Ciorbea analizeaza ce s-a intamplat in diaspora si solicita nemultumitilor sa trimita sesizari la Avocatul Poporului

Marti, 28 Mai 2019, ora 14:28
22391 citiri
Ciorbea analizeaza ce s-a intamplat in diaspora si solicita nemultumitilor sa trimita sesizari la Avocatul Poporului
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, analizeaza informatiile publice care au aparut in legatura cu faptul ca romanii din diaspora nu au putut vota duminica la europarlamentare si la referendum, desi institutia nu a fost sesizata pana acum nici de partide, nici de ONG-uri.

"Am cerut colegilor inca de duminica sa adunam toate materialele pe tema asta si analizam azi, pentru ca nu am primit sesizari oficiale de la partide sau organizatii implicate in desfasurarea alegerilor. Analizam azi si vom lua o hotarare cat mai curand", a declarat Victor Ciorbea, contactat de Ziare.com.

Intrebat daca incurajeaza romanii din diaspora care nu au putut vota sa depuna astfel de sesizari la institutia pe care o conduce, Victor Ciorbea a raspuns: "Daca trimit, nu e rau".

"In orice caz, noi am luat act din presa, din ceea ce am vazut cat de cat la televizor, si incercam sa ne facem o imagine", ne-a mai spus Avocatul Poporului.

Aproape 1.000 de plangeri fusesera depuse pana duminica la amiaza pe site-ul Votcorect.ro, pus la dispozitie alegatorilor de Expert Forum.

"Mii de oameni care au stat toata ziua la vot si nu au reusit sa intre in sectii. 10 alegatori pe ora. Iar acum, pe seara, desi presedintii sectiilor de votare i-ar mai fi lasat sa voteze in unele orase din strainatate, nu au mai putut, pentru ca SIMPV-ul s-a oprit, iar mai multe institutii au plimbat responsabilitatea intre ele. Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate a disparut pur si simplu. Rusinos!", a scris pe Facebook Septimius Parvu, coordonatorul de proiect.

Mai mult, in ultimele 48 de ore, s-au inmultit exponential pe Internet imaginile si plangerile romanilor din diaspora care nu au putut vota desi au stat ore in sir la coada, unii cu copiii in brate.

Reamintim ca, potrivit legii, Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice.

Institutia Avocatul Poporului isi exercita atributiile, din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, societatilor comerciale, asociatiilor sau altor persoane juridice.

Dreptul la vot este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, fiind prevazut inclusiv in Tratatul de aderare al Romaniei la UE.

De asemenea, Constitutia face referire in mai multe articole in legatura cu dreptul la vot.

Egalitatea in drepturi - ARTICOLUL 16

(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Dreptul de vot- ARTICOLUL 36

(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.

Dreptul de a fi ales in Parlamentul European - ARTICOLUL 38

In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...