Alegeri in Absurdistan: Siretlicul prin care PSD si-a securizat un vot in plus in BEC. Se mai poate face ceva?

Joi, 28 Martie 2019, ora 07:18
23058 citiri
Alegeri in Absurdistan: Siretlicul prin care PSD si-a securizat un vot in plus in BEC. Se mai poate face ceva?
Foto: Facebook/Maria Grapini

PPU, partidul fondat de Dan Voiculescu in 2015, are reprezentant in Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare si implicit putere de decizie, fara sa aiba un reprezentant si in Parlamentul European, ceea ce contravine prevederilor legii. Acest lucru a fost posibil printr-un siretlic care a avut-o ca protagonista pe Maria Grapini.

Legea 33/2007 stabileste un tratament distinct al partidelor politice care au membri in Parlamentul European fata de cele care nu au, doar primele avand dreptul sa aiba un reprezentant in Biroul Electoral Central.

La data constituirii BEC, Maria Grapini era membru (marcant si vechi) al Partidului Puterii Umaniste (PPU), motiv pentru care partidul fondat de Dan Voiculescu si condus de Cristian Popescu Piedone a avut dreptul sa isi desemneze un reprezentant. In urma cu doua zile, Maria Grapini a trecut pe neasteptate (pentru opinia publica) in barca PSD, insa reprezentantul PPU in BEC a ramas neclintit.

Prin urmare, la ora actuala un partid care nu are europarlamentari si care a fost infiintat in 2015, adica dupa ultimul scrutin european (2014), are reprezentant in BEC, avand dreptul sa voteze decizii esentiale pentru buna desfasurare a alegerilor din 26 mai, desi spiritul legii este altul.

Reamintim ca actualul BEC este format din 16 membri: 5 judecatori, 3 reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si 8 reprezentanti ai partidelor (PSD, PNL, ALDE, PLUS, UDMR, ProRomania, Prodemo, PPU).

Contactat de Ziare.com pentru a afla daca reprezentantul PPU mai poate fi scos din BEC dupa plecarea Mariei Grapini la PSD, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, ne-a explicat care este contextul legal.

"Exista Hotararea 2 a BEC, in interpretarea legii, prin care se statueaza faptul ca se ia ca moment de referinta al participarii la alegeri momentul comunicarii AEP catre BEC cu lista partidelor care au membri in Parlamentul European (2.03.2019 - n.red.).

Chestiunea asta s-a stabilit la momentul formarii BEC. Atunci PPU avea reprezentant in Parlamentul European, asa ca a intrat in componenta BEC", a precizat Marian Muhulet, care este si vicepresedinte al AEP.

Intrebat daca se mai poate face ceva pentru ca reprezentantul PPU sa fie inlaturat, purtatorul de cuvant al BEC a raspuns ca "In principiu, nu", precizand si ca "nu e niciun alt termen in lege de care sa ne putem lega".

Ziare.com va solicita oficial un punct de vedere Biroului Electoral Central cu privire la aceasta situatie, pentru ca se creeaza astfel un precedent periculos si exista riscul ca la viitorul scrutin european sa asistam la un adevarat "trafic" al partidelor cu europarlamentari in functie, componenta BEC-ului fiind complet denaturata fata de rigorile legii.

Ce se intampla cu listele de semnaturi?

Pe de alta parte, un alt lucru absurd semnalat anterior de Ziare.com a fost si faptul ca, daca ar fi sa dam crezare partidelor, milioane de romani au semnat cu propria mana listele de sustinatori cerute de lege, ceea ce este imposibil.

Vorbim despre o mare ipocrizie, pentru ca toata lumea stie ca listele se falsifica, dar nu se poate face nimic, ne-a explicat Mihai Politeanu, fondator al asociatiei Initiativa Romania.

Citeste mai multe despre: Alegeri in Absurdistan - Toata lumea stie ca se falsifica listele cu sute de mii de semnaturi, dar nimeni nu face nimic.

Rugat sa ne ofere mai multe informatii despre verificarea listelor depuse de partide, Marian Muhulet ne-a explicat care este procedura prevazuta de lege.

"Termenul de depunere a candidaturilor este inca deschis. Se mai pot depune candidaturi pana joi, la ora 24. Analiza pe listele depuse si numarul de semnaturi se face dupa data limita de depunere a candidaturilor, deci dupa 28 martie, in decurs de 10 zile. Pana pe data de 6 aprilie vom decide sa admitem sau sa respingem candidaturile.

BEC le analizeaza, folosind desigur si resursele din stafful tehnic, dar si analiza proprie a membrilor BEC. Toate candidaturile si toata documentatia depusa de competitorii electorali se discuta in sedinta BEC, intre membrii BEC", a subliniat inca o data purtatorul de cuvant al BEC.

In aceste conditii si stiind ca deciziile se iau prin vot, este cu atat mai important sa aflam daca reprezentantul PPU mai ramane sau nu in Biroul Electoral Central dupa plecarea Mariei Grapini.

Mai multi reprezentanti ai USR-PLUS au scris pe Facebook ca trebuie studiate cu atentie listele de sustinatori depuse in special de partide pe care nu le-a vazut nimeni, nicaieri, strangand semnaturi, iar o dovada clara de masluire ar fi ca unele liste sa aiba numele sustinatorilor trecute in ordine alfabetica, lucru imposibil in cazul in care semnaturile ar fi fost stranse in realitate.

Ce prevede legea

Legea spune ca din BEC pot face parte cel mult 10 reprezentanti ai partidelor, locurile neocupate deja urmand sa fie completate prin tragerea la sorti a celor care nu au un reprezentant, de aceea, locul ocupat acum de PPU ar putea fi reveni altui partid.

ART. 24:

(1) Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cel mult 10 reprezentanti ai partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri.

(...)

(5) Constituirea Biroului Electoral Central se consemneaza intr-un proces-verbal care reprezinta actul de investire. In aceasta alcatuire, Biroul Electoral Central indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi.

(6) In termen de doua zile de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare partid politic, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, alianta politica sau electorala dintre acestea care participa la alegeri si care nu are membri in Parlamentul European comunica, in scris, Biroului Electoral Central numele si prenumele reprezentantului lor. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.

Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii propusi se face prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta membrilor biroului si a persoanelor delegate de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale dintre acestea care au comunicat reprezentantii.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Grapini BEC europarlamentare PPU, #componenta BEC europarlamentare Grapini PSD , #alegeri europarlamentare 2019