Hai la vot! Putem calatori si studia in orice tara europeana. Ce ne-am face daca nu am fi in UE?

Sambata, 25 Mai 2019, ora 08:40
7427 citiri
Hai la vot! Putem calatori si studia in orice tara europeana. Ce ne-am face daca nu am fi in UE?
Foto: Facebook / Marian Ignat

Un bun europarlamentar roman ar trebui sa vorbeasca limba engleza peste medie si poate chiar mai multe limbi, sa fie sincer cu el insusi, dar si cu cetatenii, si sa duca in PE problemele noastre, pentru ca "e o diferenta foarte mare intre Romania, unde sunt scoli care nu au toalete in interiorul cladirii, si tari ca Olanda sau Finlanda, unde vorbim despre digitalizare, la care noi inca visam", spune Marian Ignat, secretar executiv al Consiliului National al Elevilor.

In urma cu doua luni, discutam cu Marian Ignat despre protestul "Foaia goala" la simularea bacalaureatului, o modalitate inedita de manifestare a nemultumirilor pe care le au elevii. "Nu vrem evaluari mai usoare, vrem evaluari reale!" era mesajul transmis atunci de Marian si de colegii lui decidentilor politici din Ministerul Educatiei.

L-am sunat din nou zilele acestea pentru a afla de la el daca merge la vot, duminica 26 mai, cand Romania isi va alege viitorii europarlamentari, iar, daca voteaza, pe ce criterii face alegerea si care sunt pretentiile sale de proaspat alegator.

Marian este elev in Focsani (fieful celebrului baron PSD Marian Oprisan), insa a participat la foarte multe proiecte ale Scolii de Valori, lucru care se reflecta in bogatia vocabularului si ideilor exprimate in direct.

"E un exercitiu pentru tine ca cetatean (...) Ce ar putea face acesti oameni care candideaza ca sa schimbe standardele din tara mea, ele sa fie cel putin egale cu o medie a UE?", spune despre vot Marian Ignat, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, prin care le arata politicienilor cum gandeste un tanar de 18 ani si isi invita colegii de generatie sa mearga duminica la urne.

Spune-mi mai intai daca ai drept de vot si daca te duci duminica sa votezi la alegerile europarlamentare.

Sigur ca da! Am implinit 18 ani in septembrie. Sunt si observator la alegeri.

Bun. Stii deja cu cine votezi? Te-ai informat, ai citit ofertele candidatilor? Daca ai ales, nu imi spune numele candidatului preferat (votul e secret), spune-mi doar cum te-ai pregatit pentru acest scrutin.

In primul rand, m-am informat in legatura cu ce face Uniunea Europeana pentru mine, cetateanul de aici, din Focsani. Asa ca am mers pe platforma "What Europe does for me", facuta de cei de la Parlamentul European ca sa arate care sunt proiectele facute in regiunea ta si, in general, proiectele UE.

Citeste aici despre:

Mai mult decat atat, am confruntat realitatile din alte tari, standardele din alte tari, dar si obiectivele UE si ale Parlamentului European cu obiectivele pe care le au candidatii de la noi.

Am participat si la o dezbatere, la Casa Tineretului de la Timisoara, unde chiar am pus o intrebare din partea Consiliului National al Elevilor in legatura cu posibilitatea introducerii votului de la 16 ani in Romania, pentru ca ma tem foarte mult de aceata rata scazuta a tinerilor care merg la vot. In Austria, de exemplu, vedem ca reducerea varstei de participare la vot ii atrage pe tineri, ii face sa mearga apoi mai des.

Am intrebat si despre posibilitatea accesarii mobilitatilor pentru tineret si de catre elevii care au 17 ani, pentru ca foarte multe sunt doar pentru cei care au 18 ani.

In principiu, am incercat sa vad din perspectiva mea de elev de liceu ce imi pot oferi candidatii la europarlamentare, daca isi indreapta atentia si catre sectorul tineret, pentru ca de cele mai multe ori observ ca foarte multe oferte se bazeaza pe agricultura sau pe business, pe economie, pe bani in principiu si mai putin pe partea aceasta de educatie, sociala, adica pe subiecte cumva conexe cu economia, dar nu prioritare din ce am observat eu.

Spune-mi cum ar trebui sa fie un bun europarlamentar roman. Care ar trebui sa fie principalele trei calitati pe care crezi tu ca ar trebui sa le aiba?

Chiar daca stiu ca sunt foarte multi traducatori acolo si exista mecanisme prin care poti vorbi in orice limba, o calitate extrem de importanta din perspectiva mea, ca votant, este aceea de a cunoaste limba engleza peste medie si poate chiar mai multe limbi. Din ce am inteles atunci cand am vizitat Parlamentul European (in aprilie a fost un concurs organizat de cateva ONG-uri, iar acolo a fost un seminar pentru tineri despre viitorul Europei), exista acele coalitii care se formeaza in functie de legile care trebuie votate sau de ce amendamente trebuie adoptate. Si atunci ma gandesc: Cum ar putea un europarlamentar din Romania sa faca networking si sa dezbata anumite subiecte importante pentru noi ca cetateni sau pentru el ca votant al acelei directive, daca el nu poate sa comunice si sa faca networking cu oamenii de acolo? Mi se pare foarte important sa cunoasca limba engleza la un nivel inalt, pentru ca asta denota profesionalism.

Un al doilea lucru? Nu doar un europarlamentar, ci oamenii implicati in politica ar trebui sa fie oameni sinceri. Stiu ca sinceritatea e o chestiune mai mult sau mai putin obiectiva si tine de context, dar mi-ar placea ca oamenii care candideaza sa fie sinceri, cu ei insisi si mai mult cu oamenii pe care ii reprezinta. Am vazut de foarte multe ori candidati care s-au laudat cu obiective atinse sau cu realizari care, analizate mai tarziu (fact-check), s-a ajuns la concluzia ca nu sunt facute de ei, ci au fost folosite doar pentru a fura capital de imagine. Mi-ar placea ca un europarlamentar sa fie sincer.

A treia calitate? Nu pot sa ma decid, dar cred ca aceea de a fi un bun ascultator. Tu reprezinti si servesti statul roman in acea institutie si atunci ar trebui sa asculti problemele actuale si locale din tara noastra. E important ca tu sa duci problemele din coltisorul asta al nostru in PE, tocmai pentru a balansa anumite legi sau anumite contexte si in favoarea noastra. E o diferenta foarte mare intre Romania, unde sunt scoli care nu au toalete in interiorul cladirii, si tari ca Olanda sau Finlanda, unde vorbim despre digitalizare, la care noi inca visam...

Multi spun ca alegerile europarlamentare conteaza prea putin, important e ce se intampla la noi in tara. Totusi, aceste alegeri sunt speciale, fie si daca ne gandim doar la Brexit. Daca ai fi pus fata in fata cu colegii tai de generatie, ce le-ai spune: Mergeti la vot pentru ca...?

Trebuie sa privim acest vot din mai multe perspective.

In primul rand pentru ca e un exercitiu. E un exercitiu pentru tine ca cetatean, sa vezi cum poti sa te informezi, cum sa faci comparatie cu celelalte tari care sunt "colege" cu Romania in UE. Daca privim in ansamblu o sedinta de Consiliu European, unde sunt toti sefii de stat, practic suntem la aceeasi masa cu alte tari din UE, dar daca ne uitam la ce se intampla in Romania, vedem ca, de fapt, standardele sunt total diferite. E un exercitiu pentru mine ca cetatean sa imi dau seama de ce unele state functioneaza, ce se intampla acolo la ele, cum se asigura UE ca aceste standarde sa fie implementate si la noi in tara. Pot sa dau exemplul acelei initiative ca un produs sa aiba aceeasi calitate si in vestul si in estul Europei. E un pas catre egalitatea de sanse indiferent in care parte a Europei traiesti.

O alta perspectiva, mai importanta, este aceea ca Parlamentul European e singura institutie pe care putem sa o alegem, pentru care votam. Iar PE decide bugetul si ia decizii foarte importante si pentru noi, aici in Romania - gradinite renovate, proiecte mari, schimburi de experienta intre elevi... O initiativa este ca programul Erasmus pentru studenti, de un semestru, sa includa si liceenii. Ar fi o experienta multiculturala, care ar deschide mintea elevilor si i-ar incuraja sa performeze. Ar putea fi un reward - faptul ca ma duc si vad viata din alta tara.

Iar in al treilea rand, am vazut foarte multe declaratii de genul: "Voteaza doar batranii si e important sa votezi pentru ca e vorba despre viitorul tau". Da, sunt total de acord. Dar mie imi place sa ma uit la aceste alegeri si la Parlamentul European dintr-o perspectiva pragmatica: Ce ar putea face acesti oameni care candideaza ca sa schimbe standardele din tara mea, ele sa fie cel putin egale cu o medie a UE?

Trebuie sa gandim pragmatic aceste alegeri europarlamentare - faptul ca putem sa mergem liberi dintr-o tara in alta, ca putem studia in orice tara europeana si sa fim tratati ca orice alti studenti din UE. Mai mult, am observat in aceasta campanie ca noi vorbim foarte mult de migrare. Obiectiv, e normal ca oamenii sa se mute acolo unde au oportunitati mai bune. Dar stau si ma gandesc ce am face daca nu am fi in UE, daca nu am avea statutul de cetatean european?

Asa ar trebui sa gandeasca cei care sunt sceptici in privinta mersului la vot: Vreau sa ma plimb? Imi place egalitatea? Vreau sa vad Italia? Pot sa o fac oricand, fara sa fiu nevoit sa trec printr-un proces birocratic anevoios. Iar asta e un lucru pentru care as merge la vot, de exemplu.

Si o ultima intrebare, delicata: Ce vrei sa faci dupa ce termini liceul? Pleci si tu din tara sau ramai aici?

Sincer, am aplicat pentru o facultate in strainatate si chiar imi doream sa ma duc. Doar una, pentru ca era singura care ma interesa la momentul respectiv. Nu am fost acceptat, dar asta nu m-a demoralizat.

Daca o sa plec cumva, la un moment dat, n-o sa plec in ideea ca vreau sa ma indepartez de Romania, ca vreau "sa scap de aici", ci doar pentru ca mi-as dori sa descopar alti oameni, alte lumi, alte comunitati, ca sa pot sa ma inspir de acolo si sa ma intorc aici.

Asa ca, dupa liceu o sa ma duc la Cluj, la Facultatea de Stiinte politice, in limba engleza, si, cel mai probabil, in anul II o sa merg cu Erasmus in alta tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#tineri vot alegeri europarlamentare, #Marian Ignat vot europarlamentare , #alegeri europarlamentare 2019