In Romania, castigarea europarlamentarelor ridica miza pentru presedintie - expert

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 21:57
2854 citiri
In Romania, castigarea europarlamentarelor ridica miza pentru presedintie - expert
Foto: Arhiva

Politicienii romani iau foarte in serios alegerile din 25 mai, sustine un expert in politici europene, care afirma ca acestea conteaza extrem de mult pentru politica interna a Romaniei, reprezentand un fel de preambul pentru alegerile prezidentiale din noiembrie.

Cristina Parau, lector al Departamentului de Politici Europene din cadrul Universitatii Oxford, sustine, intr-un articol publicat pe site-ul The Conversation, ca alegerile europarlamentare nu exista ca un eveniment politic separat in Romania, asa cum se intampla in alte tari din UE, ci sunt in stransa legatura cu cele prezidentiale.

Daca in Marea Britanie, partidul UKIP ar putea iesi invingator in cursa pentru Parlamentul European, dar fara ca liderul Nigel Farange sa aiba vreo perspectiva de a deveni premier al tarii, aceasta ideea ar fi de neconceput in Romania, sustine Parau.

De fapt, multi politicieni din tara noastra considera ca, daca atrag numeroase voturi in cadrul europarlamentarelor, acest lucru va constitui o premisa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Alegerile europarlamentare bat la usa: Cati oameni merg la vot - Sondaj

Cea mai importanta dintre temele europene de discutie din Romania este excluderea tarii din Acordul Schengen. Acest lucru starneste discriminarea romanilor in ceea ce priveste libertatea de miscare si dreptul de a munci in statele Uniuneii Europene, continua lectorul.

"O alta caracteristica a politicilor europene din Romania este fragmentarea continua a partidelor de dreapta, care se cearta intre ele la fel de mult cat o fac cu partidele de stanga.

In afara de alianta aflata la guvernare, campania electorala a fost marcata de un numar mare de partide mici si independenti, atat de dreapta, cat si de stanga. Exista noua partide mici si grupuri aflate in campanie, precum si opt candidati independenti, fara afiliere politica", sustine Cristina Parau.

Alaturi de premierul Victor Ponta, si alte nume importante din Romania se implica in campania electorala, printre care presedintele Traian Basescu, adauga specialistul in politici europene.

Basescu a fost critic la adresa presedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, pe care l-a acuzat ca a fost "slab" in fata crizei din Ucraina si in ceea ce priveste sanctionarea Rusiei. In schimb, Traian Basescu in sustine pe Jean-Claude Juncker, contracandidatul lui Schultz pentru presedintia Comisiei Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#europarlamentare Romania, #europarlamentare 2014, #europarlamentare prezidentiale Romania , #alegeri europarlamentare 2014