De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa

Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:35
3383 citiri
De ce sa mergem la vot? Cristi Ghinea: Pentru ca avem incredere in Europa
Foto: iwp.org.ua

Nemultumirile fata de clasa politica din Romania nu se rezolva absentand de la alegerile de duminica pentru Parlamentul European, iar de data aceasta "e ipocrit sa spui ca nu ai cu cine sa votezi", afirma Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE).

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Mergem la vot in primul rand ca sa ne manifestam ca cetateni europeni. Cu toata parerea de rau, trebuie sa spun ca Romania este o tara mica, ce influenteaza putin problemele globale si atunci acesta este un vot care chiar conteaza. Eu nu as lipsi de la votul asta pentru nimic in lume, orice fel de argumente mi s-ar aduce.

In al doilea rand, e ipocrit sa spui ca nu ai cu cine sa votezi. Dimpotriva! Cu toate 'bubele' pe care le au partidele din Romania, observ o tendinta de a scoate in fata oameni 'spalati' la aceste alegeri. Iar daca ar fi sa ne suparam pe partidele din Romania, atunci sa nu ne prezentam la vot la alegerile pentru Parlamentul nostru, nu la europarlamentare. Putem sa ne manifestam nemultumirea ca si cetateni criticandu-i si aducandu-le problemele noastre pe agenda, nu absentand de la vot, asta mi se pare o alegere foarte stupida", a declarat Cristian Ghinea pentru Ziare.com.

Directorul CRPE a subliniat faptul ca si in 2009 Romania si Bulgaria au fost pe ultimele locuri ca prezenta la alegerile europarlamentare, ceea ce este un paradox.

"E un mare paradox faptul ca tarile care au cea mai mare incredere in institutiile europene au avut si cea mai mica prezenta la vot. Nu stiu daca o sa repetam asta si acum, dar eu cred ca oamenii isi transfera frustrarile din politica nationala in politica europeana, ceea ce este o greseala. Ar trebui sa ne aducem aminte ca avem multa incredere in Europa si de aceea trebuie sa mergem la vot.

Nemultumirile fata de partide, fata de sistemul de vot, fata de riscul fraudarii nu se rezolva in ziua votului, ci fiind cetatean activ de-a lungul perioadei dintre alegeri. Nimeni nu ne-a impiedicat sa facem manifestatii la Autoritatea Electorala Permanenta, care, desi e infiintata de multi ani, nu a fost lasata de politicieni sa isi faca treaba. Dar deficientele se rezolva de-a lungul timpului, nu in ziua votului. E ca si cum vrei sa arunci copilul odata cu apa din copaie", a conchis Cristian Ghinea.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, acum candidat la funcția de președinte al României, a mărturisit că a suferit de cancer. Într-un interviu difuzat miercuri, 11...
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
De la extaz, la agonie. Astfel s-ar putea rezuma cariera politică a lui Nicolae Ciucă, un posibil parcurs scurt și intens: de la militarul cu notorietate în MApN, dar necunoscut de publicul...
#alegeri europarlamentare 2014, #Cristian Ghinea prezenta vot, #prezenta alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014
  1. Mircea Geoană, despre boala de care a suferit: ”A fost un moment suficient de dramatic să mă trezească”
  2. Nicolae Ciucă, în pericol. Când și cum s-ar putea încheia cariera sa politică: ”Este un 'candidat-iepure' pentru Ciolacu”
  3. Geoană îl înțeapă pe Ciolacu, după ce a declarat că ia meditații la economie și engleză. "Pe vremuri rămâneai repetent"
  4. Mircea Geoană: „Dacă voi fi președinte, voi numi premierul în baza unui contract de guvernare”
  5. Marcel Ciolacu se laudă cu scăderea inflației. "A ajuns la jumătate față de momentul în care am preluat mandatul" VIDEO
  6. Ce a spus Donald Trump la finalul dezbaterii cu Kamala Harris. Aceeași strategie ca-n duelul cu Hillary Clinton
  7. Canotoare premiată cu aur la Jocurile Olimpice a primit o plachetă de excelență cu numele scris greșit. Cine a fost autorul gafei FOTO
  8. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, exclude orice colaborare cu PSD după alegerile din noiembrie
  9. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  10. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"