Biroul Electoral Central a motivat, vineri, deciziile de respingere a unor candidaturi la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
Cea mai asteptata motivare a fost in cazul Mircea Diaconu. La fel ca si Agentia Nationala de Integritate, Biroul Electoral Central a apreciat ca actorul se afla in perioada de trei ani de interdictie pentru a ocupa o functie publica stabilita de Inalta Curte in vara anului 2012.
Si celelalte partidele sau candidati respinsi au asteptat cu nerabdare motivarile deciziilor pentru a le putea ataca la Tribunalul Bucuresti, care va judeca aceste contestatii in regim de urgenta.
Motivarile au fost publicate pe site-ul Biroului Electoral Central.
Astfel, in cazul Partidului Noua Republica au fost constatate mai multe nereguli, printre care faptul ca una dintre candidate nu a depus o declaratie pe propria raspundere in original, ci in copie xerox, iar listele de sustinatori, semnate de 225.699 de persoane, au avut mai multe neregularitati de forma si de fond, printre care absenta unor nume sau prenume ale celor care au intocmit listele, lipsa datelor de identificare ale unora dintre declaranti, date de nastere incomplete si chiar prezenta pe liste a 105 persoane care nu au implinit 18 ani.
In aceste conditii, 43.520 de semnaturi de sustinere au fost gasite cu vicii de forma si de fond, iar PNR a ramas doar cu 182.179 de semnaturi valabile, sub numarul cerut de lege (200.000).
In ceea ce priveste Partidul Romania Mare, lista depusa de Corneliu Vadim Tudor, membrii BEC au identificat o serie de neregularitati, printre care faptul ca multi candidati nu au depus declaratia pe propria raspundere referitoare la colaborarea cu Securitatea sau declaratiile de avere.
Si in listele de sustinatori depuse de Vadim Tudor s-au gasit numeroase vicii de forma si de fond referitoare la modul in care au fost completate aceste liste, inclusiv prezenta pe lista a 57 de persoane care nu au implinit 18 ani. In total, BEC a constatat ca numarul de semnaturi de sustinere valabile este de 196.104, sub numarul minim prevazut de lege.
Motivatii similare au stat si cazul celorlalte partide respinse de BEC, precum si al candidatilor independenti.
In schimb, lista de candidati depusa de Gheorghe Funar in numele PRM a fost respinsa pe BEC pentru ca in Registrul Partidelor Politice, la data de 26 martie 2014, presedintele PRM este Corneliu Vadim Tudor, iar acesta a depus o alta lista de candidati.
Una dintre cele mai surprinzatoare situatii este a candidatului independent Vasile Iustiuc.
Acesta a depus la BEC o lista cu doar... 10 nume de sustinatori, iar in cazul unuia dintre ei a lipsit seria sau numarul actului de identitate, numarul de semnaturi valabile ramanand astfel la 9, mult sub 100.000 cat cere legea.
Conform calendarului stabilit de Guvern, admiterea sau respingerea candidaturilor de catre BEC se poate face pana in data de 5 aprilie, urmand ca formularea de contestatii sa se poata face pana la data de 10 aprilie. Candidaturile raman definitive cel mai tarziu in 16 aprilie.