Primele alegeri organizate in baza unui registru electoral - Interviu cu Ana Maria Patru (AEP)

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 12:18
4151 citiri
Primele alegeri organizate in baza unui registru electoral - Interviu cu Ana Maria Patru (AEP)
Foto: roaep.ro

Pentru prima oara in Romania vom asista la alegeri organizate in baza unui Registru Electoral. Este vorba despre alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, care vor reprezenta un adevarat test pentru Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si pentru toti primarii din tara.

Guvernul a adoptat in aceasta saptamana ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral, atat proiectul, cat si Nota de fundamentare putand fi consultate pe site-ul AEP.

Registrul electoral este un sistem informatic national de inregistrare si actualizare a datelor de identificare a cetatenilor romani cu drept de vot si a informatiilor privind arondarea acestora la sectiile de votare.

Ordonanta prevede, printre altele, utilizarea Registrului electoral la toate tipurile de procese electorale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru, prezinta cateva detalii legate de modul in care va fi implementat Registrul electoral, precum si responsabilitatile ce le revin primarilor si altor institutii ale statului implicare in buna desfasurare a alegerilor.

Miercuri, a aparut in presa informatia conform careia Guvernul adopta o Ordonanta de Urgenta care le va impune romanilor din diaspora restrictii la vot. Au existat chiar reactii ale unor politicieni pe aceasta tema, dar proiectul iesit din sedinta de guvern a fost cu totul altfel. Ce s-a intamplat?

Autoritatea Electorala Permanenta a fost unul dintre initiatorii acestui proiect de act normativ, iar din moment ce anul trecut am testat la nivel national functionalitatea Registrului electoral era si normal sa propunem Executivului utilizarea acestuia la toate tipurile de alegeri, precum si la referendumurile de orice fel, cu atat mai mult cu cat noul sistem de evidenta a persoanei al Ministerului Afacerilor Interne nu mai permite gestionarea listelor electorale permanente.

Referitor la unele informatiile aparute in presa nu pot decat sa constat ca o stire neverificata, data in graba de dragul exclusivitatii, a generat un val de comentarii si aprecieri care nu au facut decat sa dezinformeze opinia publica.

Si totusi, cum ii afecteaza aceasta ordonanta de urgenta pe alegatorii romani din strainatate?

Vreau sa fie clar pentru toata lumea: acest act normativ nu afecteaza drepturile electorale ale cetatenilor romani, indiferent daca vorbim de alegatorii din tara sau de cei din strainatate.

Ce aduce nou Registrul electoral?

Noutatea e chiar Registrul electoral, mai precis utilizarea acestuia, care urmeaza a fi realizata, pentru prima data, la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.

Pe scurt si pe intelesul tuturor, Registrul electoral este un sistem informatic, o evidenta electronica a tuturor cetatenilor romani cu drept de vot, in care fiecare primar poate opera direct pentru a inregistra si actualiza datele de identificare a alegatorilor si informatiile privind arondarea acestora pe sectii de votare.

Practic, primarii vor lucra mai putin pe hartie si mai mult electronic, vor intocmi listele electorale permanente si le vor tipari direct din Registru.

Desi Registrul electoral a fost reglementat prin Legea nr. 35/2008, intrarea in vigoare a textelor de lege referitoare la acesta s-a produs abia la 1 ianuarie 2013, aceasta amanare fiind determinata, in principal, de aspecte de natura financiara.

In perioada 1-3 august 2013 a fost desfasurata o evaluare nationala a capacitatii primarilor de a folosi Registrul electoral si de a tipari listele electorale permanente, conform unui Memorandum aprobat de Guvern in luna iunie a anului trecut.

Consider ca sunt necesare toate aceste precizari pentru a sublinia eforturile depuse de Autoritatea Electorala Permanenta de mai bine de 5 ani, institutia noastra reusind, in ciuda tuturor constrangerilor umane si financiare, sa finalizeze acest proiect si sa operationalizeze un sistem de evidenta electronica a alegatorilor pe care alte state si-ar dori sa-l aiba.

Care este rolul exact al AEP in utilizarea Registrului electoral?

Potrivit noilor reglementari, Autoritatea Electorala Permanenta va asigura administrarea si suportul tehnic necesar functionarii Registrului electoral, va coordona si indruma metodologic primarii. Totodata, vom realiza si controlul respectarii dispozitiilor legale incidente in domeniu.

In acelasi timp, noi vom realiza un control incrucisat al actualizarii Registrului electoral cu date si informatii furnizate de alte structuri cu atributii in domeniu, cum ar fi serviciile publice comunitare locale de evidenta a persoanei, instante judecatoresti, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, respectiv Directia pentru Administrarea Bazelor de Date si Evidenta Persoanelor si Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

La nivel local, angajatii nostri din filiale si birouri vor sprijini inregistrarea si actualizarea datelor in Registru de catre persoanele autorizate de primari.

Pentru acest an, in judetele in care nu avem birouri operationale, vom fi sprijiniti in aceasta activitate cu personal din cadrul institutiilor prefectului si al structurilor Ministerului Afacerilor Interne, in limita resurselor disponibile.

Fiind o premiera pentru sistemul electoral din Romania, nu va temeti ca ar putea sa apara probleme?

Intr-adevar, provocarea va fi una destul de mare, nu numai pentru Autoritatea Electorala Permanenta, cat si pentru toate celelalte institutii cu rol in organizarea alegerilor. Dar trebuia sa vina si aceasta zi, si ma refer aici la utilizarea Registrului electoral ca la un eveniment electoral concret.

Personal, cred ca alegerile pentru Parlamentul European reprezinta un moment destul de favorabil pentru un "test real", si aceasta datorita faptului ca avem o singura circumscriptie electorala, o perioada electorala de aproximativ 90 de zile, iar timpul scurs de la simularea facuta la inceputul lunii august 2013 nu este foarte lung, primarii avand inca proaspata experienta acelui exercitiu.

Nimic nu este perfect, iar in situatia unui sistem informatic accesat simultan de 3.200 de utilizatori, care deruleaza diverse operatiuni, pot aparea diferite probleme tehnice, pe care specialistii nostri le-au anticipat, fiind pregatiti sa intervina operativ.

De asemenea, am desfasurat numeroase instruiri ale personalului propriu, ale celui din primarii, institutii ale prefectului si servicii publice comunitare de evidenta a persoanelor. A fost realizat un inventar la nivel local si avem, la acest moment, o evidenta destul de clara a dotarii cu calculatoare in primarii, precum si a localitatilor unde exista probleme privind conexiunea la Internet si alimentarea cu energie electrica.

Dar se poate intampla orice, de la o simpla eroare umana pana la o situatie de urgenta.

Eu pot sa va asigur de un singur lucru: intreg personalul AEP este pregatit pentru acest eveniment. Colegii mei sunt profesionisti adevarati, iar operationalizarea Registrului electoral reprezinta un succes pentru institutia pe care o conduc si un model de buna practica pentru alte state deja interesate de experienta noastra.

Ana Maria Patru (AEP): Trebuie sa informatizam sectiile de votare Interviu

Adoptarea acestei OUG a readus in atentie un subiect dezbatut in urma cu ceva timp si pe care va rugam sa il clarificati: De ce a fost introdusa intr-o Hotarare a AEP conditia invatamantului general obligatoriu pentru presedintii sectiilor de votare?

Aceasta conditie a fost prevazuta pentru acele persoane care se vor regasi in cea de-a treia categorie de liste din care pot fi extrasi presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si loctiitorii acestora, respectiv listele cuprinzand persoane cu o buna reputatie in localitate.

Precizez foarte clar ca prioritare la extragere sunt listele cu magistrati, in cazurile prevazute de lege, si cele cu juristi. Or, este greu de crezut, avand in vedere numarul mare de absolventi de stiinte juridice din Romania, ca nu se vor gasi suficienti juristi disponibili sa fie presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Solutia unor persoane cu o buna reputatie in localitate care, pe langa alte conditii, trebuie sa o indeplineasca si pe cea a absolvirii cel putin a invatamantului general obligatoriu (11 clase), poate fi incidenta in situatia unor sectii de votare organizate in localitati izolate din mediul rural, unde este dificila atragerea de juristi care sa ocupe pozitia de presedinte al biroului electoral al sectiei de votare sau de loctiitor al acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Autoritatea Electorala registru electoral, #alegeri europarlamentare registru electoral, #Ana Maria Patru europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014
Comentarii