Seful de campanie al PDL explica absentele si surprizele din lista pentru europarlamentare

Marti, 25 Martie 2014, ora 08:52
7117 citiri
Seful de campanie al PDL explica absentele si surprizele din lista pentru europarlamentare

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, si totodata coordonatorul campaniei pentru europarlamentare al democrat-liberalilor, explica de ce unii dintre actualii eurodeputati ai partidului nu si-au gasit locul pe liste si vorbeste despre primarii resedintelor de judet care candideaza pentru PE.

Intrebat de Ziare.com de ce actuali europarlamentari PDL, precum Petru Luhan, Rares Niculescu, Iosif Matula si Oana Antonescu, nu se regasesc pe lista, senatorul a raspuns: "Procedura de promovare si sustinere a fost: discutii in filialele judetene, pe regiuni, si apoi propunerile la centru. Deci asta a fost promovarea".

"Si sigur ca avem foarte multi buni, dar asta a fost criteriul. Au fost si propuneri nationale, cum este dl Stolojan, dna Monica Macovei, dl Traian Ungureanu, dl Marian Jean Marinescu, dar au fost si discutii tinand cont de criteriile anuntate anul trecut si promovarea de catre judete si regiuni.

Avem foarte multi buni si sigur ca sunt buni, si in continuare partidul va tine cont de performantele lor, dar deocamdata asta a fost propunerea care a venit din partea filialelor, a regiunilor si s-a tinut seama si de aceste criterii", a explicat Gheorghe Flutur.

Lista PDL pentru europarlamentare: Doar patru eurodeputati si multe surprize

Acesta a precizat ca "locomotive" pentru aceasta lista au fost in primul rand Theodor Stolojan si Monica Macovei.

"S-a tinut seama de criteriile adoptate de Colegiul Director la Baia Mare si apoi au venit propunerile de la organizatiile judetene, apoi s-au intalnit pe regiuni si au discutat si a fost totul transparent si in baza criteriilor adoptate de forul partidului", a explicat liderul PDL.

De asemenea, intrebat daca primarii unor municipii resedinta de judet, aflati pe lista pentru Parlamentul European, respectiv Mircea Hava (Alba-Iulia), George Scripcaru (Brasov), Gheorghe Falca (Arad) si Dorin Florea (Targu Mures), vor da primaria pentru un loc la Bruxelles, Flutur a raspuns: "Este optiunea lor, pot sa faca sigur cu brio parte din Parlamentul European, pentru ca sunt oameni cu viziune europeana, sunt oameni care au promovat entitatile lor care au avut si acum relatii internationale exceptionale, parteneriate cu Europa de Vest, fiecare dintre ei, si eu cred ca e o carte de vizita extraordinara pentru partid".

"Pentru noi ne sunt utili si aici unde sunt, ne fac cinste, ne sunt utili si in Parlamentul European. Sa dea Dumnezeu sa luam atatea locuri in Parlamentul European si atunci va fi optiunea dumnealor ce vor face mai departe", a spus secretarul general al PDL.

Coordonatorul de campanie al democrat-liberalilor a mentionat ca, chiar daca unul dintre cei patru ar ajunge in Parlamentul European, partidul tot nu ar pierde postul de primar in orasul respectiv.

"La ceea ce a facut fiecare dintre acesti edili in localitatea lor, PDL nu ar pierde un post de primar, pentru ca acest loc sunt convins ca, din respect si recunostinta, ar reveni tot omului propus de PDL. Dar cred ca trebuie sa lasam optiunea lor, sa vedem. PDL spera intr-un numar rezonabil de locuri in Parlamentul European si vom vedea", a subliniat Gheorghe Flutur.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca partidul sau vizeaza obtinerea unui numar de 7-8 europarlamentari, in urma alegerilor din 25 mai.

Nu in ultimul rand, intrebat daca este posibil ca cineva de pe lista sa se retraga, secretarul general al PDL a raspuns: "Nu stiu acest lucru, nu am auzit la noi asa ceva".

Surprizele de pe listele PDL - candidatii si eurodeputatii absenti

Pe listele democrat-liberalilor figureaza doar patru dintre eurodeputatii PDL alesi in anul 2009 - Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu si Marian Jean Marinescu -, acestia fiind, in ordine, cei care deschid listele.

Pe locul cinci figureaza fostul deputat din perioada 2004-2012 Daniel Buda, in timp ce pe locul sase se afla fostul senator PDL din legislatura 2008-2012 Orest Onofrei. Pe locul sapte se afla fostul europarlamentar PDL din legislatura 2007-2009 Dragos Florin David, iar pe locul opt se gaseste fostul deputat din perioada 2008-2012 Iustin-Marinel Cionca-Arghir.

Un alt fost deputat, din perioada 2004-2012, Mihai Cristian Apostolache, se afla pe locul noua, iar presedintele organizatiei de femei a PDL Bistrita-Nasaud, Gabriela Montoiu, ocupa pozitia a zecea.

Vasile Blaga, la BEC: Lista PDL pentru europarlamentare este bazata pe competenta (Video)

Rares Niculescu, aflat la al doilea mandat in Parlamentul European, dupa cel din 2007, este pe locul 1 in topul europarlamentarilor romani in ce priveste numarul de intrebari (407) si pe 7 la capitolul activitati (872).

De asemenea, Petru Luhan are 896 de activitati in PE (locul 5 intre eurodeputatii romani) si 606 discursuri (locul 4). In ce il priveste pe Iosif Matula, acesta este printre europarlamentarii romani cu cea mai ridicata prezenta la sedintele din PE, 99 la suta, aflandu-se intre primele locuri in randul tuturor europarlamentarilor din Parlamentul European.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Flutur candidati PDL europarlamentare, #absenti lista PDL europarlamentare, #surprize lista PDL europarlamentare, #primari PDL lista europarlamentare, #lista PDL alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2014