Alianta USR-PLUS si-a prezentat programul electoral: Ce isi propune sa faca daca ajunge in Parlamentul European

Joi, 04 Aprilie 2019, ora 16:22
15103 citiri
Alianta USR-PLUS si-a prezentat programul electoral: Ce isi propune sa faca daca ajunge in Parlamentul European

USR-PLUS a prezentat, joi, programul electoral pentru Parlamentul European. Printre promisiunile aliantei se afla crearea unui MCV European aplicabil, aderarea Romaniei la Schengen, dar si modificari in educatie, agricultura si infrastructura. USR-PLUS sprijina, de asemenea, aderarea Moldovei la UE.

Programul electoral al aliantei 2020 a fost prezentat de Dan Barna si Dacian Ciolos.

Oferta electorala a aliantei vizeaza cateva teme principale: Justitie si protejarea drepturilor romanilor in UE; Bunastarea societatii: sanatate, educatie, masuri anti-saracie; Prosperitate europeana acasa, in Romania si Politica externa si de securitate.

Astfel, in domeniul justitiei, USR-PLUS propune un MCV European diferit, aplicabil.

"Statul de drept nu este negociabil, nici la nivel de tara, nici la nivel de Uniune. Propunem crearea unui mecanism orizontal, aplicabil in toate statele membre, de monitorizare a derapajelor fata de statul de drept, pe modelul MCV, implementat cu succes in Bulgaria si Romania", potrivit programului electoral al aliantei.

O alta propunere in domeniul justitiei vizeaza legislatia europeana anticoruptie, dar si combaterea criminalitatii.

"Vom propune legislatie europeana anticoruptie care sa uniformizeze la nivelul statelor membre definitia faptelor de coruptie, criteriile de integritate pentru accesul in functiile publice, dar si regulile comune pentru ca cei care comit fapte de coruptie sa nu beneficieze de imunitate.

Ne angajam la consolidarea unei legislatii europene anticoruptie solide si la un cadru legislativ de cooperare care sa permita cu usurinta combaterea infractionalitatii, a spalarii de bani, a crimei organizate si a terorismului, precum si recuperarea prejudiciilor cauzate de acestea. Victimele marilor scheme infractionale de spalare de bani, crima organizata si coruptie nu sunt doar indivizi, ci comunitati si natiuni intregi, asa cum Romania devine, incet si sigur, victima PSD, a lui Dragnea si a marilor corupti. Vom sustine activitatea agentiilor europene relevante pentru combaterea criminalitatii si cooperarea judiciara transfrontaliera", se mai arata in programul USR-PLUS pentru mandatul de europarlamentar.

Pentru drepturile europene ale cetatenilor romani, USR promite aderarea Romaniei la Schengen, dar si extinderea competentelor Mediatorului European astfel incat acesta sa poata interveni in sprijinul cetatenilor care interactioneaza cu institutii nationale care gestioneaza fonduri europene.

Sanatate si Educatie

In domeniul sanatatii, alianta USR-PLUS propune, printre altele, modernizarea spitalelor.

"Vom milita pentru acordarea de fonduri europene suplimentare pentru construirea de noi spitale si pentru modernizarea, la standarde europene, a retelei de spitale existente. Vom milita, de asemenea, pentru introducerea de standarde comune europene pentru calitatea serviciilor medicale si pentru managementul din spitale. Acest lucru va creste calitatea serviciilor de sanatate din Romania si va permite personalului medical sa capete siguranta ca merita sa isi faca meseria in tara", se arata in programul electoral.

Si in domeniul educatiei USR-PLUS vrea modificari. Alianta propune "ERASMUS pentru liceeni: program de burse de mobilitate pentru organizarea si realizarea de programe de schimburi pentru liceeni". De asemenea, alianta propune asigurarea introducerii, in toate statele membre, in invatamantul primar si gimnazial, de continut educational axat pe cultura si istoria europeana, cu accent pe unitatea si integrarea europeana a tuturor statelor membre.

Reducerea abandonului scolar este de asemenea unul dintre obiectivele aliantei. Un alt obiectiv in domeniul educatiei vizeaza crearea unei Agentii Europene pentru copii, incluziune si inovare sociala (AECIIS) cu sediul la Bucuresti.

Economie

Aderarea la zona euro este un alt obiectiv al aliantei, pe timpul mandatului in Parlamentul European. Reducerea birocratiei si marirea bugetului din fonduri europene pentru agricultura reprezinta alte doua obiective ale aliantei.

In programul electoral, USR-PLUS sustine dezvoltarea digitalizarii, dezvoltare in domeniul energiei, dar si in infrastructura.

In concluzie, cele 10 obiective asumate de aliantei 2020 USR-PLUS pentru Parlamentul European, potrivit programului electoral, sunt:

- Regulament european anti-coruptie, cu standarde comune de integritate si monitorizare a statului de drept pentru toate tarile membre

- Fonduri pentru construirea sau modernizarea spitalelor si introducerea de reguli europene pentru calitatea serviciilor medicale

- Protejarea drepturilor romanilor care traiesc sau muncesc in Europa

- Programe pe bani europeni prin care romanii din dispora sa deschida mici afaceri in Romania

- Sprijin tehnic european pentru constructia de autostrazi si de mari proiecte de infrastructura

- Introducerea programului de mobilitate Erasmus pentru liceeni

- Sprijinirea fermelor mici si mijlocii prin fonduri europene pentru a consolida un trai decent in mediul rural si pentru a sustine economia locala

- Recunoasterea europeana a terenurilor agricole ca parte a patrimoniului social si natural local si introducerea dreptului de reglementare nationala a tranzactiilor cu terenurile agricole

- Aderarea Romaniei la spatiul Schengen si protejarea frontierelor externe

- Sprijinirea aderarii Republicii Moldovei la Uniunea Europeana

In programul de campanie sunt prevazute si mitinguri, potrivit anuntului facut joi de liderul USR Dan Barna.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...