35 de asociatii si grupuri civice ii cer lui Iohannis sa sesizeze CCR si acuza ingradirea dreptului la vot in diaspora

Joi, 16 Mai 2019, ora 11:00
10483 citiri
35 de asociatii si grupuri civice ii cer lui Iohannis sa sesizeze CCR si acuza ingradirea dreptului la vot in diaspora

35 de asociatii si grupuri civice din diaspora si din Romania i-au transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis prin care ii cer sa sesizeze Curtea Constitutionala, plangandu-se ca romanii din strainatate nu sunt reprezentati de un numar just de parlamentari la Bucuresti, acuzand si ingradirea dreptului la vot in afara tarii.

"Asa cum au demonstrat-o prin rasturnarea de situatie la alegerile prezidentiale din 2014, cetatenii romani din Diaspora pot si vor sa aiba un cuvant de spus pentru patria lor, iar tara este datoare sa-si asculte fiicele si fiii.

Dar, pentru alegerile parlamentare, romanii din strainatate au fost - si sunt - impiedicati sa-si exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informationale si, mai ales, legale. Ei nu sunt reprezentati de un numar just de parlamentari in Parlamentul de la Bucuresti. Votul lor are greutate mai mica decat cel al compatriotilor lor de acasa", incep acestia scrisoarea.

Semnatarii amintesc ca, dupa alegerile din decembrie 2016, mai multi romani din diaspora si din tara si-au unit eforturile intr-o actiune de amploare pentru a denunta pe cale legala aceasta nedreptate. Astfel, acestia s-au adresat Avocatului Poporului solicitand sesizarea CCR pentru a constata neconstitutionalitatea partiala a Legii 208/2015 care reglementeaza alegerile.

In comunicat, se precizeaza ca solicitarea a fost inregistrata la institutia Avocatului Poporului cu numarul 1297/28.01.2019 si a fost urmata de 83 cereri conexe trimise din Romania, Franta, Germania, Elvetia, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si Irlanda.

Avocatul Poporului a respins sesizarea cu argumente ce, sustin asociatiile, dovedesc o intelegere eronata a principiilor statului de drept.

"Spre exemplu, in raspunsul institutiei Avocatului Poporului se afirma in mod repetat ca 'legiuitorul poate alege orice solutie doreste' - desi legiuitorul se supune Constitutiei si are libertatea de a legifera numai in acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice si pe calcule matematice, raspunsul este evaziv si lipsit de relevanta in speta. In raspunsul ei, institutia Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea sa corecteze situatia. Or, acest proiect nu este legislatie in vigoare si nu are nici un impact asupra constitutionalitatii Legii 208/2015 la care se refera solicitarea", se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii asociatiilor amintesc ca lui Iohannis i-a fost adresat un memoriu prin care era rugat ca, in calitatea sa de aparator al Constitutiei, sa semnaleze CCR nedreptatea fundamentala observata si formulata in acest memoriu.

"Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alaturam memoriului si va adresam solicitarea sa sprijiniti cu toate mijloacele de care dispuneti corectarea nedreptatii facute noua si concetatenilor nostri", adauga acestia.

Grupurile si asociatiile civice semnatare:

Grupul de actiune "Un Timbru pentru Dreptate"

Actiunea Civica Galati

Alba Iulia Civica

Aradul Civic

Asociatia Bihorul Civic

Asociatia Civica #activag Pitesti

Asociatia Platforma Romania 100

Canada Save Rosia

Coruptia Ucide

Cuza vrea dreptate Iasi

Diaspora Franta Solidara cu Romania

Grupul Civic Cetatean Implicat

Grupul Civic Madrid

Initiativa Timisoara

Miscarea Civica Diaspora Belgia

Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Oradea Civica 2017

ProCivic Baia Mare

#Reset

#Rezist Constanta

#Rezist Iasi

#Rezist Marseille

#Rezist Milano

#Rezist Toronto

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Dublin

Rezist Galati

Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania

Rezist- Londra Protestatari Pro Democratie

Rezist Lyon

Rezist WMW

Rezist Zurich

Rezistenta din Diaspora

Stafeta Steagului Uniunii Europene

Va vedem din Iasi.

A.G.

Citeste si:
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului. Klaus Iohannis, prezent la eveniment
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului. Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Ludovic Orban, la sosirea la Romexpo: Am încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului
Ludovic Orban, la sosirea la Romexpo: Am încredere că vor fi respectate toate procedurile astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului
Liderul PNL Ludovic Orban a declarat sâmbătă dimineaţă, 25 septembrie, la sosirea la Romexpo, unde urmează să aibă loc Congresul partidului, la care candidează pentru un nou mandat, că...
Sursa: Ziare.com