De ce sa mergem la vot? Marian Tutilescu: Pentru ca suntem o natiune importanta

Sambata, 24 Mai 2014, ora 17:39
2832 citiri
De ce sa mergem la vot? Marian Tutilescu: Pentru ca suntem o natiune importanta

Trebuie sa mergem la vot duminica, la alegerile europarlamentare, pentru ca suntem o natiune importanta si trebuie sa ne implicam in viata politica a Uniunii Europene, afirma chestorul general Marian Tutilescu, fost sef al Departamentului Schengen din Ministerul de Interne.

Cele mai recente sondaje, realizate saptamana trecuta, arata ca, desi peste 50% dintre alegatorii romani se arata interesati, doar o treime sunt decisi sa mearga duminica la cele mai importante alegeri europarlamentare de la infiintarea Uniunii Europene.

"Solutia nu este boicotarea alegerilor. Daca vrei sa iti expui un punct de vedere, il expui mergand la vot si optand pentru anumiti candidati. Acesta e modul elementar si eficient al manifestarii unei optiuni, nu absenta.

Eu cred ca trebuie mers la vot, trebuie sa demonstram ca ne intereseaza viitorul nostru in contextul european. Europa reprezinta o optiune pe care, la un moment dat, Romania prin cetatenii ei a avut-o - de a adera la aceasta Uniune. Ca atare, trebuie sa ne implicam in viata politica a Uniunii Europene", a declarat pentru Ziare.com cel care a negociat ani de zile intrarea Romaniei in Schengen.

Marian Tutilescu subliniaza faptul ca "este falsa opinia ca nu ne afecteaza prea mult ce se intampla la Bruxelles", opinie exprimata de unii dintre alegatorii romani care nu intentioneaza sa vina duminica la urne.

"In procesul de elaborare a legislatiei exista niste pasi in care fiecare proiect de act normativ este verificat din punct de vedere al compatibilitatii cu legislatia europeana, cu atat mai mult cu cat exista o prevedere clara care spune ca legislatia europeana prevaleaza atunci cand exista un conflict cu cea interna.

Este foarte important sa trimitem oameni capabili in Parlamentul European, mai ales pentru ca nu trebuie sa uitam ca suntem o natiune importanta, avem un numar semnificativ de reprezentanti acolo si ei vor sustine pozitia si interesele Romaniei la Bruxelles, iar acest lucru este esential", a mai declarat acesta.

Afla care este sectia ta de votare

Ultima saptamana de campanie: Cati oameni merg la urne si ce voteaza - sondaj CURS si Avangarde

Alegeri europarlamentare: Boicotarea alegerilor avantajeaza partidele mari

Cele mai importante alegeri europarlamentare de pana acum

Duminica, 25 mai, peste 18 milioane de alegatori din Romania sunt asteptati la urne pentru a vota partidul sau candidatul independent care sa ii reprezinte in Parlamentul European in urmatorii cinci ani. Romania va avea 32 de eurodeputati din cei 751 care ii reprezinta pe cei peste 500 de milioane de cetateni din cele 28 de state membre UE. Votul este obligatoriu doar in Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg.

Detalii suplimentare pe site-ul Parlamentului European

Acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana acum, in conditiile in care Uniunea Europeana face eforturi pentru a depasi criza economica, iar liderii ei au pozitii diverse cu privire la directia care ar trebui urmata in viitor. In plus, sunt primele alegeri desfasurate dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in 2009, care a conferit o serie de noi competente Parlamentului European.

Mai mult, in premiera, de rezultatul alegerilor europarlamentare din 25 mai va depinde cine va conduce si Comisia Europeana, cei mai bine cotati fiind Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, si Martin Schulz, candidatul PES.

Cum va arata Parlamentul European dupa alegeri

Sondajele arata ca scoruri foarte stranse intre principalele forte politice europene, de stanga si de dreapta, Partidul Popularilor Europeni avand un usor avantaj in fata socialistilor din PES.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#alegeri europarlamentare 2014, #prezenta alegeri europarlamentare 2014, #Marian Tutilescu , #alegeri europarlamentare 2014