De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa

Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:35
3350 citiri
De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa
Foto: iwp.org.ua

Nemultumirile fata de clasa politica din Romania nu se rezolva absentand de la alegerile de duminica pentru Parlamentul European, iar de data aceasta "e ipocrit sa spui ca nu ai cu cine sa votezi", afirma Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Mergem la vot in primul rand ca sa ne manifestam ca cetateni europeni. Cu toata parerea de rau, trebuie sa spun ca Romania este o tara mica, ce influenteaza putin problemele globale si atunci acesta este un vot care chiar conteaza. Eu nu as lipsi de la votul asta pentru nimic in lume, orice fel de argumente mi s-ar aduce.

In al doilea rand, e ipocrit sa spui ca nu ai cu cine sa votezi. Dimpotriva! Cu toate 'bubele' pe care le au partidele din Romania, observ o tendinta de a scoate in fata oameni 'spalati' la aceste alegeri. Iar daca ar fi sa ne suparam pe partidele din Romania, atunci sa nu ne prezentam la vot la alegerile pentru Parlamentul nostru, nu la europarlamentare. Putem sa ne manifestam nemultumirea ca si cetateni criticandu-i si aducandu-le problemele noastre pe agenda, nu absentand de la vot, asta mi se pare o alegere foarte stupida", a declarat Cristian Ghinea pentru Ziare.com.

Directorul CRPE a subliniat faptul ca si in 2009 Romania si Bulgaria au fost pe ultimele locuri ca prezenta la alegerile europarlamentare, ceea ce este un paradox.

"E un mare paradox faptul ca tarile care au cea mai mare incredere in institutiile europene au avut si cea mai mica prezenta la vot. Nu stiu daca o sa repetam asta si acum, dar eu cred ca oamenii isi transfera frustrarile din politica nationala in politica europeana, ceea ce este o greseala. Ar trebui sa ne aducem aminte ca avem multa incredere in Europa si de aceea trebuie sa mergem la vot.

Nemultumirile fata de partide, fata de sistemul de vot, fata de riscul fraudarii nu se rezolva in ziua votului, ci fiind cetatean activ de-a lungul perioadei dintre alegeri. Nimeni nu ne-a impiedicat sa facem manifestatii la Autoritatea Electorala Permanenta, care, desi e infiintata de multi ani, nu a fost lasata de politicieni sa isi faca treaba. Dar deficientele se rezolva de-a lungul timpului, nu in ziua votului. E ca si cum vrei sa arunci copilul odata cu apa din copaie", a conchis Cristian Ghinea.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri europarlamentare 2014, #Cristian Ghinea prezenta vot, #prezenta alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014