De ce sa mergem la vot? Ioan Stanomir: Pentru stavilirea fanatismului

Vineri, 23 Mai 2014, ora 13:44
3138 citiri
De ce sa mergem la vot? Ioan Stanomir: Pentru stavilirea fanatismului
Foto: ceeps.uni.wroc.pl

Intr-o societate democratica, schimbarea nu poate veni daca cei care o sustin aleg sa boicoteze alegerile, declara profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, care atrage atentia si asupra faptului ca radicalismul si xenofobia europeana nu pot fi stavilite prin absenteism.

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"In zilele din urma, apelul la boicot devine din ce in ce mai puternic si mai articulat, asociat fiind cu vointa de a apara democratia si suveranitatea cetatenilor. Cu originile in eterogena miscare 'unitisalvam', el este privit ca unica alternativa la mentinerea unui sistem de partide sclerozat, corupt si necredibil.

Opinia mea in privinta acestui indemn la boicot a fost exprimata, public si fara rezerve. Respectand dreptul la opinie al celor care sunt avocatii boicotului, nu il voi sustine, preferand urnele si mecanismul lor unui nebulos proiect de 'greva cetateneasca'. Motivatia gestului meu nu are nimic in comun cu o retorica partizana. Gestul de a vota este posibilitatea de a ne exprima in cadrul democratiei liberale. Schimbarea nu poate veni daca sprijinitorii schimbarii se plaseaza, deliberat si etern, in afara peisajului politic, alegand absenta", a declarat Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

In plus, acesta subliniaza faptul ca, "pe termen mediu si lung, presiunea civica poate fi mult mai utila".

"Mai ales in momentele in care mobilizeaza energii in vederea alcatuirii unei initiative legislative populare vizand schimbarea regimului juridic al partidelor si finantarii lor. Presiunea generata astfel, constant si fara ambiguitate, este mai semnificativa decat un boicot care avantajeaza pe inamicii 'domniei legii'", a adaugat prof. Stanomir.

Un alt argument in favoarea participarii la alegerile europarlamentare de duminica tine de "pozitia Romaniei insasi la nivelul Uniunii Europene", mai afirma acesta.

"Ascensiunea radicalismului de dreapta si de stanga, impunerea unei retorici xenofobe pot fi pericole mortale pentru proiectul pacii continentale. A refuza tacerea, a-ti exprima optiunea, sunt modalitatile prin care stavilirea fanatismului este posibila.

Din toate aceste motive, ziua de 25 mai 2014 nu este si nu poate fi una oarecare. Mizele votului tin de configuratiile nationale si europene ale democratiei. Sa fim prezenti si sa avem temeritatea de a ne afirma identitatea, prin vot", a mai declarat prof. Ioan Stanomir.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#alegeri europarlamentare 2014, #Ioan Stanomir participare alegeri, #prezenta alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014