De libero arbitrio: fiecare dintre noi va face duminica o alegere

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 25 Mai 2019, ora 12:02
5228 citiri

Intotdeauna putem sa alegem intre credinta si necredinta, intre a face ceva care sa ne apropie de mantuire sau a ne indeparta de mantuire. Indiferenta pentru soarta semenilor nostri nu este, nicidecum, o cale spre mantuire. Daca pot sa dau celui in nevoie 1 leu, trebuie sa o fac. Daca pot sa dau celui in nevoie o tara mai buna, trebuie sa o fac. Ei bine, o data la patru ani sau la cinci ani, semenii nostri au nevoie de a primi conducatorii care sa aiba aplecare spre nevoile lor. Daca poti sa ajuti semenii tai cu un conducator macar cu un pic mai bun, trebuie sa o faci.

Acela care trece indiferent pe langa cabinele de vot, dar putea sa salveze o viata sau sa dea o slujba mai buna unui sarman prin votul sau, acela nu merge catre mantuire, acela nu merge in "Civitate Dei". Acela care isi iubeste aproapele se va interesa de mai-binele aproapelui si va vota, pentru a-i da acestuia mai-binele. Putem sa fim carcotasi si sa spunem ca nu gasim pe niciunul pe care sa-l votam, pentru ca niciunul nu este in intregime asa cum "trebuie", dar nici asta nu ne va duce spre mantuire, pentru ca nu-i totuna un conducator pe timpul caruia mor 1000 de copii pe an, pe care societatea i-ar putea vindeca, sau un conducator care reduce acest numar chiar si cu un suflet. Merita sa votezi chiar daca prin acest vot chiar si un singur copil ar fi salvat in plus in fiecare an.

Intr-o lucrare de acum 1600 de ani, Fericitul Augustin, unul dintre Cei patru Parinti ai Bisericii Occidentale (Ambrozie, Ieronim, Grigore cel Mare si Augustin insusi), ne ajuta sa intelegem sensurile reale pe care libertatea omului le presupune.

De libero arbitrio (libri tres), lucrare scrisa in doua volume, primul in perioada 387-389, cel de-al doilea intre anii 391-395, ne descrie conceptul liberului arbitru, ca fiind opusul determinismului. Acesta din urma se bazeaza pe teoria ca orice eveniment, inclusiv actiunile fiecarui om, este determinat in mod cauzal de un lant neintrerupt de evenimente precedente respectivului eveniment. Spre a deosebi crestinismul de determinism, Fericitul Augustin ne invata doua lucruri esentiale:

- nicio fiinta umana nu este lipsita de libertate ab initio

- niciunei fiinte umane nu ii lipseste puterea interioara de a se opune raului, diavolului.

Faptul ca Dumnezeu cunoaste "ante rem" care va fi alegerea fiecaruia dintre oameni si ofera, in acord cu aceasta prestiinta, fiecaruia invitatia potrivita (desi stie ca unii o vor refuza), nu determina in niciun fel alegerea respectiva.

Fericitul Augustin trateaza alegerea pe care omul o poate face intre credinta si necredinta; in fapt, aceasta alegere este un proces indelungat si intins pe durata intregii noastre vieti, compus din multe alegeri mici, prin care credinta se poate intari sau poate diminua.

Evanghelia dupa Matei cuprinde o porunca esentiala pe care Mantuitorul a lasat-o fiecarui crestin: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Calea de a-ti iubi aproapele cuprinde multe feluri dar, cel mai simplu si mai clar inteles este acela de a face aproapelui tau binele pe care il faci si pentru tine. Daca tie iti faci un bine imbracandu-te, mancand, ingrijindu-ti sanatatea, trimitandu-ti copiii la scoala, fa acest lucru si pentru aproapele tau.

Ei bine, putini dintre noi, cei avuti in general, au ce sa daruiasca celor care nu pot sa aiba o viata implinita. Dar noi toti, cei multi, inclusiv cel mai sarman dintre noi, avem puterea de a darui o viata mai putin grea acelora dintre noi care in mod normal nu o pot avea. Noi toti, cei multi, putem sa alegem intre a ne plati datoria catre societate (impozite si taxe) pentru a permite sa manance, sa se vindece si sa isi trimita copiii la scoala si celui care nu poate sa o faca singur. Sau putem sa alegem sa ne bucuram singuri de ceea ce avem si sa ignoram tot ceea ce se intampla dincolo de peretii casei noastre.

Pentru orice crestin din ziua de azi, cel mai accesibil mod de a se ingriji de semenii sai ca de sine insusi este de a ajuta la impartirea celor ce unora le prisosesc catre cei care nu au mai nimic. Si acest lucru se poate face foarte simplu, construind o societate dreapta, in care banii stransi prin impozite, de la cei care au castigat mult, sa ajute viata tuturor, sa se transforme in drumuri, in scoli si spitale, accesibile si celor care astazi nu au suficienti bani.

Putem sa alegem pentru a participa la indreptarea modului in care cei multi si sarmani primesc o undita, nu o bucata de peste. Putem sa alegem de a ne ingriji de semenii nostri ajutandu-i sa iasa din noroaie, sa mearga la scoala si sa isi vindece bolile la spital, cheltuind cu folos banii stransi din impozite. Sau putem sa ne facem ca nu vedem ca acei bani se risipesc si in loc de spitale, drumuri si scoli se duc spre inavutirea nedreapta a celor care se afla in locul de unde se impart acei bani.

Putem sa alegem pe unii dedicati grijii fata de aproape sau pe unii care nu au decat grija fata de ei insisi. Sau putem sa nu ne ingrijim deloc de nevoile semenilor nostri si sa nu ne pese daca au cu totii o scoala unde sa isi trimita copiii, daca au cu totii o undita cu care sa pescuiasca.

Chiar daca nu vom gasi oamenii pe care ni-i dorim pe listele de vot, putem, totusi, sa ii alegem dintre toti pe cei care ne vor asculta cand ii vom ruga sa se ingrijeasca de semenii lor, putem sa ii alegem pe cei care vor da pentru "undita" semenilor lor cu 1 leu mai mult decat ceilalti. Daca un partid construieste un kilometru de autostrada mai mult decat altul, atunci merita sa votezi si acel prim partid merita votat. Daca un partid ne va aduce de la Bruxelles 1 Euro mai mult decat alt partid, atunci trebuie sa mergi la vot si primul partid trebuie votat. Daca un partid va lua necuvenit 1 leu mai putin pentru sine decat altul, atunci trebuie mers la vot si primul partid trebuie votat.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#mobilizare vot alegeri europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019