Ziare.com

Ce trebuie sa contina lista sustinatorilor pentru candidatii la europarlamentare si cum vor arata buletinul de vot si stampilele

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 15:20

   

Ce trebuie sa contina lista sustinatorilor pentru candidatii la europarlamentare si cum vor arata buletinul de vot si stampilele
Autoritatea Electorala Permanenta a publicat, miercuri, un proiect de hotarare privind stabilirea modelului listei sustinatorilor pentru candidatii la alegerile europarlamentare din luna mai. Potrivit documentului, regulile vor fi aceleasi ca europarlamentarele din 2014.

"Pentru a fi inregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidati propuse de partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau aliantele electorale trebuie insotite de o lista cuprinzand cel putin 200.000 de sustinatori, in timp ce candidaturile independente trebuie insotite de o lista cuprinzand cel putin 100.000 de sustinatori. (...)

In finalul listei, persoana care a intocmit-o este obligata sa faca o declaratie pe propria raspundere, prin care sa ateste veridicitatea semnaturilor sustinatorilor. Nu in ultimul rand, dispozitiile art. 66 alin. (1) din acelasi act normativ stabilesc ca modelul listei sustinatorilor este stabilit de Guvern, prin hotarare, in cel mult 5 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii pentru stabilirea zilei de referinta", se arata in proiectul de HG privind aprobarea modelului listei de sustinatori care va fi folosit la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2019.

Modelul listei sustinatorilor si cel al declaratiei pe propria raspundere sunt stabilite prin HG.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul AEP, la stabilirea modelului listei sustinatorilor a fost avut in vedere faptul ca pentru o corecta identificare si individualizare a sustinatorilor, respectiv pentru verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege de catre Biroul Electoral Central sunt suficiente urmatoarele date cu caracter personal:

a) numele si prenumele;

b) domiciliul;

c) data nasterii;

d) denumirea, seria si numarul actului de identitate.

"In ceea ce priveste declaratia pe propria raspundere pe care trebuie sa o dea persoana care intocmeste lista sustinatorilor, a fost luat in considerare faptul ca aceasta se afla sub incidenta articolului 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, la datele cu caracter personal mentionate mai sus a fost adaugat codul numeric personal al persoanei care da declaratia pe propria raspundere", se mai arata in documentul citat.

Avand in vedere faptul ca Hotararea Guvernului nr. 105/2014 privind aprobarea modelului listei de sustinatori a fost aplicabila numai la alegerile din 2014, se impune adoptarea unui nou act normativ cu acelasi obiect.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a elaborat si a lansat in dezbatere publica o serie de proiecte de hotarari ale Guvernului privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2019.

"Precizam ca proiectele de acte normative mentionate propun solutii legislative similare celor adoptate pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014", adauga AEP.

Iata cum va arata timbrul autocolant care va fi utilizat la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European.

Iata cum vor arata si stampila Biroului Electoral Central, stampila biroului electoral judetean, modelul stampilei Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate sau modelul stampilei biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.

Vezi si modelul buletinului de vot care va fi folosit la alegeri.

Puteti vedea aici toate proiectele de hotarari ale Guvernului privind organizarea si desfasurarea alegerilor.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre alegeri europarlamentare 2019
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5284 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor