Ce va conta cel mai mult la alegerile europarlamentare din acest an din Romania?

Autor: Ciprian Apetrei , profesor, jurnalist
Marti, 26 Martie 2019, ora 13:07
4183 citiri

Mai simplu de raspuns este ceea ce va conta cel mai putin. Din pacate, cred ca exact temele europene vor lipsi din dezbatere.

Vom avea o parte care va striga, din nou, ca suntem mandri ca suntem romani. Si ca dusmanii ne vor raul, dar partidul cel bun ne apara. Avem aici un grup de manelisti politici, smecheri care ii apara pe bietii alegatori de agresiunea firmelor straine, sustinute de catre statul paralel romanesc.

De cealalta parte avem o zona principial proeuropeana, cea a Opozitiei, foarte discreta cu ceea ce isi propune odata ajunsa la Bruxelles. Avem in premiera un sef de partid important, Dacian Ciolos, sef de lista la europrlamentare, dar care a promis deja ca nu va abandona lupta politica interna.

Cam acesta pare sa fie neajunsul acestor alegeri: sau trimit niste clienti politici intr-un post platit in aur, asigurandu-le astfel loialitatea vesnica, sau promoveaza niste actori ai luptei politice interne, sporindu-le notorietatea.

Trist este ca nu se intrevede posibilitatea de a deveni niste actori importanti in forurile europene. Deciziile majore se iau fara noi, iar noi le aplaudam sau le fluieram cand ni se cere parerea, dar in marea majoritate a timpului pur si simplu nu ne intereseaza. A se vedea si lipsa de pricepere si de interes a presei pentru politica externa.

Prin urmare, daca pentru alegerile europarlamentare decisiva va fi agenda politica interna, vor fi doar un test de popularitate inainte de alegerile prezidentiale si legislative care urmeaza.

Poate contribui aici si aproape referendumul care se pregateste. Rezultatul alegerilor, traditional cu cea mai mica participare la vot, va fi insa irelevant pentru scopul sau. Care este participarea activa si responsabila a Romaniei la institutiile europene, intr-o perioada de mare cumpana a acestei birocratii suprastatale.

Sa ne uitam la ceea ce fac altii. Daca nu stiti pe cine sa votati la alegerile europarlamentare, o sugestie din Franta. Francois-Xavier Bellamy. Un intelectual conservator, cu studii solide si o cultura politica impecabila.

Profesor agrege de filosofie, titlu foarte greu de obtinut, autor al mai multor volume de eseuri. Primar adjunct intr-un mare oras francez. Are doar 33 de ani.

Este primul pe lista principalului partid democratic de opozitie, les Republicains, echivalentul, aproximativ, al PNL-ului de la noi. Nu este membru de partid si nici nu are o notorietate nationala, dar are capacitatea de a dezbate temele importante din Uniunea Europeana. Este un moment de cotitura in viitorul acestei constructii politice, in care trebuie sa se auda o voce clara si competenta de dreapta.

Nu cautati prea mult un astfel de candidat pe la principalele noastre partide. Ai nostri au teme romanesti in desaga. Iar "primu' pe lista" nu este fost ales dupa nivelul sau de excelenta a culturii democratice.

Text publicat si pe Marginalia.Citeste si:
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că săptămâna viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi...
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Sursa: Ziare.com