Adevaratele batalii din mai. Cinismul lui Iohannis si Alianta in referendumul gol - Analiza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Martie 2019, ora 08:49
30144 citiri
Adevaratele batalii din mai. Cinismul lui Iohannis si Alianta in referendumul gol - Analiza

Marii adversari in aceste alegeri parlamentare nu sunt PSD si PNL.

Cele doua partide mari au fiecare culoarul propriu pe care trebuie sa-l consolideze si sa-l largeasca, dar nu unul de la altul. PNL putea sa inteleaga pana acum ca nu are nimic de luat de la PSD si invers, pentru nostalgicii mobili ai USL existand plasa de recuperare numita ALDE.

Deci batalia PSD-PNL este mai mult un razboi al surzilor, in care fiecare se valideaza prin atacarea celuilalt, dar se adreseaza, de fapt, strict propriului bazin, inclusiv potential, cu mesajele pe care acesta le asteapta.

Ambele partide mari au insa o mare problema cu cate un "pradator" de pe culoarul propriu, iar batalia importanta cu acestia este dusa.

Pentru PNL problema este Alianta 2020 USR-PLUS, iar pentru PSD adevaratul dusman este Pro Romania.

PNL imparte cu Alianta 2020 electoratul antiPSD, la fel cum in perspectiva prezidentialelor, Klaus Iohannis ar putea fi concurat pe acelasi electorat de Dacian Ciolos. Cu siguranta ca rezultatul listei pe care o conduce la europarlamentare va avea un rol in decizia dlui Ciolos de a intra sau nu in lupta.

Si pentru Ludovic Orban alegerile au o miza personala uriasa, fiind primul test electoral sub conducerea sa. Stie bine ca daca pica sub USR-PLUS sau chiar umar la umar va fi mazilit. Deci si dl Orban, si dl Iohannis sunt interesati in primul rand de scorul rivalilor de pe propriul culoar si tactica este adaptata acestui obiectiv.

Rares Bogdan a fost asezat in varful listei PNL pentru ca are priza mare exact in fiefurile rivalilor, adica Ardealul si marile orase. As vrea sa cred ca aceasta "achizitie" este o dovada de deschidere si reformism.

Asa cum as vrea sa cred ca in secunda a doua in care nu vor mai avea nevoie electorala de el, Rares Bogdan nu va fi "injunghiat" politic, eventual pe la spate. Daca miscarea se va dovedi de succes, victoria va fi a strategilor de la conducerea PNL, iar capul listei va deveni din "asset" un pericol pentru actualul establishment liberal. Daca va fi un esec, de vina va fi doar Rares Bogdan.

Pe ce imi bazez suspiciunea? Pe lista PNL, lista unui partid nereformat care incearca sa mascheze aceasta baltire prin vampirizari de imagine.

Pentru ca in spatele lui Rares Bogdan si al lui Siegfried Muresan se insiruieste armata baronilor. Nu am nimic personal cu dnii Falca, Hava sau Blaga, dar nu pricep ce cauta ei pe lista de europarlamentare. Sunt buni lideri locali? Perfect, sa-si continue misiunea!

Nu vad dimensiunea, proiectul lor european. Luati la bani marunti, ma intreb daca stiu macar institutiile europene si cat de bine stapanesc o limba straina.

Este o ofensiva a baronetului care vrea sa schimbe liga si aduce ca argument capacitatea pe care o are de mobilizare a electoratului la urne. Dependenta PNL de acest mecanism arata exact nereformarea de care spuneam. Cu o asemenea lista este foarte greu sa aduci la vot electorat nou, exigent, cu principii si valori, care nu poate fi pacalit sa puna stampila pe Bogdan si Muresan ca sa ajunga Falca si Blaga la Strasbourg .

Si atunci pentru el este pregatita o smecherie: referendumul pe justitie.

Am spus deja ca, din punctul meu de vedere, acest referendum mai degraba risca sa faca rau Justitiei, pentru ca partea cea mai mare si mai grava a raului s-a produs sau se va fi produs deja pana la acest scrutin, care nu mai are ce schimba, iar societatea e deja obosita de neputinta. Iar daca nu se va realiza cvorum, tema va fi compromisa. Am detaliat deja acest subiect.

Aproape presedintele Romaniei

Daca Dl Iohannis convoca acest referendum atunci cand a cerut si avizul Parlamentului, in 2017, cand societatea era efervescenta, cand oamenii infruntau gerul pentru Justitie, cand raul de-abia incepea si putea fi inca oprit, era cu totul altceva. Dar atunci presedintele nu avea un interes electoral direct in convocarea referendumului.

Interesul de acum e simplu: sa preia de la Alianta 2020 si Dacian Ciolos tema Justitiei si, implicit, sa preia si electoratul atasat acestei teme. Este cu atat mai evident cu cat initiativa de modificare a Constitutiei "fara penali in functii publice" a USR, sustinuta de un milion de semnaturi, ar trebui sa ajunga cat de curand chiar ea la referendum.

Ce va face pesedintele? Va prelua, isi va insusi aceasta initiativa in referendumul sau si al PNL? Sau va alege alta intrebare ca sa ne tot jucam de-a referendumul pe Justitie? Eu as paria pe prima varianta.

O dovada au fost chiar consultarile de la Cotroceni. De ce le-a facut presedintele, ca nu am inteles?

Nu ca sa ia decizia, cat timp a comunicat din primul moment al primei intalniri ca decizia e luata. Ca sa stabileasca intrebarea? Inteleg ca si ea e stabilita. Aveti aici relatarea extrem de elocventa a unui invitat la Cotroceni.

De ce a chemat magistratii la Cotroceni, cat timp nu poti vorbi cu ei o tema politica precum referendumul? Despre Legile Justitiei nu vad ce mai era de discutat. Inteleg ca le-ar fi spus ca a observat fierberea din magistratura. Cata perspicacitate!

Cu exceptia dnelor de la UNJR care au mai gasit niste microfoane pe care sa-si verse frustrarile personale cu care scriau in Parlament pe computerele PSD, multi magistrati au plecat de la Cotroceni cu sentimentul ca au asistat la un protocol gol, fara scop si fara substanta. A perorat Dana Garbovan despre SS si presedintele nu a permis sa fie contrazisa, reprezentanta AMR a cerut excluderea din magistratura a semnatarilor protocoalelor, fara sa poata fi contrazisa.

De ce i-a chemat pe toti Klaus Iohannis? Ca sa arate cine e mama societatii civile si tatal Justitiei. I-am si vazut pe reprezentantii societatii civile cum straluceau ca becurile entuziaste. Au fost "aprinsi" de referendum si de acolo isi vor lua curentul anul acesta, nu ma indoiesc.

Si cu tema Justitiei confiscata, cu presedintele fluturand-o in campania pentru referendum alaturi de campania PNL pentru europarlamentare, va fi greu pentru Alianta 2020 sa isi mai gaseasca ritmul. Cand PLD a devenit periculos pentru PD, a fost preluat.

Nu ma indoiesc ca mare parte dintre liberali nu se innebunesc dupa tema Justitiei, dimpotriva, va pot da o lunga lista de liberali la fel de antiJustitie ca pesedistii. Dar si in PNL, ca in restul partidelor, exista complexul lui "voda", adica pantalonii rupti in genunchi in fata sefului cel mare indiferent de bosumflarile din culise. Iar voda este acum de la liberali.

Lista Aliantei 2020 nu are desigur hibele celei liberale, sunt oameni noi, unii dintre ei foarte promitatori, iar dlui Ciolos chiar i se potriveste cariera europeana. Dar daca lista e, in linii mari, probabil cea mai buna, USR si PLUS fac alt tip de erori monumentale care saboteaza lista.

Aceste partide au doua tipuri de electorat. Unul captiv, care are nevoie sa creada in ele aproape mistic, ca in ultima sansa, si nevoia aceasta le anuleaza orice spirit critic. E un fel de fanatism pe care il resping si care ma sperie la fel ca orice abolire a judecatii lucide.

Exista insa si un electorat critic, exigent, cu principii, care in ultima vreme a primit mesaje derutante.

Ca o doamna are conceptii originale despre viitorul lumii este total neinteresant. Cand insa "roata motrice" a unui partid, definita ca atare de presedintele partidului, o ia pe campii intr-un interviu politic care angajeaza inevitabil partidul, e o problema, cel putin de adecvare, mai ales ca partidul nu s-a disociat rapid de panseurile "rotii motrice".

Dl Caramitru Jr pare intr-o transa continua din care emite enormitate dupa enormitate sugerand terifiant ca practicile PSD pot fi replicate si in cea mai antipesedista tabara. Pentru ca e terifianta ideea de a veni la putere pentru a face fix ce a facut PSD, adica a folosi Justitia in interes personal pentru a baga la puscarie adversarii si a imparti presa intre a noastra, care e buna pentru ca ne lauda, si cea impotriva noastra, care nu poate fi decat mituita deci ticaloasa.

La fel si aiureala cu interzicerea simbolurilor comuniste. Daca vrei sa lupti cu comunismul, acelora care l-au trait trebuie sa le dai motive sa stea cu privirea in fata nu spre trecut, sa le dai perspectiva, iar pe cei tineri sa-i inveti de ce a fost rau comunismul, nu sa le interzici fructul facandu-l si mai tentant. Interdictia arata simplism si deficit democratic.

Iar faptul ca USR+PLUS sunt formatiunea unei singure teme, Justitia, este o vulnerabilitate pe care acum PNL si Iohannis o pot exploata copios.

Urmeaza o analiza amanuntita pe culoarul PSD - Pro Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Iohannis referendum, #lista PNL europarlamentare, #lista USR PLUS , #alegeri europarlamentare 2019