Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Trei mize ale alegerilor europarlamentare

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:53
3657 citiri
Invitatii Ziare.com Costin Ciobanu: Trei mize ale alegerilor europarlamentare

Incet-incet, Romania intra in ultimele trei luni dinaintea alegerilor europarlamentare din 25 mai. Voi incerca sa analizez, din perspectiva politicii interne, trei dintre mizele alegerilor pentru Parlamentul European.

1.Relatia dintre PSD si PNL - quo vadis, USL?

Dupa alegerile prezidentiale din 2009, acestea sunt primele alegeri in care PSD si PNL vor candida separat (ignoram situatiile punctuale de la localele din 2012). Paritatea negociata de liderii politici va avea de infruntat realitatea rezultatului alegerilor.

As vrea doar sa va imaginati efectul simbolic al unui scor electoral al PNL care incepe cu 1 si un scor al aliantei PSD - UNPR - PC care incepe cu 4. Ar fi un cutremur politic care ar trezi apetitul pentru renegocierea conditiilor aliantei, incepand din judetele unde USL practic nu functioneaza si terminand cu nivelul central. Insasi persoana candidatului la presedintie poate fi pusa in discutie.

Alegerile europarlamentare sunt un test important pentru soliditatea USL. Chiar daca s-a vorbit despre un pact de neagresiune intre cele doua forte politice si chiar despre un program comun, este greu de imaginat ca atacurile vor lipsi. Este pana la urma o competitie politica, in care nevoia de diferentiere va aduce tensiuni suplimentare celor care deja insotesc actul de guvernare.

In fundal, este interesant de observat cum va functiona remanierea pentru PNL, cum se vor manifesta Iohannis si noii ministri, cum vor reusi ei sa faca vocea liberala mai pregnanta la guvernare si care le va fi rolul in campania partidului. De cealalta parte, ministrii Nica si Grapini vor trebuie sa-si gaseasca inlocuitori. Ramane apoi de vazut daca, pe 25 mai, vom avea alegeri partiale in colegiile parlamentare ramase fara reprezentare (eventual sub sigla USL, pentru o cacofonie totala).

2. Revizuirea Constitutiei - omorarea prezidentialelor sau decesul USL

Exista doua dileme in legatura cu acest subiect. Prima este daca se va ajunge pe 25 mai sa votam noua Constitutie, iar a doua este daca referendumul va fi validat, in conditii de participare de cel putin 50%.

Cum ar merge mai departe USL daca, din diferite motive procedurale, tinand de Curtea Constitutionala sau de presedinte, referendumul nu ar putea avea loc pe 25 mai? Ar mai putea rezista USL daca referendumul ar fi invalidat ca urmare a prezentei insuficiente?

Rolul noii Constitutii este fundamental pentru continuarea USL, caci practic in Legea fundamentala sta marea negociere intre PSD si PNL. Noua Constitutie ar fi pavaza pentru PNL in cazul unui rezultat slab la europarlamentare (sub 20%), dar si masura de protectie pe care si-o iau social-democratii sustinandu-l pe Crin Antonescu la Cotroceni.

Ce putem totusi constata este lipsa de entuziasm cu care cei din USL privesc revizuirea. Dupa debutul furtunos din primele zile ale lui 2014, Constitutia a iesit cumva de pe radar. Continua discutiile daca referendumul va dura o zi sau doua. Daca ne gandim la cei 27% care au participat la ultimele alegeri europarlamentare si la cei 46% care au venit la referendumul din iulie 2012, motive de optimism nu prea sunt.

Pe de alta parte, succesul adoptarii de catre USL a unei noi Constitutii ar insemna primele alegeri prezidentiale fara miza si fara suspans din ultimii 25 ani.

3. PDL vs. PMP - batalia pentru suprematie in opozitie

Alegerile europarlamentare vor consemna prima batalie intre fostul si actualul partid prezidential. Vom sti, dupa 25 mai, cine este liderul opozitiei. La peste un an de la Congresul PDL care a ales intre Blaga si Udrea, electoratul va decide pe cine unge ca prima vioara a opozitiei.

Intensitatea razboiului dintre PDL si PMP ar putea fi o foarte mare piedica pentru coalizarea fortelor de dreapta in vederea alegerilor prezidentiale. Bineinteles, perspectivele coalizarii depind de ruperea USL. Totusi, in ipoteza destramarii Uniunii, cicatricele de la europarlamentare ar putea fi unul din motivele unei opozitii de dreapta divizate la alegerile din noiembrie. Deja ma gandesc la cum cele doua partide se submineaza reciproc si nu reusesc sa se alieze pentru a-l scoate pe Antonescu din finala prezidentiala.

Acestea sunt doar trei teme pe care va propun sa le tineti sub observatie in lunile care urmeaza. Oricum, la cum arata spatiul politic, s-ar putea sa nu scapam noi de "observatia" unor lebede negre.

Costin Ciobanu este consultant in comunicare si politici publice, absolvent al Universitatii Paris 1 Pantheon - Sorbonne.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#alegeri europarlamentare 2014, #USL destramare, #USD europarlamentare, #alegeri prezidentiale PSD PNL , #alegeri europarlamentare 2014