Ziare.com

Pe 26 mai vor fi trei buletine de vot: doua pentru referendum si unul pentru europarlamentare

Marti, 14 Mai 2019, ora 21:07

   

Pe 26 mai vor fi trei buletine de vot: doua pentru referendum si unul pentru europarlamentare
Sectiilor de votare vor fi dotate cu cate trei urne, cate una pentru fiecare tip de buletin de vot, pentru cele doua scrutine din 26 mai, se arata intr-o decizie adoptata, marti, de Biroul Electoral Central.

Vor exista trei urne: una pentru alegerile europarlamentare si doua pentru referendum, cate una pentru fiecare din cele doua intrebari puse de Iohannis.

Potrivit deciziei privind unele masuri pentru organizarea activitatii de consemnare si centralizare a rezultatelor votarii, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor lua masuri pentru inscriptionarea vizibila corespunzatoare a urnelor si vor indruma alegatorii sa introduca buletinele de vot in urnele destinate acestora.

Introducerea unui buletin de vot in alta urna decat cea destinata nu atrage nulitatea acestuia, precizeaza BEC.

Sectiile de votare din tara vor avea o singura urna speciala. In aceasta vor fi introduse atat buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cat si buletinele de la referendum, urmand a fi separate dupa deschiderea urnelor.

Alegatorii comunitari nu pot vota pentru referendumul national din data de 26 mai. Potrivit legii, prin alegator comunitar se intelege orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania, care are dreptul de a alege in Romania pentru Parlamentul European, avand domiciliul sau resedinta in tara noastra.

Totodata, alegatorii care au optat si si-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai pentru un singur scrutin si carora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, dupa caz, stampila cu mentiunea "VOTAT" si data scrutinului vor mai putea sa isi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat initial, in data de 26 mai, pana la ora 21,00, ora inchiderii sectiilor de votare.

Daca cetateanul se afla in localitatea de domiciliu, el va vota la aceeasi sectie de votare, caz in care va semna pe lista electorala permanenta corespunzatoare scrutinului pentru care nu a optat initial, pe locul de semnatura barat anterior, presedintele urmand a scrie in dreptul acestuia mentiunea 'revenire', sa semneze si sa aplice stampila de control a sectiei de votare. In cazul in care alegatorul nu se afla in localitatea de domiciliu, acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara corespunzatoare scrutinului pentru care initial nu a optat, de la sectia de votare unde se prezinta, se arata in decizia BEC.

Alegatorilor le este interzis sa paraseasca localul sectiei de votare cu buletine de vot.

Cererile pentru urna speciala, indiferent daca sunt pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul national, se fac in termenul prevazut de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Conform legii, pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla alegatorul.

Echipa care se deplaseaza cu urna speciala va lua buletine de vot, atat pentru alegerile europarlamentare, cat si pentru referendum, corespunzatoare cererilor aprobate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre alegeri 2019 europarlamentare 2019
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 44105 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai la VOT!!!

Ultimele sondaje arata ca:
1.PSD a scazut 4 procente,
2.Alde a scazut 8 procente(!!!),
3.PNL stationeaza
4.Alianta USR+ PLUS a crescut 4 procente!
Iata clasamentul:
1.PNL 26%
2.psd 22%
3.USR+PLUS 20%!!!!
4.alde 8%
5.proromanika 7%
6.PMP 5%
La o prezenta de 30%....PSD ia 30%
La o prezenta de 35%....psd ia 25%
La o prezenta de 40%....psd ia 20%
La o prezenta de 45% ...psd ia 15%
La o prezenta de 50% ...psd ia 10%

 

jeleu.ti-a iesit cu zecimale. Iar te-ai parfumat de dimineata

//


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor