Apel comun pentru Europa inainte de europarlamentare, semnat de 21 de sefi de stat din UE

Joi, 09 Mai 2019, ora 09:47
2592 citiri
Apel comun pentru Europa inainte de europarlamentare, semnat de 21 de sefi de stat din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu ocazia Zilei Europei, 21 de sefi de stat din Uniunea Europeana au semnat Apelul Comun pentru Europa inaintea alegerilor europene din mai 2019.

Conform unui comunicat de presa transmis joi de Administratia Prezidentiala, alegerile din aceasta luna au o importanta majora, iar din acest motiv cei 21 de presedinti indeamna alegatorii sa participe la europarlamentare.

"Integrarea europeana a contribuit la indeplinirea unei sperante de pace vechi de secole in Europa, dupa ce nationalismul feroce si alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a doua razboaie mondiale. Pana in ziua de azi, nu putem si nu ar trebui sa consideram ca pacea si libertatea, prosperitatea si bunastarea sunt garantate.

Este necesar sa ne implicam cu totii in mod activ in promovarea ideii marete a unei Europe pasnice si integrate.

Alegerile din 2019 au o importanta deosebita: dumneavoastra, cetatenii europeni, sunteti cei care decideti calea pe care Uniunea Europeana o va urma. De aceea, noi, sefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franta, Croatia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Finlanda, ii chemam pe toti cetatenii europeni cu drept de vot sa participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfarsitul lunii mai 2019.

Popoarele Europei s-au unit din propria lor vointa liber exprimata in Uniunea Europeana, proiect care se intemeiaza pe principiile libertatii, egalitatii, solidaritatii, democratiei, justitiei si loialitatii manifestate in interiorul Uniunii si intre membrii sai. O Uniune fara precedent in istoria Europei. In Uniunea noastra, membrii alesi ai Parlamentului European, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, adica guvernele tuturor statelor membre, decid ce reguli ar trebui sa se aplice in Europa si cum ar trebui sa fie cheltuit bugetul Europei", se arata in document.

In comunicat se mai precizeaza ca UE se confrunta cu mai mutle provocari profunde.

"In aceste luni, mai mult decat oricand in trecut, Uniunea Europeana se confrunta cu provocari profunde. Pentru prima data de la inceputul integrarii europene, oamenii vorbesc despre reversul uneia sau mai multor etape de integrare, precum libertatea de miscare sau desfiintarea institutiilor comune. Pentru prima data, un stat membru intentioneaza sa paraseasca Uniunea. In acelasi timp, altii cer mai multa integrare in Uniunea Europeana sau in Zona Euro, sau o Europa cu mai multe viteze.

Viziunile asupra acestor chestiuni difera in randul cetatenilor si al guvernelor statelor membre, precum si intre noi, sefii de stat. Cu toate acestea, cu totii suntem de acord ca integrarea europeana si unitatea sunt esentiale si ca dorim ca Europa sa continue ca o Uniune. Numai o comunitate puternica va fi capabila sa faca fata provocarilor globale curente. Efectele schimbarilor climatice, terorismul, globalizarea economica si migratia nu se opresc la granitele nationale. Doar lucrand impreuna ca parteneri egali la nivel institutional vom reusi sa facem fata cu succes acestor provocari si sa continuam pe drumul spre coeziunea economica si sociala si spre dezvoltare", potrivit sursei citate.

In fine, apelul comun concluzioneaza ca este nevoie de o Uniune puternica, capabila sa se reformeze si a carui fundament sunt cetatenii ei si tarile membre.

"Avem nevoie, asadar, de o Uniune Europeana puternica, o Uniune care are institutii comune, o Uniune care isi revizuieste constant activitatea cu un ochi critic si care este capabila sa se reformeze, o Uniune a carui fundament sunt cetatenii sai si statele sale membre.

Aceasta Europa are nevoie de o dezbatere politica dinamica cu privire la cea mai buna cale spre viitor, avand la baza Declaratia de la Roma din 25 martie 2017. Europa este capabila sa gestioneze o gama larga de opinii si idei. Dar, cu siguranta, nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa in care tarile nu mai sunt parteneri egali, ci adversari.

Europa noastra unita are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea va invitam sa va exercitati dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se afla pe buletinul de vot", conchide documentul.

Semnatarii sunt:

Rumen Radev, Presedintele Republicii Bulgaria

Milos Zeman, Presedintele Republicii Cehia

Frank-Walter Steinmeier, Presedintele Republicii Federale Germania

Kersti Kaljulaid, Presedintele Republicii Estonia

Michael D. Higgins, Presedintele Irlandei

Prokopios Pavlopoulos, Presedintele Republicii Elene

Emmanuel Macron, Presedintele Republicii Franceze

Kolinda Grabar-Kitarovic, Presedintele Republicii Croatia

Sergio Mattarella, Presedintele Republicii Italia

Nicos Anastasiades, Presedintele Republicii Cipru

Raimonds Vējonis, Presedintele Republicii Letonia

Dalia Grybauskaite, Presedintele Republicii Lituania

Janos Ader, Presedintele Republicii Ungaria

George Vella, Presedintele Republicii Malta

Alexander Van der Bellen, Presedintele Republicii Austria

Andrzej Duda, Presedintele Republicii Polonia

Marcelo Rebelo de Sousa, Presedintele Republicii Portugheze

Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei

Borut Pahor, Presedintele Republicii Slovenia

Andrej Kiska, Presedintele Republicii Slovacia

Sauli Niinisto, Presedintele Republicii Finlanda

Citeste si Summit-ul de la Sibiu - moment istoric pentru Romania, decizii cruciale pentru UE

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#apel comun Europa presedinti UE , #alegeri europarlamentare 2019