Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Joi, 15 Mai 2014, ora 16:00
3741 citiri
Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Partidul Popular European are un usor avantaj in fata socialistilor cu mai putin de doua saptamani inainte de alegerile europarlamentare, dar scorul este extrem de strans, asa ca prezenta celor peste 18 milioane de alegatori romani la vot va conta foarte mult.

PPE este cotat cu 28%, iar Socialistii (S&D) - 27%, arata o analiza facuta de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in baza celor mai credibile sondaje din statele membre UE, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Studiul IPParata ca Popularii ar putea scadea de la 273 de mandate la 210, iar Socialistii ar creste de la 193 la 201 mandate. Numarul total de mandate in PE este de 751.

Sondajele arata ca din luna martie si pana acum nu s-au inregistrat schimbari majore, in ciuda declansarii campaniei electorale. Ambele grupuri au castigat circa 1%, in marja de eroare, iar liberalii din ALDE si Verzii au scazut usor.

Daca nu apar schimbari majore, ALDE ar putea avea doar 66 de parlamentari europeni, mai putin cu 17 decat are in prezent. Si Conservatorii Europeni (ECR) vor pierde 15 locuri, ramanand cu doar 42 de eurodeputati.

Increderea in curentul radical eurosceptic creste usor, arata analiza IPP. Grupul Europa Libertatii si Democratiei (EFD) ar putea 33-34 de eurodeputati, fata de cei 32 pe care ii are in prezent.

Conform sursei citate, electoratul partidului de dreapta este in scadere, insa trecerile nu sunt la socialisti, ci la radicalii din formatiunile eurosceptice si extremiste.

Realizatorii studiului mai arata ca Parlamentul European tinde sa devina tot mai fragmentat. Daca in 1999 PPE si S&D aveau impreuna 66% din locurile din PE, in 2014 abia depasesc 50%.

Aproape 18,4 milioane de romani sunt asteptati la urne duminica 25 mai. Cele mai recente sondaje arata ca doar 6 formatiuni politice trec pragul electoral de 5%: Alianta PSD+UNPR+PC si PNL, PDL, UDMR, PMP si Forta Civica.

Socialistii grupati in alianta PSD-UNPR-PC sunt cotati cu 47%, in timp ce dreapta castiga restul.

#sondaje alegeri europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014