Angela Merkel le cere europenilor sa se impotriveasca populistilor: Vor sa distruga Europa valorilor noastre

Sambata, 18 Mai 2019, ora 22:10
4796 citiri
Angela Merkel le cere europenilor sa se impotriveasca populistilor: Vor sa distruga Europa valorilor noastre
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel a indemnat sambata la un vot impotriva partidelor de extrema-dreapta la alegerile europene, ea afirmand ca miscarile populiste doresc sa distruga valori europene fundamentale, precum combaterea coruptiei si protejarea minoritatilor, transmite agentia Reuters.

Ea a facut aceste remarci la o conferinta de presa la Zagreb dupa o intalnire avuta cu premierul croat Andrej Plenkovic, fiind intrebata despre scandalul care a condus la destramarea coalitiei guvernamentale din Austria, dupa ce vice-cancelarul lider al extremei drepte, Heinz-Christian Strache, s-a vazut obligat sa demisioneze in urma publicarii cu o saptamana inaintea alegerilor europene a unei inregistrari compromitatoare facuta cu camera ascunsa cu doi ani in urma.

"Trebuie sa ne confruntam cu miscari populiste care in multe aspecte dispretuiesc valorile noastre, care vor sa distruga Europa valorilor noastre (...) pentru ca minoritatile sa nu fie protejate, drepturile fundamentale ale omului sa fie puse sub semnul intrebarii si coruptia sa joace un rol in politica", a mai spus sefa guvernului german, care pana in prezent s-a manifestat oarecum discret in campania pentru europarlamentare, lasandu-l sa se afirme pe conationalul ei mai vocal, Manfred Weber.

Acesta din urma a venit si el sambata in capitala croata, facand de asemenea declaratii impotriva partidelor nationaliste. Candidat al popularilor europeni pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber a spus ca scandalul din Austria este un motiv in plus pentru ca el sa nu se bazeze pe voturile partidelor de extrema-dreapta pentru a obtine acest post.

Acest scandal a fost declansat vineri, cand publicatiile germane Der Spiegel si Suddeutsche Zeitung au difuzat o inregistrare video facuta cu camera ascunsa intr-o pensiune din Ibiza in iulie 2017.

Imaginile il arata pe vice-cancelarul austriac Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde ca este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac ii promite acesteia contracte publice in schimbul unui ajutor financiar pentru formatiunea sa de extrema-dreapta, Partidul Libertatii (FPOe), inaintea alegerilor legislative ce urmau sa se desfasoare cateva luni mai tarziu.

Afla mai multe despre: Vicecancelarul austriac si-a anuntat demisia dupa aparitia unei inregistrari video compromitatoare.

Dupa alegerile din 2017, Partidul Popular Austriac (OeVP), al actualului cancelar Sebastian Kurz, a format o coalitie de guvernare cu formatiunea nationalista si eurosceptica Partidul Libertatii (FPOe), iar liderul acesteia, Heinz-Christian Strache, a devenit vice-cancelar. El si-a dat sambata demisia dupa difuzarea acelei inregistrari, fiind inlocuit de Norbert Hofer, candidat la presedintie al FPOe in 2016.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Merkel europarlamentare populisti, #Merkel Weber Europa valorilor , #alegeri europarlamentare 2019