Invitatii Ziare.com Radu Magdin: Poate ajunge Nicusor Dan europarlamentar?

Joi, 01 August 2013, ora 09:32
4875 citiri
Invitatii Ziare.com Radu Magdin: Poate ajunge Nicusor Dan europarlamentar?

Prezentul articol analizeaza sansele de castig ale unui candidat precum Nicusor Dan -sau oricine altcineva comparabil (a) - la alegerile europarlamentare din mai 2014.

Dintre toate alegerile organizate in Romania acestea sunt cele mai favorabile unui candidat independent care stie sa se prezinte in plan national; acest lucru implica timp (sau un calendar accelerat de obtinere a notorietatii), organizare, o poveste buna de comunicat, si nu in ultimul rand finante, dar reusita nu e imposibila. Sunt mai multe argumente in acest sens.

In primul rand, scrutinul e mai "corect", caci europarlamenarii vor fi alesi pe baza principiului reprezentarii proportionale. Nicusor Dan a obtinut 72.000 voturi la primaria Capitalei (9,1%), ocupand un onorabil loc patru, respectiv 4,7% pentru consilier general; lui Nicusor i-au lipsit 0,3% pentru a atinge pragul de 5% necesar accesului in Consiliul General al Bucurestiului.

Domnul Dan a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala legea care permite ca un candidat al unui partid sa intre in Consiliu cu aproximativ 13.000 de voturi, iar unul ca el, care a luat 37.000 de voturi, sa nu o poata face.

Veste buna pentru 2014: Un candidat independent la europarlamentare nu are de ce sa isi faca probleme cu privire la pragul de 5%. Candidatii independenti devin europarlamentari daca, potrivit legii, aduna mai multe voturi decat asa numitul coeficient electoral national, "partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari ce revin Romaniei".

In mai 2014 vom alege 32 de europarlamentari (in 2009 am ales 33), deci un independent trebuie sa stranga 3,13%; asta inseamna circa 157.000 la o participare de 5 milioane, si 125.000 la una 4 milioane.

In 2009, am avut doi candidati independenti, Elena Basescu (dupa ce a demisionat din PD-L, iar ulterior a reintrat in PD-L) si Pavel Abraham. La un total de prezenta la vot de 27,67% (5.035.297 din care voturi valabil exprimate 4.840.032), Elena Basescu a castigat mai mult decat avea nevoie (204.280, 4,22%), iar Pavel Abraham mult mai putin (49.864, 1,03%).

Ca oamenii au "luat atitudine" in cazul EBa, vorba sloganului ei de campanie, sau ca a fost o operatiune meticulos pusa la punct, pe model "numar de voturi de obtinut per sectie de vot", e alta discutie. Sa nu uitam ca alegerile inseamna si organizare, cei care reusesc, bravo lor, restul ramanand cu placerea - si experienta- jocului politic nevinovat.

O problema ar putea fi considerata intrunirea numarului minim de 100.000 de semnaturi de sustinere pentru a putea intra in cursa; deci "candidatul" independent trebuie sa porneasca din timp. Dar daca poate strange 100 mii de semnaturi de sustinere (fie in paralel cu o cauza, fie prin simpatie pentru personalitate si viitorul sau program), mai poate scoate relativ usor restul de 25 mii sau 57 mii (asta presupunand ca semnaturile sunt pe bune, si anume faptul ca oamenii il identifica cu cauza pentru care au semnat).

Notorietatea poate fi construita din timp, dar si accelerata cu o campanie bine gandita pe grupuri tinta. Daca ne uitam la Nicusor Dan, avea o relativa notorietate ca presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", o organizatie nonguvernamentala care s-a batut pentru a opri distrugerea patrimoniului Bucurestiului.

In, ceea ce priveste campania sa, a fost pe baza de voluntariat; deci, se poate: daca stii sa comunici o cauza, poti crea "magie" si mobiliza oamenii. Profilul de candidat antisistem si apelul la constiinta civica poate fi replicat pe o piata insetata de o alternativa la "politica ca de obicei".

O campanie pozitiva si transmiterea increderii in faptul ca acum "votul tau chiar conteaza" e mai importanta ca oricand la europarlamentare (alegerile europene fiind in general privite ca fade, fara interes imediat), pe principiul "un banut de la fiecare chinez" putandu-se aduna voturile necesare.

Totodata, desi de multe ori se spune ca nu conteaza online-ul, ca "tot batranii vin la vot", cazul Nicusor Dan dovedeste utilitatea unei campanii online, cu atat mai mult cu cat "online-ul" are 10 milioane de utilizatori, din care "pe facebook" sunt 6 milioane. Iar aceste milioane sunt peste tot in tara, si sunt interconectate.

Un exemplu in acest sens, pe care l-am retinut vara trecuta: o prietena din provincie ii scrie unui prieten comun pe Facebook, pe "perete": "vai, ce pacat ca sunt din Iasi si nu il pot vota pe Nicusor". Ei bine, acum ar avea ocazia, circumscriptia e intreaga tara, nu va fi o circumscriptie strict delimitata.

In mai 2014, la urmatoarele alegeri europene, va exista o oportunitate unica pentru un candidat independent hotarat, carismatic si bine finantat, cu o poveste bine spusa si cu o tema de interes atat intern cat si european. Candidat sau candidata, desigur.

Daca cineva va sti sa porneasca din timp (are 9 luni la dispozitie) pentru semnaturi si va initia o campanie prin presa (daca nu crede ca are acces la presa centrala, poate incerca in presa locala) si va avea o echipa pasionata si bine organizata de voluntari, va avea sansa crearii unei surprize politice. Romania va fi pana in mai 2014 din nou dezamagita de clasa politica si dispusa sa se uite iar cu atentie la outsideri politici.

Radu Magdin este CEO Smartlink Communications si un pasionat al politicii, lucrand anterior la Parlamentul European si in mai multe proiecte de comunicare politica, in Romania si in strainatate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri europarlamentare, #Nicusor Dan europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014