Alegeri europarlamentare 2019: Cine merge azi la vot si ce arata sondajele in Irlanda, Cehia si Olanda

Sambata, 25 Mai 2019, ora 10:38
8622 citiri
Alegeri europarlamentare 2019: Cine merge azi la vot si ce arata sondajele in Irlanda, Cehia si Olanda
Foto: Arhiva Pixabay

Partidele proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar era, potrivit sondajelor, creditat cu o victorie in alegerile europene organizate vineri in Irlanda, la fel ca in Cehia, la o zi dupa o infrangere neasteptata a euroscepticilor in Olanda, relateaza AFP.

Partidul Fine Gael (centru) al premierului irlandez Leo Varadkar se clasa pe primul loc in doua dintre cele trei circumscriptii irlandeze, in timp ce Verzii erau creditati cu o victorie la Dublin, cu 23% din voturile exprimate, potrivit unor sondaje facute publice in seara scrutinului.

Scrutinul a fost dominat in Irlanda de problema Brexitului, un subiect de ingrijorare dupa ce premierul britanic Theresa May, uzata de saga acestei iesiri din Uniunea Europeana (UE) pe care nu a reusit sa o puna in aplicare la data prevazuta, pe 29 martie, a anuntat vineri ca demisioneaza la 7 iunie.

Votand vineri la Dublin, Varadkar a avertizat ca Brexitul intra intr-o faza "foarte periculoasa", dupa demisia anuntata a Theresei May, care ar putea fi inlocuita cu un "Brexiter" mai dur.

Afla ce votam, de fapt, la alegerile europarlamentare.

Cehia a votat si ea vineri, in a doua zi a acestor alegeri europene, care suscita ambitii populiste pe tot continentul.

Previziunile preconizeaza per ansamblu o ascensiune a miscarilor nationaliste si populiste in acest scrutin, care se desfasoara de joi si pana duminica in toata Uniunea, insa prima zi de vot, joi, a rezervat o surpriza, in Olanda.

Estimarile - niciun rezultat oficial nu poate fi publicat pana duminica seara - ii plaseaza pe laburistii (PvdA) lui Frans Timmermans, care candideaza la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, inaintea liberalilor (VVD) si populistilor (FvD) . Acestia din urma erau asteptati sa faca o miscare in forta.

"Continuati!", a lansat Frans Timmermans pe Twitter. "Putem s-o facem!", a adaugat acesta.

Alegeri europene au avut loc, joi, in Regatul Unit, organizate in ultimul moment, dupa amanarea divortului de UE pana cel mai tarziu la 31 octombrie.

Sambata este randul Letoniei, Maltei si Slovaciei sa voteze, celelalte state membre UE - inclusiv Romania - pronuntandu-se duminica.

Peste 400 de milioane de alegatori sunt chemati la urne in cele 28 de state membre UE, pentru a alege 751 de deputati europeni. Rezultatele oficiale urmeaza sa fie publicate duminica seara, dupa inchiderea scrutinului, la ora 21.00 GMT (duminica, 0.00, ora Romaniei) pe intregul continent.

In Franta, potrivit ultimelor sondaje, Rassemblement national (RN, extrema dreapta, fostul FN) al lui Marine Le Pen devanseaza La Republique en Marche (LREM) a presedintelui Emmanuel Macron, in timp ce in Italia Liga lui Matteo Salvini este creditat pe primul loc cu un discurs impotriva UE.

Campania s-a incheiat in statele membre UE sambata.

Vineri, problema modificarilor climatice a intrat in campanie in Germania, unde 70 de YouTuberi-vedeta germani au indemnat la vot impotriva partidelor din coalitia condusa de Angela Merkel, care poarta o politica ce favorizeaza, in opinia lor, incalzirea mondiala.

In toata Europa, mii de tineri au iesit de la ore, vineri, intr-o mare zi de mobilizare, plasand modificarile climatice in centrul alegerilor.

Caderea Theresei May

In Regatul Unit, Partidul Brexitului lui Nigel Farage, un sustinator al unei rupturi fara concesii cu Bruxellesul, este creditat in sondaje cu o victorie, exploatand nemultumirea si frustrarea alegatorilor fata de tergiversarea Brexitului.

Theresa May a "evaluat gresit, din punct de vedere politic, dispozitia tarii si partidului sau" conservator, a comentat farage dupa demisia premierului.

May, care a tras vineri concluziile esecului de a obtine adoptarea acordului sau al retragerii incheiat cu UE, si-a anuntat retragerea, cu o voce sparta de emotie. Partidul sau Conservator urmeaza sa aleaga un succesor pana la sfarsitul lui iulie.

Urmarit in toate tarile europene, acest foileton ii interesa in mod special pe irlandezi, carora Regatul Unit le este cel mai apropiat partener comercial si care se tem de reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda de Nord, o provincie britanica, in cazul unui Brexit "dur".

Majoritatea principalelor partide politice irlandeze s-au mobilizat puternic pentru a consolida locul tarii lor in proiectul european - un mod de a atenua consecintele Brexitului asupra economiei irlandeze.

In Cehia, populistii sunt favoriti

In Cehia - singura tara in care scrutinul are loc timp de doua zile - sectiile de votare s-au deschis din nou sambata, la ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei).

Miscarea populista ANO a premierului ceh, miliardarul Andrej Babis, este creditata ca favorita, in pofida unui val de proteste antiguvernamentale in acest stat membru UE din 2004.

Zeci de mii de cehi au iesit recent in strada pentru a cere demisia lui Babis si a noului sau ministru al Justitiei - suspectat ca vrea sa franeze proceduri judiciare care-l vizeaza pe premier.

Inculpat de o presupusa fraudare a subventiilor europene, Babis, in varsta de 64 de ani, este vizat totodata de o ancheta UE cu privire la un posibil conflicte de interese intre activitatile sale politice si afacerile sale.

Insa ANO ar urma sa obtina o victorie in alegerile europene, cu peste 25% din voturi, in fata partidului ODS (dreapta) si Partidului Piratilor (creditate fecare cu 14%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul Median pe un numar de 2.100 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri europarlamentare UE, #europarlamentare UE, #europarlamentare UE 2019 , #alegeri europarlamentare 2019