Paralizati in fata urnelor europene (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 24 Mai 2014, ora 22:43
3747 citiri
Paralizati in fata urnelor europene (Opinii)
Foto: torquemag.io

Sa ne imaginam un cetatean cu adevarat turmentat, care ar vrea astazi sa isi faca o idee despre cum ar fi mai bine in ziua alegerilor, cu cine, daca si de ce sa voteze mai degraba decat sa nu.

Acest cetatean ar avea timp sa citeasca o parte din ce s-a scris in ultimele zile despre eficienta votului, importanta sau lipsa de relevanta a alegerilor, despre falsa sau autentica democratie versus amenintarea imperiului raului de la est.

Mi-l imaginez pe acest votant simbol al Romaniei onest, dar ametit in fata urnei, paralizat de idei si sentimente contradictorii, cu foaia de vot intr-o mana si cu stampila in cealalta, asteptand gandul cel bun de pe urma.

Daca cetateanul nostru citeste si ii ia in serios pe autori, descopera usor ca sunt doua mari tabere care se confrunta pe marginea societatii - cei care voteaza si explica de ce viitorul nostru tine de acest gest si cei care spun ca nu vor vota, in semn de protest fata de mizeria clasei politice si ca rezultat direct al scarbei pe care le-a provocat-o "sistemul".

Cumva, de inteles ambele ratiuni care stau in spatele pozitiilor de critica. Si unii si altii vizeaza binele ori macar cel mai mare bine pentru cat mai multi posibil.

Problemele apar cand intri in analiza argumentelor pe care le invoca unii sau altii si a modului in care au ajuns la concluziile pe care, altfel, le prezinta toti ca fiind in mod necesar adevarate.

Sau poti avea surprize si mai triste si dezgustatoare cum e cazul lui Gabriel Liiceanu, care in 2012 scria despre utilitatea si binefacerile abtinerii de la vot, iar astazi scrie necesitatea si urgenta cu care romanii trebuie sa priveasca spre ziua de duminca. Cu astfel de voci, tabara celor care explica de ce e esential sa votam pe 25 mai e definitiv compromisa.

Nu mai putina candoare e si de cealalta parte, unde la fel de multi intelepti sunt convinsi de inutilitatea votului si vor sa instaureze o greva cetateneasca prin care sa traga un semnal de alarma guvernantilor, mult mai dureros decat l-ar putea, cred ei, exercita daca ar vota.

Dar ei rateaza posibilitatea ca protestul lor sa loveasca in primul rand interesele, principiile si scopurile lor directe. Pentru ca astfel se incurajeaza absenteismul, iar cresterea lui poate fi privita mai degraba ca o stare de multumire si impacare cu actuala situatie decat o forma de critica activa a "sistemului".

Exista cateva opinii rezonabile si intr-o parte si in cealalta. Desigur, ipocrizia clasei politice scarbeste si alunga de la urne, dar oricine poate gasi un bun motiv de a vota tocmai in greata pe care unele partide par ca au in plan sa o provoace si mai mult in aceste ultime zile inainte de vot.

Nu e o intamplare ca o absenta mare la urne in zona urbana a Romaniei, indiferent din ce motiv - lehamite sau dorinta de a critica altfel, ar avantaja un partid, iar altora le-ar dauna.

E curios cum, la extreme, in ambele tabere se ajunge la ideea ca insusi destinul omenirii sta in votul sau boicotul lui de duminica. Una peste alta, poate ca nu e tocmai lipsit de importanta PE CINE trimitem la Bruxelles si Strassbourg. Si de ei, chiar daca intr-o mai mica masura, va depinde modul in care viitorul Parlament European va putea influenta constructia Uniunii Europene din viitor.

Ceea ce a ajuns astazi sa fie UE e un colos care se misca greoi si face o multime de probleme, reusind sa rezolve prea putin din ceea ce isi propune la nivel declarativ si de principii.

Evident ca votul nostru influenteaza viitorul UE intr-o si mai mica masura decat ar face-o in cazul alegerilor nationale, dar pana si dintr-o astfel de judecata nu rezulta nicicum ca ar fi bine sa stai in casa decat sa iesi la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri europarlamentare 2014, #presa europarlamentare 2014, #vot europarlamentare 2014 , #alegeri europarlamentare 2014