - 2%.

Cele mai importante evenimente politice din 2014

Profilul europarlamentarului pentru romani: cunoscator de limbi straine (73%), candidat nou (64%), studii superioare (83%), tanar sub 35 de ani (43%), barbat (57%), experienta in mediul de afaceri (51%).

Sondajul "Informarea romanilor privind realitatile europene" a fost realizat de organizatia PES activists Romania in vederea identificarii gradului de cunoastere de catre cetatenii romani a realitatilor europene, a opiniei romanilor privind apropiatele alegeri europarlamentare si a activitatii europarlamentarilor romani.

Sondajul a fost realizat telefonic in perioada 2-3 ianuarie 2014, pe un volum de 1.210 subiecti cu varste de peste 18 ani, tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist; eroarea maxima tolerata fiind de a 2,8%.

Citeste si:
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Alegerile pentru noul birou de conducere a USR Diaspora au stârnit un nou scandal după ce aproximativ 700 de membri s-au plâns că nu pot vota, iar Biroul Național (BN) al partidului a refuzat...
Rareş Bogdan anunță că PNL și PSD nu s-au înțeles cum să împartă funcțiile de prefect. Care au fost discuțiile pe banii din PNRR și pe taxa de solidaritate
Rareş Bogdan anunță că PNL și PSD nu s-au înțeles cum să împartă funcțiile de prefect. Care au fost discuțiile pe banii din PNRR și pe taxa de solidaritate
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că în şedinţa de marţi a coaliţiei nu s-a ajuns la o concluzie pentru numirea prefecţilor. Bogdan a mai susţinut că au fost "foarte mult...