Alegeri europarlamentare: Aparatorii Rosiei Montane se dezic de greva cetatenesca: Exercitati-va dreptul la vot

Vineri, 23 Mai 2014, ora 21:19
2670 citiri
Alegeri europarlamentare: Aparatorii Rosiei Montane se dezic de greva cetatenesca: Exercitati-va dreptul la vot

Reprezentantii campaniei "Salvati Rosia Montana" se dezic de miscarea "Uniti salvam", care indeamna oamenii sa boicoteze alegerile europarlamentare de duminica.

"Campania Salvati Rosia Montana isi incurajeaza sustinatorii sa ia parte activ in evaluarea candidatilor inscrisi pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai sa isi exercite dreptul democratic la vot", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Rosia Montana.

Reprezentantii campaniei au monitorizat eurocandidatii romani si au creat un indicator de pozitionare a acestora in ceea ce priveste exploatarea la suprafata cu cianuri a zacamintelor aurifere din Romania.

"Campania Salvati Rosia Montana considera ca adevaratele schimbari vin in urma demersurilor sustinute, insistente si incisive. Presiunea constanta, inclusiv prin vot, asupra celor care au putere de decizie sau care si-o doresc, a tinut subiectul Rosia Montana si al mineritului cu cianuri in Romania in lista temelor de interes public. Am monitorizat permanent felul in care actorii politici au votat si au actionat, tocmai pentru a putea fi sanctionati in ziua votului", se mai arata in comunicatul postat pe site.

De ce sa mergem la vot? Gabriel Biris: Pentru a trimite la Bruxelles profesionisti

La randul sau, Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, a precizat ca "noi, cetatenii, avem putere foarte mare asupra clasei politice, mai ales cand ne unim pentru cauze comune".

"Activitatea europarlamentarilor alesi pe 25 mai vizeaza in mod direct Rosia Montana si poate fi influentata de presiunile noastre. Parlamentul European este institutia care in 2010 a votat o rezolutie ce recomanda interzicerea folosirii cianurii in minerit si care are forta de a convinge Comisia Europeana de a o implementa ca directiva in statele membre. Fiecare cetatean este liber sa dispuna dupa propria vointa de votul sau, tinand cont ca un politician ce admite distrugerea Rosiei Montane nu va fi un europarlamentar bun nici in alte privinte", a completat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

De ce sa mergem la vot? Cristina Guseth: A vota e o datorie fundamentala

Intr-un comunicat remis Ziare.com, acesta reitereaza ca isi va exercita dreptul democratic si va merge la vot.

"In urma evenimentelor petrecute in ultimele zile, referitor la cum priveste fiecare om participarea la un drept democratic - acela de a-i alege pe cei care te reprezinta, iti reprezinta idealurile, valorile si iau anumite decizii in numele tau si, bineinteles, al meu - vreau sa le spun celor interesati de ce optiunea mea este aceea de a merge la vot de acum inainte si de a nu alege... neparticiparea la alegeri", transmite Eugen David.

Precizarile vin in contextul in care, mebrii comunitatii "Uniti Salvam" (aparuta in timpul protestelor fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana si a carui lider este lectorul universitar Claudiu Craciun) pregatesc o "Greva Cetateneasca", in Piata Universitatii, pe 25 mai, in ziua scrutinului pentru alegerile europarlamentare.

Claudiu Craciun si alti activisti din comunitatea #unitisalvam indeamna la boicotarea alegerilor, pentru ca, spun ei, nu se simt reprezentati de clasa politica.

De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

D.R.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Rosia Montana indeamna vot, #greva cetateneasca europarlamentare, #motive vot 25 mai , #alegeri europarlamentare 2014