Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, spune ca va participa la alegerile europarlamentare care au loc duminica, 25 mai, pentru ca doreste sa traiasca intr-o tara in care legea este respectata si justitia independenta, iar pentru aceasta "e nevoie de decizii europene esentiale".
Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.
"Voi merge la vot pentru ca e o indatorire cetateaneasca: e mijlocul prin care noi, cetatenii, putem participa in mod indirect la luarea deciziilor esentiale pentru Romania si pentru Europa. Voi merge la vot fiindca vreau sa traiesc intr-o tara in care legea e respectata, justitia e independenta si populatia traieste in bunastare - iar pentru aceasta e nevoie de decizii europene esentiale.
Voi merge la vot pentru ca vreau ca reformele din Romania sa continue si sunt convins ca votul meu conteaza. Voi merge la vot pentru ca imi pasa. Si alaturi de mine vor merge la vot si membrii familiei mele, si prietenii mei", a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru Ziare.com.
Afla care este sectia ta de votare
Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde
Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari
Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum
Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.
Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European
Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.
Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.
Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri
Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.